Review

Unravel

Zit met zichzelf in de knoop

Geschreven door Erik Nusselder op
Unravel is een prachtige puzzelplatformer die op overtuigende wijze inspeelt op je emoties. Het is enkel jammer dat Unravel niet zo leuk is om te spelen.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Prachtige sfeer, mooie natuur, interessant thema
 • Minpunten
 • Gameplay is weinig interessant

Unravel begint met een bericht van de ontwikkelaar aan de speler. “Hartelijk dank dat je deze game hebt gekocht”, zegt Coldwood. “We hebben twee jaar lang onze ziel en zaligheid in deze game gelegd en we hopen dat je er van kunt genieten.” 

Het is diezelfde onzekerheid waarmee Martin Sahlin opviel toen hij middenin een E3-conferentie van EA ineens op het podium stond met zijn wollen poppetje Yarny. Zo'n bericht is namelijk totaal overbodig: élke game wordt toch – als het goed is – met liefde en veel tijd gemaakt, en élke ontwikkelaar hoopt toch dat de speler er plezier aan beleeft? Het doet denken aan een zenuwachtige leerling die een spreekbeurt moet geven en nerveus heen en weer staat te schuifelen voor de klas. 

Voor de draad ermee

Die onzekerheid klinkt helaas ook door in de rest van het spel. De Zweedse ontwikkelaars hebben een interessante platformer bedacht, maar durven geen risico's te nemen. Als het wollige mannetje Yarny struin je door de Zweedse natuur, en hoe verder je loopt, hoe meer je rode draad van je afwikkelt. Die draad gebruik je om van platformen af te springen, aan takken te slingeren of om loopbruggen of trampolines mee te maken. Zo klim, spring en zwaai je door de levels heen.

Het jammere is dat de gameplay nooit verder evolueert dan dat. De wollige mogelijkheden van Yarny zouden de basis kunnen zijn voor een hoop interessante puzzels, maar Unravel houdt het simpel. Het is op elk moment volstrekt duidelijk wat je moet doen: twee haakjes dicht bij elkaar zijn vrijwel altijd bedoeld om een trampoline te maken, en een volgend punt om aan te slingeren is nooit ver weg. Objecten die je tegenkomt moet je een stukje met je meeslepen zodat je op een hoger platform kunt springen, of een vijvertje kunt oversteken. Zie je een haak op de grond en eentje op een hoger platform, dan moet je daar altijd een bruggetje van maken waarmee je voorwerpen omhoog kunt slepen. 

Unravel gaat volgens de regeltjes en daagt je nergens uit om na te denken. De oplossing voor elk probleem is bijna altijd hetzelfde. Als je tien keer over een meertje bent geslingerd of via een trampoline naar een volgend platform bent gestuiterd, dan weet je het inmiddels wel. Het is niet dat de gameplay slecht is, het werkt allemaal prima, maar het ontstijgt nergens de middelmaat.

Neem bijvoorbeeld de draad die van Yarny af komt als hij loopt. Als je wol op is, kun je niet meer verder lopen en moet je op zoek naar nieuwe kluwens. Die zitten vaak verstopt in een grot of bovenop een grote tak. Even naar boven slingeren en Yarny is weer klaar om verder te lopen. Slechts sporadisch maakt een puzzel op een interessante manier gebruik van die spelmechaniek. Als je te veel wol gebruikt tijdens een beklimming hou je soms niet genoeg over om het einde te halen. Je moet dan effectiever met de wol omgaan en niet op elk punt maar trampolines en bruggetjes maken. Zulke puzzels zijn helaas schaars. Het lijkt erop dat Coldwood het de speler niet al te lastig durft te maken.

Wolmuis

Dat is ontzettend jammer, want er zijn zoveel dingen die Unravel wel uitstekend doet. De sfeer van de Zweedse natuur is uitermate goed neergezet. Het avontuur leidt je door prachtige bossen, besneeuwde landschappen en donkere, smerige grotten. Zonnestralen vallen adembenemend door de takken van een boom, en Yarny wordt hier en daar afgeleid door een vlinder die rustig door het beeld fladdert. Op de achtergrond zie je van alles gebeuren, zoals herten die staan te grazen en vogels die hun prooi verorberen.

Ook Yarny zelf is fantastisch gemaakt, vooral door perfecte animaties. In het begin loopt hij nog vrolijk door de bossen, maar als hij door het donker moet lopen kijkt hij wat angstig om zich heen. In de sneeuw heeft hij het duidelijk koud en als zijn wol bijna op is omdat je te ver hebt gelopen blijft er alleen een uitgeput skelet over. Het wollen poppetje is ontzettend schattig en je gaat echt met hem meeleven, wat knap is voor een rood wezentje dat uit niks anders bestaat dan draad en twee ogen. 

Je krijgt bijna een schuldgevoel als je hem weer zijn dood tegemoet stuurt. Bijna alles kan je kwetsbare vriendje namelijk vermoorden, en alhoewel dat niet zo grafisch in beeld wordt gebracht als in bijvoorbeeld Limbo, voelt het toch niet goed als Yarny in een plas water verdwijnt of wordt opgegeten door een grondeekhoorn.

Uitgebreid

Het thema van Unravel raakt ook de gevoelige snaren. Yarny komt tot leven in het huisje van een oude vrouw, die net naar bed gaat. Ze is haar herinneringen kwijt, althans, het plakboek waar ze normaal instaan is vervaagd. Het is aan jou om in haar fotolijstjes te klimmen en haar herinneringen weer aan elkaar te knopen. Onderweg zie je wat vage voorstellingen van gebeurtenissen uit het verleden, die je een idee geven van wat er in het leven van de vrouw is gebeurd. Zo word je letterlijk de rode draad die door haar leven loopt. Net zoals in het echte leven zijn niet alle herinneringen even positief. Je moet wel een erg koude ziel hebben als je aan het eind van de game niet even de rillingen over je lijf krijgt.

Al die emoties zijn prachtig, maar je moet nog altijd zes tot acht uur aan ongeïnspireerde platformpuzzels door om daar te komen. We hebben behoefte aan puzzels met wat meer stof tot nadenken. Unravel heeft de beste intenties, maar een platformer moet in de eerste plaats leuk zijn om te spelen, en dat valt hier een beetje tegen. 

Unravel is nu verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Reload: Bully Actie-rpg van LittleBigPlanet-makers komt naar PS4
26

Reacties op: Unravel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  geert1

  • 13 februari 2016 13:58
  Mooie review! Op basis van wat ik gezien en gelezen heb kom ik tot dezelfde conclusies: Het spel is tof qua sfeer, graphics en concept, en de korte lengte vind ik geen enkel probleem, maar het platformen en de puzzels zelf lijken mij ook te eentonig en te simpel. Erg jammer dat zo'n leuk concept niet net wat beter is uitgewerkt qua gameplay. Toch zou ik 'm best eens kunnen halen in de uitverkoop ooit, als tussendoortje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 13 februari 2016 14:06
  @geert1 thanks! Dat is inderdaad de samenvatting van wat ik wilde zeggen, ben blij dat het goed is overgekomen ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • radiumx

  • 13 februari 2016 15:00
  Je had de lage prijs voor de game nog wel mogen noemen en die dan ook nog meenemen in je eindcijfer.. 7 lijkt me terecht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 13 februari 2016 16:58
  @radiumx Ik vind het niet per se een lage prijs voor wat je krijgt.
  En als we maar een half puntje uit elkaar zitten, valt het nog wel meer he! ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • marco300

  • 13 februari 2016 17:20
  @ErikNus
  Vind dat je idd de prijs ook wel mag meenemen in de review. Heb er 17 dollar voor betaald en dat is wat je er voor krijgt wel aardig. Als je hier als lezer van een full priced game uit gaat dan kan dat toch wel afschrikken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bertus B.

  • 13 februari 2016 17:28
  @radiumx laten we prijzen van games lekker buiten reviews laten. Het gaat om gameplay, geluid en graphics. Een prijs heeft geen invloed op de speelwaarde, meer je portemonnewaarde ;)

  Ontopic : niet echt mijn ding, verwacht wel een uitdaging en zo te lezen was er voldoende kans om dit te realiseren met deze game…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • radiumx

  • 13 februari 2016 21:43
  @Bertus B.

  Ik vind dat het best genoemd mag worden als een game minder dan de gemiddelde 50-60 euro kost.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 14 februari 2016 09:59
  @radiumx Ach zo. Ja we hadden de prijs kunnen noemen, maar 20 euro is wel eem beetje de standaard prijs voor een indiegame.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 16 februari 2016 10:50
  @radiumx Dat is zeker.

  Stel dat een game op alle vlakken goed/perfect of w/e is en 1 uur duurt. Als je dan zou denken dat die 60 euro kost dan denk je van !@#$%^&*.
  Weet je dat die 1 euro kost dan denk je van oh, voor zo'n goede game is 1 euro een mooie prijs. 1 euro = 1 uur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 13 februari 2016 18:17
  Dus om een bericht in de game is iemand onzeker ?

  Jullie zijn echt van de pot af gerukt

  Game is best leuk zeker een 8, is eens wat anders

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wootism

  • 13 februari 2016 20:08
  @RavenMMG
  Dus mensen zijn meteen 'van de pot gerukt' omdat ze een game onzeker noemen?
  Wat een nare reactie :-/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 14 februari 2016 10:00
  @RavenMMG Het is slechts een voorbeeld. Ik gebruik het als kapstok om de rest van mn argumenten te illustreren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xymie

  • 13 februari 2016 19:53
  Ben het meer eens met de conclusie van tweakers. Die nemen wel de prijs mee in de review.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 13 februari 2016 22:36
  @Xymie Zou de game dan een 10 krijgen als hij gratis was?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 13 februari 2016 23:54
  @Apetjoek

  Deze game wel ja :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 14 februari 2016 10:01
  @Xymie We nemen altijd de prijs mee in de review, tuurlijk. Als ie 200 euro zou kosten zouden we het helemaal niemand aan kunnen raden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 13 februari 2016 22:18
  Teleurstelling van 2016.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Joooooop

  • 13 februari 2016 23:28
  Jammer, was er al wat bang voor. Dan maar een keer kopen als hij afgeprijsd is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • oblivion100

  • 14 februari 2016 00:41
  Bizarre review maar ik begrijp zeker dat persoonlijke smaak voor deze game enorm belangrijk is om de review een goede eindscore te geven. Daarom stel ik me wel tevreden met de 6.5 vanuit gamer.nl visie.

  Voor mij is het de meest vermakelijke game van de afgelopen 2 jaar. Ongeziene sfeer met goede levenslessen. Prachtig gebruik van diepte en vermakelijke puzzels. Tijdens het gamen zat ik nog te denken dat het niet te geloven is dat ze hier maar 20 euro voor vragen en er leek maar geen einde aan te komen. Zelfs voor de helft van het aantal levels zou ik de 20 euro nog te weinig gevonden hebben. Ik zou er makkelijk de full game price voor over hebben. Ik hoop dat de makers krijgen wat hun toekomst (veel aankopen) zodat ze nog meer games van dit genre kunnen uitbrengen! Zo`n steengoede game in zijn totaalplaatje is iets wat je zelden ziet met een absolute 10/10 voor sfeer.

  Van de 70 PS4 games die ik heb eindigt deze zeker in de top 5. Ik ben geneigd om een 9.5/10 te geven. Dat is mijn persoonlijke mening.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 14 februari 2016 02:03
  @oblivion100
  Waarschijnlijk ontbreekt het gamer.nl aan gevoel voor kunst. Heb het zelf niet gespeeld maar van wat ik er van gezien heb is dit een puur artistiek werk waarbij de gameplay als ondersteuning werkt en niet zo zeer de hoofdmoot vormt. Dan kan deze eventueel wel wat unieker zijn dan het geval is, maar hoeft dit niet per definitie afbreuk te doen aan het spel. Dat gamer.nl de review begint met kritiek op de boodschap van de ontwikkelaars vind ik persoonlijk wat nihilistisch, niet dat er enige waarheid in zou kunnen schuilen, maar relatief onbelangrijk voor wat het spel in feite inhoud.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.