Review
Vane

Vane is geen hoogvlieger

Bijzondere wereld struikelt over zichzelf

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie:

Vane is een bijzonder ontworpen, korte game, die teveel zijn best doet om indruk te maken en daarbij de speler uit het oog verliest. De goede ideeën blijken helaas te ambitieus voor deze kleine studio.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Origineel, mooie stijl, unieke wereld, nadruk op ontdekking
 • Minpunten
 • Besturing en camera ondermaats, soms frustrerend onduidelijk, traag, technisch te ambitieus
Zodra Vane wordt genoemd, klinken ook al snel de games van Team Ico. Dat is niet voor niets, want ontwikkelaar Friend & Foe bestaat uit mensen die onder andere bij Sony aan The Last Guardian hebben gewerkt. Ook de stijl heeft duidelijke overeenkomsten. Maar kan de kwaliteit zich ook meten aan de games van de legendarische ontwikkelaar?

Zwevend boven een doodse woestijn met je veren wapperend in de wind, start Vane veelbelovend. In de game trek je eropuit in een mysterieuze wereld om te ontdekken wat daar is gebeurd. Dat doe je als een wezen die op specifieke plekken kan wisselen tussen de vorm van een vogel en de vorm van een mens.

De game legt je verder nauwelijks wat uit. Dat is soms frustrerend als je echt niet weet wat de makers van je willen. Toch voelt het ook verfrissend om eens niet bij de hand genomen te worden. Je gaat zelf op onderzoek uit om vragen te beantwoorden. Want wat is er gebeurd in deze wereld en wie zijn die vreemde vogelwezens? Antwoorden vind je in het puntje van een duistere toren midden in een storm.

Daar kom je door hulp in te roepen van andere wezens. Als vogel doe je dat door ergens plaats te nemen en te schreeuwen, waarna andere vogels naast je komen zitten en het gecombineerde gewicht iets activeert. Als mens heb je anderen nodig om een bal vooruit te duwen waarmee je puzzels oplost en steeds een beetje verder komt.

Vane

Bijzondere wereld

Vane schittert voornamelijk middels zijn spelwereld. Zodra je de game start en als vogel over het land vliegt, lijkt er nog weinig aan de hand. Hier en daar spot je gebouwen en andere objecten die vertellen over steden die zijn vergaan, maar dat is niets wat we niet eerder hebben gezien. Dat verandert zodra je als mens je eerste stappen zet.

Je komt er namelijk al snel achter dat je niet enkel zelf van vorm kunt veranderen, maar dat je de wereld om je heen ook kunt beïnvloeden. Kom je met een grote lichtgevende bol in de buurt van vervallen ruïnes, dan herbouwt de omgeving rond de bol zich voor je neus weer tot haar oude glorie.

Dat concept wordt in een rap tempo uitgebouwd, totdat de wereld als een organisch wezen voor je ogen ontstaat en verdwijnt. Hoe dichter je bij je einddoel komt, des te instabieler de omgeving is. Alles flikkert, wordt vernietigd en weer opgebouwd in luttele seconden.

Hoewel Vane je vraagt om te ontdekken en zelf uit te zoeken wat je moet doen, is de kans best groot dat je door het design wel eens flink de verkeerde kant op gaat

Zee van stroop

Dat effect is indrukwekkend, maar als game blijft er veel te wensen over. Neem het leveldesign. Hoewel Vane je vraagt om te ontdekken en zelf uit te zoeken wat je moet doen, is de kans best groot dat je door het design wel eens flink de verkeerde kant op gaat. Wanneer een puzzel klikt en je exact weet wat de bedoeling is, is het niet erg om de tijd te nemen. Ben je echter de weg kwijt, dan voelt het alsof je door een zee van stroop moet lopen of vliegen, op zoek naar een punt van herkenning. De wankele besturing en onhandige camera helpen daar niet bij.

De bijzondere technologie achter deze wereld lijkt tevens iets te hoog gegrepen. Zeker in de grotere levels waar meerdere elementen samenkomen, neemt de framerate regelmatig een diepe duik. Ga je op ontdekking in levels waar de game dat niet wil, dan loop je tevens al snel tegen technische mankementen aan, zoals stukken van het level waar je dwars doorheen loopt.

Vane
Vane
Vane

Zoals niets anders

Toch ben ik blij dat ik de game heb ervaren. Vane speelt zoals niets anders. De wereld waarin alles constant in beweging is, de unieke stijl en spaarzame muziek, gecombineerd met een mysterie waarin jij de antwoorden moet zoeken, is fijn om mee te maken. Wel is de game in het algemeen moeilijk aan te raden. Het lijkt alsof de makers een aantal goede ideeën hadden over stijl en technologie, maar onderweg de speler een beetje zijn vergeten.

Vane is vanaf nu exclusief voor PlayStation 4 verkrijgbaar.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Resident Evil 2 en de toekomst van Capcom-remakes Er komen mogelijk twee nieuwe live-action Pokémon-films
3

Reacties op: Vane is geen hoogvlieger

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  clandestine666

  • 21 januari 2019 12:58
  Jammer van het lage cijfer, ik heb hier sinds de aankondiging jaren geleden altijd wel naar uitgekeken. Het dromerige stijltje en de roots van de ontwikkelaar zorgden bij mij voor best hoge verwachtingen. Ik kan me herinneren dat jij The Last Guardian ook maar een zeven gaf, ik heb die game niet al te lang geleden eindelijk uitgespeeld, en in mijn beleving verdiende het toch een wat hoger cijfer dan wat jij eraan had geplakt. Ik denk dat ik er eerst nog wat reviews op na ga lezen voor dat ik beslis of ik 'm wel of niet ga halen. Je minpunten schetsen in ieder geval wel een duidelijk beeld. Ben sowieso nog redelijk verbaasd dat deze game toch nog is uitgekomen. Cheers!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jcp85

  • 21 januari 2019 14:18
  @clandestine666 ik heb vane ook gespeeld, ik vind dat de reviewer veel te mild is. De game krijgt een oké voldoende oordeel, maar is dat zeker niet.

  Ik speel hem op een ps4 en heb last van veel framerate problemen. De camera bestuurd slecht en heeft zo'n gekke hoek dat je weinig ziet en daarom veel van de wereld mist en belemmert bij het ontdekken. Bugs in puzzels waardoor je denkt dat je het verkeerd doet, maar de game gewoon niet in de gaten heeft dat de puzzel is opgelost. Puzzels zijn sowieso makkelijk en arbeidsintensief, waardoor ze erg saai zijn. De game heeft een erg slechte directie waardoor er veel saaie stukken zijn waar ik maar op zoek was waar de game nou precies verder zou gaan.

  Het is gewoon niet leuk om te spelen, de game is echt heel mooi vormgeven, maar doet verder eigenlijk niets goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 21 januari 2019 14:37
  @Jcp85 Dank voor de verdere toelichting. Ook op een Metacritic komt de game er maar bekaaid vanaf. Ik weet iig genoeg, hier ga ik m'n zuurverdiende centen niet aan besteden. Peace!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.