Virtua Fighter is voor fighterfans wat Beluga kaviaar is voor fijnproevers; het allerbeste wat er te krijgen is. Sinds jaar en dag staat deze franchise garant voor pure kwaliteit als het gaat om spellen waarin je op een tactische manier je tegenstander tot pulp kan reduceren middels flink wat goedgeplaatste stoten en trappen. Het vijfde deel was al een parel op de PlayStation 3, maar het gemis van een online modus was toch wel een bittere pil die de fans moesten slikken. Diezelfde fans voelden zich dan ook behoorlijk ruw rectaal onteerd toen eenmaal bleek dat de game ook op de Xbox 360 zou verschijnen en deze iteratie zou tot overmaat van ramp wél een online modus bezitten! Inmiddels is deze versie een feit en na een zeer uitgebreide speelsessie kunnen we stellen dat de beste fighter van dit moment nog net iets beter is geworden. Op het eerste gezicht zijn er maar weinig verschillen op te merken tussen de twee versies. Op de PlayStation 3 was Virtua Fighter al een schoonheid en op de Xbox 360 is dit zeker niet minder het geval. De grafische verschillen zijn miniem, maar het is wel te zeggen dat de beruchte kartelrandjes minder zijn in de versie voor de console van Microsoft. Dit valt het meeste op in de omgevingen wanneer je deze te zien krijgt voordat een gevecht begint.Willen we echter de daadwerkelijk toevoegingen onder ogen krijgen, dan moeten we dieper de game in duiken. Virtua Fighter 5 voor de 360 is namelijk gebaseerd op de C-versie uit de arcades.

Dit houdt in dat de game de laatste versie uit de speelhallen is en dus een behoorlijk aantal nieuwe moves en items bezit die de PS3-versie moet missen. De items dienen zich vooral voor in de Quest-mode, waar je waarschijnlijk een behoorlijk deel van je speeltijd in je eentje door zal brengen. Je wordt dit keer ook meteen 'beloond' met 50.000 pegels waar je al wat leuke hebbedingetjes van kan kopen en zo je vechter al een behoorlijk unieke look kan geven. Deze look kun je mooi showen in de online modus, dé nieuwe mode waar het allemaal om te doen is. Voorheen wisten maar weinig games een solide ervaring te geven als het om online knokken gaat, met Dead or Alive 4 als recent dieptepunt. Het is dus afwachten of Virtua Fighter 5 de standaard weet te zetten. Een goede wedstrijd online staat of valt met een goede verbinding. Je speelt immers met mensen van over de hele wereld en je wilt niet dat je bewegingen vertraagd worden door een haperende verbinding. Zeker voor een game als Virtua Fighter 5 kan dit echt funest zijn, gezien zijn hardcore aard. Helaas ontsnapt ook deze game niet aan een brakke verbinding hier en daar, maar zodra de connectie wel naar behoren is, dan speel je de sterren van de hemel. Voordat je een match begint kun je zien hoe je eigen connectie is en hoe je tegenstander ervoor staat. Kleurt het kleine verbindingsicoontje groen, dan kan je er vanuit gaan dat alles prima zal verlopen. Duidt het icoon op een mindere verbinding, dan zal je rekening moeten houden met wat vertraging. De matches die ik heb gespeeld verliepen over het algemeen zeer vloeiend en er kan met recht gezegd worden dat Virtua Fighter 5 eindelijk het hele online-truukje onder de knie heeft.   De game is al weer even uit en er zijn al flink wat mensen te vinden die een wedstrijd met je aan willen knopen. Echter, sommigen die je tegen zult komen zijn goed, heel erg goed. Vooral de Japanners kunnen er flink wat van en je zult meerdere keren het onderspit delven wanneer je niet een enorm getrainde speler bent. Je kunt vaak een goede speler herkennen aan de manier waarop ze hun personage opgeleukt hebben met items uit de Quest mode. Hoe extravaganter, hoe beter de speler in kwestie waarschijnlijk is.

Hierbij komt ook nog eens dat ik het persoonlijk erbarmelijk vindt om fighters met de controller te spelen. De echte fans gebruiken natuurlijk een arcade stick en speciaal voor de gelegenheid heb ik er ook eentje van producent Hori buit gemaakt. Heb je eenmaal dit speeltje in huis, dan kun je de game ervaren zoals hij bedoeld is. Het is dus raadzaam in eerst flink wat te trainen in de Dojo en de Arcade, om vervolgend je heil te gaan zoeken in de Quest mode en met je gewonnen artikelen waarmee je je personage op kan doffen, de strijd via het internet aan te gaan. De game is echter nog steeds beginnervriendelijk en voor iedereen die nog twijfelde, dit is hét moment om de franchise in te duiken.

Er valt bar weinig negatiefs op Virtua Fighter 5 aan te merken. Het is Sega AM2 wederom gelukt om de troon der 3D-fighters te bezetten en zoals het er nu naar uitziet zullen ze er nog wel even zitten. De game is diep, mooi, gebalanceerd en al je inzet wordt uiteindelijk beloond. Virtua Fighter 5 is namelijk wel een game waar je goed voor moet gaan zitten en waar je echt moeite voor moet doen, wil je tot een respectabele speler uitgroeien. Aan de eind van de dag is het het allemaal waard. Dit is echt de definitieve versie van de beste fighter die op dit moment te krijgen is binnen het genre. Het is alleen jammer voor de vroege kopers van de PS3-versie, die nu met een mindere editie opgescheept zitten. De nieuwe online modus werkt echter dermate goed dat een tweede aanschaf voor de echte fans gerechtvaardigd is en iedereen die zich voor het genre interesseert, dient deze game gespeeld te hebben.