Review
Uncharted

Uncharted: The Lost Legacy

Meer van hetzelfde

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

Uncharted: The Lost Legacy is geen must play, zoals The Last of Us: Left Behind dat wel was. Deze opzichzelfstaande uitbreiding is een herhaling van wat we al hebben gespeeld, maar dan met twee andere toffe personages in de hoofdrol. De game ziet er prachtig uit en speelt weer lekker weg, maar laat geen blijvende indruk achter.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Prachtige locaties, toffe hoofdpersonages, speelt lekker weg
  • Minpunten
  • Herhaaloefening, verhaal mist kracht, open stuk mist spanning
Sinds Left Behind, de waanzinnige uitbreiding van The Last of Us, zijn we direct alert als Naughty Dog spreekt over singleplayer dlc. Zo ook met The Lost Legacy, de uitbreiding van Uncharted 4: A Thief's End. Want wat doen deze talentvolle ontwikkelaars met de wereld van Uncharted als ze de kans krijgen om verrassend uit de hoek te komen met andere personages en een nieuwe setting?

Het verhaal van Nathan Drake is met Uncharted 4 afgerond, maar gelukkig is hij niet de enige avonturier die kostbare verloren steden in een hoopje as achterlaat. Dief Chloe Frazer en soldaat Nadine Ross, zijpersonages uit de Uncharted-reeks, gaan in The Lost Legacy samen op pad. Ze zijn op jacht naar de kostbare slagtand van de god Ganesh, maar hierin zijn ze niet de enige. Een slechterik met een flink leger en een hoop explosieven heeft namelijk exact hetzelfde doel voor ogen.

Uncharted

Het is een doorsnee opzet voor een Uncharted-game, maar dat is niet erg. In deze context kan Naughty Dog namelijk in theorie een hoop leuke dingen doen met gedenkwaardige achtbaanstukken, humor en een goed verhaal dat draait om de relatie tussen de personages. In de praktijk valt dat echter tegen.

Herhalingsoefening

Lost Legacy voelt namelijk in alles een herhaling van Uncharted 4. Dat is fijn voor als je meer van hetzelfde wilt, maar het voelt ook lui. Dat wil niet zeggen dat de makers het gemakkelijk hadden. De game ziet er namelijk weer waanzinnig mooi uit met enkele beeldschone nieuwe locaties. The Lost Legacy speelt ook weer lekker soepel door, met een goede afwisseling van schieten, rijden, klimmen en puzzelen. Maar we hebben het allemaal al eens gedaan.

Uncharted

The Lost Legacy geeft in vergelijking met de andere Uncharted-games wel iets meer vrijheid. In de eerste helft rij je namelijk vrij met een jeep door de jungle heen, terwijl je bij verschillende locaties een hendel moet overhalen, of optioneel muntjes kunt verzamelen. Deze vrijheid voegt echter weinig toe. Het haalt zelfs de spanning weg, omdat je weet dat je nog een aantal locaties moet afgaan voordat je verder mag met het verhaal en de achtbaanrit waar je Uncharted voor speelt.

Luchtigheid

Een belangrijk onderdeel van de charme van de Uncharted-games is tevens de humor. Chloe, die je in de game bestuurt, is echter een stuk serieuzer dan Drake. Je kompaan Nadine maakt al helemaal zelden een grapje. Hierdoor mist de game een bepaalde luchtigheid. Het is daarnaast jammer dat Naughty Dog niet meer met deze toffe personages heeft gedaan. Door het verhaal heen groeit het tweetal wel dichter naar elkaar toe en laat Chloe ook een gevoelige kant van haarzelf zien, maar het blijft oppervlakkig.

Wat goed werkt in The Lost Legacy zijn de mechanics. Het slingeren aan touwen gaat nooit vervelen. De gevechten, waarin je de vrijheid krijgt om ze aan te pakken zoals je wilt, zijn weer uitstekend. Maar dit werkte in Uncharted 4 al goed en The Lost Legacy heeft daar niets aan veranderd. Er is geen nieuwe twist in de gameplay, geen enkele vernieuwing. Toen de inspiratie uit Uncharted 4 op was, is zelfs het treinlevel van Uncharted 2 nog eens opgegraven om met veel bombarie over te doen.

Er is wel één kort stukje waarin The Lost Legacy echt iets moois en nieuws doet. De makers doen er vervolgens alles aan om met grote uitroeptekens erop te wijzen hoe mooi het is. Zowel in het herhalende commentaar van de dames, als het feit dat je na afloop letterlijk een selfie maakt.

Foto's

The Lost Legacy is in zes uur uit te spelen, maar je doet er wat langer over als je de optionele content meepakt. De multiplayer uit Uncharted 4 is hier wederom toegevoegd voor de liefhebber, inclusief een survival modus. De meesten zullen The Lost Legacy echter om het avontuur spelen.


Uncharted

Tijdens dit avontuur laat je Chloe op bepaalde punten een foto maken met haar onverwoestbare smartphone. Heb je het spel uitgespeeld, dan swipe je na afloop in het menu nog even door de foto's heen om herinneringen op te halen. Deze verzameling kiekjes vat Lost Legacy uiteindelijk goed samen: mooi, maar niet memorabel.

Uncharted: The Lost Legacy is vanaf 23 augustus verkrijgbaar voor PlayStation 4. De game is ook zonder dat Uncharted 4: A Thief’s End in het bezit is te spelen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nachtgameplay getoond van Gran Turismo Sport op Nürburgring-circuit Lil' Kleine te horen in Need For Speed Payback
102

Reacties op: Uncharted: The Lost Legacy

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Hiss

    • 17 augustus 2017 17:40
    @eriknus Als mensen op deze site al reageren dat het verschrikkelijk is als Ubisoft ergens in Scandinavië een kantoor opent waarbij niet eens duidelijk is wat deze gaat doen, hoef je wat dat betreft je lezers echt niet meer serieus te nemen wat betreft objectiviteit of weloverwogen meningen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 18 augustus 2017 10:57
    @hiss

    Mensen die blind haten op bijvoorbeeld ubisoft kun je sowieso niet serieus nemen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Agent4125

    • 18 augustus 2017 11:47
    @coola Mensen die blind alles van AC prijzen ook niet.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 18 augustus 2017 20:50
    @agent4125

    Die kan je in ieder geval serieuzer nemen dan die blinde haters

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Agent4125

    • 19 augustus 2017 21:42
    @coola Nee. Is EXACT hetzelfde.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 20 augustus 2017 15:25
    @agent4125

    Nee

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Swieb

    • 23 augustus 2017 23:59
    @coola

    Agent4125, coola en Fonsrutte. Even dimmen, alledrie. Van beledigingen word ik niet blij en als ik niet blij ben, verdwijnen er reacties. Soms ook reageerders.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    GerarDOS

    • 17 augustus 2017 18:05
    Dus, zijn we allemaal klaar met onze eigen pre-order verdedigen en gaan we lezen wat de recensie eigenlijk zegt, of blijven we boos doen over het cijfer?

    Golden Abyss voor de Vita kreeg ook een 7,5 en daar was niemand kwaad over. Selectief gezeur hier zeg, ongelooflijk.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    obi-twan kenobi

    • 17 augustus 2017 18:51
    Erwin mag gewoon zijn mening hebben. Wil niet zeggen dat dat de absolute waarheid is. Een review is uiteindelijk ook een mening hoe objectief die ook mag zijn. Zelf verwacht ik dat dit voor mij op zijn minst een dikke 9 gaat worden (en wellicht een kandidaat voor game of the year), want ben een grote liefhebber van deze serie en van verhaal gedreven singleplayer games in het algemeen.

    De reviewcijfers lopen redelijk uiteen. IGN VS gaf de game een 7,5, IGN NL een 8,9, insidegamer een 8,5 en Gamespot een 9. Robingaming, een van mijn favoriete YouTubers, gaf de game zelfs een 9,5. Wat je overall leest en hoort is dat het een zeer goede game is, maar voor de Naughty Dog standaard minder verrassend. Die standaard ligt natuurlijk zeer hoog en daarom kan ik begrijpen dat sommige mensen er meer van verwachten. Zelf verlang ik alleen maar naar meer Uncharted, dus dat zal voor mij geen minpunt zijn. Vanaf volgende week kan ik het met zekerheid zeggen.

    40 euro vind ik een nette prijs als je leest dat de game zo'n 10 uur duurt als je de nevenactiviteiten ook allemaal doet. Er zijn games die minder lang duren en waar je wel gewoon 60 euro voor moet neerleggen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Jumpman

    • 17 augustus 2017 23:51
    @obi-twan-kenobi "Zelf verwacht ik dat dit voor mij op zijn minst een dikke 9 gaat worden"

    Vooral met dat gedeelte -voor mij- slaat de spijker op z'n kop. Je bepaald zelf of je de game goed en leuk gaat vinden en niet een cijfer wat er aan geplakt gaat worden. Ben het volkomen met je eens hierin.

    Iedereen die loopt te zeuren dat het cijfer ze niet bevalt zouden iets meer een eigen identiteit moeten proberen aan te nemen. Niet alleen blind op spellen af stappen die giga scores krijgen. Hoe kom je anders ooit te weten wat voor spellen je nu eigenlijk zelf houd?

    Maar weinig mensen kochten vroeger Zone of the Enders voor het spel zelf maar meer om de MGS 2 demo en werden pas veel later (toen deel 2 zo gehyped werd) pas fan van het spel. En een nog veel grotere groep kocht Ico pas toen shadow of the colossus werd aangekondigd. Ik weet nog dat er zoveel vraag kwam naar die game dat Sony abrupt besloot de game opnieuw uit te geven maar kon dat alleen nog maar doen door de game in de platinum collectie op te nemen.

    In die tijd werkte ik zelf in een gamestore en Ico had belangena nooit genoeg verkocht om een platinum titel te mogen worden. En zo zijn er tal van voorbeelden dat mensen goede games negeren omdat alleen de score van een spel telt.

    De PU heeft vroeger de domste actie in een previeuw durven te plaatsen door MGS 2 een zeer matige score te geven, dacht een 3 of een 5 ofzo waar ieder ander blad het de hemel in prees. De rede voor dit cijfer was omdat ze niet heel de game met solid snake mochten spelen. Als je zo'n domme rede geeft voor een slechte score snap ik dat iedereen protesteerd (wat kwamen ze er snel op terug toen konami dreigde nooit meer een revieuw exemplaar op te sturen). Maar als iemand bij een spel zijn beeld er op laat schijnen en goed beargumenteerd accepteer ik zelfs een 3 voor een uncharted game. En die drie zal van geen enkele invloed zijn om die game wel of niet te kopen. Tenslotte bepaal ik voor mezelf welke games ik de moeite vindt en welke niet. Battle angel Aquila iemand? Auto modelista? Eggo mania? Je mist anders zoveel goede games die misschien wel precies in je straatje hadden gepast.

    ik wil hier alleen maar mee zeggen dat een lage of lager dan verwachtte score nooit een reden moet zijn om dan een spel maar niet meer te kopen. Dat getal bepaald dat niet voor je maar dat bepaal je zelf. En hard te gaan lopen roepen dat het getal hoger moet zijn zal ook nooit ineens een cijfer moeten kunnen veranderen, tenzij bepaalde argumenten goed weerlegd kunnen worden en de schrijven het daarmee eens wordt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Apetjoek

    • 24 augustus 2017 08:29
    @obi-twan-kenobi “Een review is uiteindelijk ook een mening hoe objectief die ook mag zijn.”

    Een mening is natuurlijk altijd subjectief, nooit objectief, Einstein.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MaTriX50

    • 18 augustus 2017 03:10
    Natuurlijk mag de Heer Vogel een mening hebben maar dat geld toch voor de mensen die hier posten, vind het nogal vreemd dat collega`s van De Heer Vogel zich nogal vijandig op stellen tegen zijn gebruikers omdat ze die meningen niet leuk vinden en op die manier de mening van de Heer Vogel in bescherming nemen.

    Oftewel de mening van een collega telt harder dan die van een bezoeker, met alle respect maar (m`n mening) Redactie medewerkers horen objectief te blijven en zich niet te mengen in een discussie als bezoekers het niet eens zijn met de review van hun collega.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ErikNus

    • 18 augustus 2017 07:27
    @matrix50 het gaat erom dat veel reacties nogal vijandig lijken tegen Erwin, alsof hij geen 7 *mag* geven, of het alleen maar 'doet voor de clicks'.

    Daarnaast heeft verder nog niemand de game gespeeld, dus hoe kan je het dan oneens zijn? Zul je zien dat je straks zit te spelen en denkt 'ja het is leuk, maar dit heb ik allemaal al eens gedaan'.

    Misschien ben ik het straks ook wel niet met Erwin eens. Dan zal ik graag met argumenten de discussie aangaan. Wel gewoon netjes, en niet van 'BELACHELIJK een 7!!!"

    Maar op dit moment kan ik zo'n discussie niet aangaan, want, juist, verder heeft nog niemand die game gespeeld…

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MaTriX50

    • 18 augustus 2017 14:09
    @eriknus Vijandig naaah mensen geven een mening daar is toch niks mis mee.

    Tuurlijk mag hij het een 7 geven maar dat wilt toch niet zeggen dat bezoekers het daar eens mee moeten zijn, ik val voornamelijk alleen over het eeuwige gezeur bij games waar ik van vind dat het gameplay wel goed zit en het kwa verhaal ook prima in orde is (dat laatste vind de 1 wel goed en de ander niet).

    Als ik dan later een reactie lees van ja maar Lef Behind had water pistooltjes dan denk ik waar gaat dit om, kom op zeg waterpistooltjes als vernieuwing zien pffft.

    Wat cijfer betreft tja ik vind het niet passen in deze tijd meer maar goed ook dat is een mening, kan me herinneren dat jullie dat eigenlijk ook vinden maar het doen omdat de bezoekers dat zo graag willen.

    Dat ik de 7 een belachelijk cijfer vind heeft voornamelijk dus te maken met het feit dat ik zo moe wordt van elke keer dat gezeur vernieuwingen, het is een vervolg waarvan de gameplay gewoon als een huis staat (net zoals vele andere games) wat wil je dan nog meer kwa vernieuwingen verwachten, is het een nieuw IP dan kan ik begrijpen dat ze eens wat anders doen dan elke keer hetzelfde.

    Vandaar m`n reactie ook dadelijk komt F1 2017 uit en ongetwijfeld op SP verhaal na zal het veel van hetzelfde zijn de auto`s klinken weer super vet het rijden zal misschien wat beter gaan (afwachten natuurlijk) maar het is en blijft een race game net als Fifa het is een voetbal game en dan kan je niet vernieuwingen verwachten waar Max met zijn waterpistool zijn tegenstander probeert uit te schakelen, kan wel maar dan is het geen serieuze race game meer die een hoop fans verwachten.

    Tevens is de Heer Vogel oud en wijs genoeg lijkt mij om zichzelf in te dekken en hoeven zijn collega`s zijn handje zeker niet vast te houden lijkt mij.

    De reactie is daarom ook op HarryHol en BasVroegop gericht.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Shriko

    • 18 augustus 2017 15:26
    @matrix50 Niemand houdt mijn hand vast en iedereen is vrij om te reageren als ze willen. Ik heb mijn argument gemaakt in de review, namelijk dat ik meer dan hetzelfde verwacht van een game die voor 40 euro los te koop is. Je stoort je blijkbaar erg aan het woordje vernieuwing, maar dat betekent niet dat de game een hele andere kant op moet, maar wel dat het iets nieuws doet. Heb je daar helemaal geen behoefte aan, dan ga je toch gewoon genieten van de game? Daar doet mijn mening niets aan af.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    MaTriX50

    • 18 augustus 2017 19:15
    @shriko Ik ben het helemaal met je eens dat het een mening blijft, GNL moet je natuurlijk al niet meer serieus nemen (ook al is het een mening) nadat ze CoD MW2 een 10 gaven :).

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Qinneth

    • 19 augustus 2017 16:27
    @matrix50 En toch blijf je hier maar terug komen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    BasVroegop

    • 18 augustus 2017 09:34
    @matrix50 Ik vind het wat raar om Erwin's mening over de game even zwaar te wegen als de meningen van kritische lezers, gezien die kritische lezers de game niet hebben gespeeld. Erwin wel.

    We discussiëren in de meeste gevallen gewoon serieus mee. Maar als mensen beledigend of gekscherend reageren, is het niet héél gek als daar op gelijke toon op wordt gereageerd.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    HarryHol

    • 18 augustus 2017 09:35
    @matrix50 wij bij gamer vinden het prima als mensen het oneens zijn met een recensie. Graag zelfs. Praat er dan ook vooral over.

    Maar praat dan over de game op basis van jouw ervaringen er mee.

    Als je de game zelf niet hebt gespeeld, kun je er ook geen gefundeerde mening over hebben.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Agent4125

    • 18 augustus 2017 11:17
    @harry-hol We voelen ons als redactie niet aangevallen, maar reageren ineens wel telkens met 3 man tegelijk :-) Wat jij zegt over 'als je 'm niet hebt gespeeld, dan kun je er geen gefundeerde mening over hebben' klopt uiteraard helemaal. Maar vanwege het sterk wisselende niveau van de recensies hier, is er vanuit (een aantal) lezers hier vantevoren al een soort wantrouwen bij elke volgende review. Dat zouden jullie als redactie wel wat serieuzer mogen nemen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.