Review
vampire survivors

Vampire Survivors zuigt al je tijd op

Knoflo-key de leukste game van het jaar

Geschreven door Thijs Barnhard op

Conclusie

Vampire Survivors kan zich ondanks de uitzonderlijk simpele gameplay prima meten met de grootste titels op de releaselijst van 2022. De bijzondere combinatie van bullet hell, roguelike en Castlevania moet je simpelweg gespeeld hebben. Maar wees gewaarschuwd: er is geen weg meer terug.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Verdacht simpele maar zalige gameplay, waanzinnige schermvullende actie, altijd een nieuwe unlock
 • Minpunten
 • Soms wel heel erg obscuur, bij vlagen wat langdradig
Vampire Survivors is een fenomeen, en niet alleen omdat het de killer-app voor Valves Steamdeck is. Nee, Vampire Survivors heeft een heel nieuw genre gepopulariseerd. Een officiële naam voor dit slag game is er nog niet, maar tot die tijd dekken de anti-bullet hell, de walk & gun of simpelweg een Vampire Survivor-like de lading.

Hoe ziet dat genre er dan precies uit? In Vampire Survivors neem je het als held op tegen hordes bloeddorstige monsters. Denk aan zombies, vliegende schedels, heksen, mummies en vleesetende planten, die iedere minuut van het spel in drommen op de held af komen schuifelen. Dat dit spel geïnspireerd is door Castlevania mag overigens geen geheim heten. De sprites in de vroege versies van het spel waren regelrecht gejat, maar inmiddels zijn ze zo aangepast dat er alleen nog maar een duidelijke overeenkomst is.

Vampire Survivors serveert zijn gameplay met een vleugje humor. Personages zijn stuk voor stuk voorzien van een Italiaanse woordgrappen als naam en sommige levels zijn ronduit bizar. Neem bijvoorbeeld de melkfabriek of de door skeletten bewoonde ‘bone zone’, compleet met een bijna onverslaanbare bal gemaakt van botten. De grootste grap zit hem overigens in de titel. Ondanks de naam Vampire Survivors is er in de cast van monsters geen vampier te vinden. En dat overleven is ook niet per se heel spannend: als speler hoef je alleen maar te bepalen waar je personage heenloopt, aanvallen gebeurt volledig automatisch. 

Echt niet saai 

Dat klinkt misschien oersaai, maar Vampire Survivors weet deze bijna passieve gameplay tot een kunst te verheffen. Ieder afgeslacht monster laat een edelsteen achter en hiermee kun je om de zoveel tijd nieuwe wapens vrijspelen of bestaande wapens sterker maken. Een paar upgrades later en de slagen van je zweep elkaar veel sneller op, de dodelijke plas van je heilige water is flink gegroeid en de magische bliksem slaat drie keer in. Passieve upgrades zorgen ondertussen voor een groter bereik, langer durende aanvallen en hogere wandelsnelheid. Welke upgrades er beschikbaar zijn, is iedere run net weer even anders.

Het is in Vampire Survivors vooral de kunst om uit de greep van de hordes monsters te blijven. Zij worden met de minuut gevaarlijker en komen in steeds groteren getale, waardoor het speelveld langzaam maar zeker verandert in een bewegend doolhof. De vleermuizen aan het begin van het eerste level zijn nog makkelijk te verslaan, maar als de weerwolven eenmaal in beeld kruipen, wordt een veilige weg vinden steeds moeilijker.

Welke upgrades je kiest heeft ook effect op het spelverloop. De messenregen is uitstekend om een rechte weg te banen door een groep monsters, terwijl de knoflook met zijn penetrante geur dan weer alles uit de buurt houdt in een cirkel om je heen. De juiste combinaties van wapens en passieve upgrades vormen extra sterke evoluties, zoals een tornado van beschermende bijbels of een reeks vuurballen die door vijanden heen blaast. 

vampire survivors

Niet alles ligt even voor de hand in Vampire Survivors. Het is een game die zich daarom prima leent om gespeeld te worden met een wiki op een tweede scherm en een podcast op de achtergrond, want bij vlagen voelt het spel wat langdradig. Helemaal tegen het einde van een goede run is de hoeveelheid effecten en allesvernietigende aanvallen zo groot dat je best achterover kunt leunen om te genieten van de chaos. Opperste concentratie is dan allang niet meer nodig. 

Zalige chaos 

Want als je maar lang genoeg in leven blijft, groei je vanzelf uit tot een waar massavernietigingswapen. Met een uiterst bevredigend geratel van geluidseffecten wordt het scherm continu volgespoten met projectielen die zelfs de sterkste monsters wegvagen. Dit gaat door tot de magische grens van dertig minuten bereikt wordt. Dan verschijnt magere hein en is het Game Over.

Maar eigenlijk begint Vampire Survivors hier pas. Met gevonden en verdiend geld kun je bestaande upgrades verbeteren en nieuwe personages vrijspelen. Bovendien bevat ieder level geheimen die – zonder al te veel te verklappen – grote impact hebben op de rest van het spel. Bonuslevels en extra snelle of gevaarlijke speelstanden voor bestaande levels zorgen ervoor dat het nog moeilijker wordt om te stoppen met spelen. Ondanks de best simpele opzet wil Vampire Survivors maar niet gaan vervelen. 

Vampire Survivors is beschikbaar op pc en vanaf 10 november ook op Xbox (Game Pass). 

Dit artikel delen:

Lees meer

Pokémon Scarlet en Violet op het internet gelekt Warzone 2 en DMZ worden woensdag getoond
7

Reacties op: Vampire Survivors zuigt al je tijd op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • gimbal2

  • 7 november 2022 15:46
  Ik snap niet waarom ik dit spel echt heel tof vind. Ik snap daar helemaal niets van. Je loopt letterlijk vijanden dood.

  Maar het is echt heel tof.

  Enige kanttekening die ik heb is dat een enkele run wel een beetje lang doorgaat, je komt als je het goed speelt op een gegeven moment wel op een punt waar je bijna onsterfelijk bent en maar een beetje rond moet blijven lopen. Als je dat 5 minuten moet doen dan schiet het spel zijn doel wel een beetje voorbij.

  Maar het is wel vrij instelbaar, je kunt de settings tweaken zodat zaken sneller verlopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  alex201

  • 7 november 2022 16:33
  Beste 2 euro die ik toen in early access heb uitgegeven

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Riyakuya

  • 7 november 2022 22:47
  Was er niet al eerder een game die bijna identiek is? Weet niet meer precies de titel, was iets met 1gun ofzo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ThijsBarnhard

  • 8 november 2022 08:13
  @Riyakuya Magic Survivor is het originele spel, maar er zijn een heleboel soortgelijke games nu.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Riyakuya

  • 8 november 2022 13:53
  @ThijsBarnhard ahh dan was dat dus de ripoff haha. Ik had het wel eens voorbij zien komen op YouTube.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • burningcactus

  • 8 november 2022 13:22
  Wat ik nog wel mis in de review is dat de game maar 2 of 3 euro is. Voor die prijs moet bijna iedereen het eens uit proberen want je kan hier gewoon geen buil aan vallen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 8 november 2022 17:43
  Anderhalve week geleden gekocht, zodat ik een spel had wat ik meteen kon spelen op de Deck. Wat een geweldige game. Het straalt in zijn eenvoud en daaronder ligt nog nog een aardige laag wat je zelf kunt ontdekken / moet uitpluizen. Heerlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.