De gebeurtenissen van de afgelopen jaren op first person shooter gebied zitten nog diep in mijn geheugen gegrift. Quake 2 was de beste shooter die er was en miljoenen spelers over de hele wereld ontmoetten elkaar op de verschillende online servers om elkaars kop eraf te knallen. Epic was toen een kleine ontwikkelaar die al een aantal jaar bezig was met een nieuwe shooter genaamd Unreal. Bij de release van deze game wist iedereen het, Epic had een Quake-beater in handen op singleplayer gebied. De prachtige levels die zich vooral buiten afspeelden vielen het meest op, maar een mooi verhaal en veel wapens en vijanden maakten van Unreal een kloppend geheel. Leuk en aardig allemaal maar wat er aan ontbrak was een goede multiplayer mode. Na verschillende patches was het dan uiteindelijk nog wel mogelijk om online andere mensen neer te schieten maar dit was aan veel mensen niet meer besteedt. Zij installeerden na voltooiing van Unreal singleplayer gewoon weer Quake 2 om online enkele konten te kicken.

Epic realiseerde zich dat zij met iets nieuws moesten komen. Inmiddels was ID Software al weer bezig met Quake 3 Arena, een volledig online speelbare game die ook Epic op ideeën bracht. Unreal Tournament volgde hetzelfde principe en van de twee online titels is het gros van de gamers het eens dat Unreal Tournament die strijd heeft gewonnen. Hiep Hiep Hoera dus voor Epic maar nog steeds geen reden om te feesten. ID bleef namelijk maar door ontwikkelen en dit keer op de consoles. Een console is de hel voor een First Person Shooter, maar na de komst van Goldeneye zijn de meningen ietswat gekeerd. Turok en ook Quake 2 maakten de stap naar de console maar dit was natuurlijk slechts het begin. Op 1 December jongstleden bracht ID in samenwerking met Sega hun succestitel Quake 3 Arena uit op de Dreamcast. Maar waarom nou de Dreamcast? Deze 128bits console heeft online play en dat was de grootste reden. Nog steeds zijn er op de Dreamcast servers verschillende spelers online die een potje willen fraggen.

Na dit uitstapje van Quake 3 was nu Unreal Tournament aan de beurt om de stap naar de Dreamcast te maken. Infogrames en Epic gaven de game onlangs nog uit in Amerika mét de optie voor 8 spelers online in plaats van de schamele 4 spelers die Quake 3 Arena ons bood. Helaas komt Unreal Tournament niet meer uit in Europa voor de Dreamcast en dat is al een groot verlies voor Infogrames.

Wat betreft de PlayStation2 loopt hier Unreal Tournament wat voor. Tijdens de launchdatum in Amerika op 26 Oktober 2000 lag deze game al in de winkelrekken. ID werkte inmiddels rustig aan een nieuwe versie voor Quake 3. Quake 3 Revolution kwam bijna tegelijkertijd in Nederland uit met Unreal Tournament en was een hele nieuwe versie die vooral erg goed op singleplayer was te spelen.

Onlangs bood Infogrames ons de mogelijkheid om Unreal Tournament voor de PlayStation2 eens goed onder het mes te nemen en tegen zo'n aanbod zeggen wij natuurlijk geen nee.