Review
uncharted

Uncharted: Legacy of Thieves Collection is niet nodig, maar wel heel welkom

Hoe hebben we deze game ooit in 30 fps gespeeld?

Geschreven door Arthur van Vliet op

Conclusie

Met minimale verbeteringen haalt Uncharted: Legacy of Thieves Collection het maximale uit twee prachtige games.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Visueel kunstwerk, prima deal voor wie een van de twee games al in huis heeft, laadtijden zijn verdwenen
 • Minpunten
 • Ter kennismaking kun je beter Uncharted 4 uit de PlayStation Store halen
De ruim 1200 woorden hieronder zijn een uitgebreide manier om te zeggen dat je je aan Uncharted: Legacy of Thieves Collection eigenlijk geen buil kunt vallen.

In de maand dat Microsoft praktisch een gamemonopolie aankondigde, komt Sony nog even met een herinnering aan waarom je ook alweer hun consoles koopt: de kleurrijke, verhalende, filmische exclusieve blockbusters die telkens weer tot de top van hun generatie behoren qua productiewaarden. Uncharted is daar altijd het beste voorbeeld van geweest. De games van ontwikkelaar Naughty Dog zijn etalages voor wat een PlayStation-machine in huis heeft, geschreven door mensen die snappen hoe je verhalen en personages in elkaar zet.

En nu is er dus de Legacy of Thieves Collection, een pakket met de twee laatste Uncharted-games. A Thief’s End verscheen in 2016 en was — zoals de naam al insinueert — het laatste echte hoofddeel in de serie; The Lost Legacy lanceerde een jaar later als uit de hand gelopen dlc. Het zijn twee gameavonturen in de geest van Indiana Jones en Tomb Raider, samen goed voor een hele ruime twintig uur aan gameplay, opgekalefaterd om eruit te zien als PlayStation 5-spellen.

uncharted

De games

Uncharted 4 is een karakterstudie, schreven we al in de review. Ja, er is een schat waar je achteraan jaagt en ja, dat komt met een hoop geslinger en geschiet, maar de game is veel meer dan de voorgaande delen character-driven. Niet ‘wat doet Nathan Drake’, maar ‘wie is Nathan Drake’ is hier de vraag. Om die te beantwoorden wordt zijn broer Sam geïntroduceerd: een perfecte spiegel voor een hoofdpersonage dat we vóór deel 4 vooral kenden als de immer grappende boy-next-door, een massamoordenaar op wie het moeilijk boos worden is. Die veranderde aanpak levert mooie momenten op, met name tussen Nathan en zijn vrouw Elena — en aan het einde van de game overheerst een gevoel van voldoening. Nathan Drake is klaar, het is mooi geweest.

The Lost Legacy (lees hier de review) bewees vervolgens dat Uncharted zijn posterboy niet eens echt meer nodig heeft. De game zet Nadine Ross en Chloe Frazer in de schijnwerpers, twee personages die het in eerdere game(s) moesten doen met een bijrol. Qua gameplay verandert er weinig, behalve dat dit de meest open Uncharted van allemaal is, met één grote puzzelspeeltuin als center piece. Ook qua overkoepelend verhaal is het bekende kost: zoek de schat, wordt gedwarsboomd door een slechterik met een enorm privéleger, lach tussendoor om het eindeloze gekibbel. Maar Nadine en Chloe zijn zo goed geschreven personages dat het geen straf is om de hele riedel nóg maar eens mee te maken. 

En nu zitten beide games dus samen in één pakket. Is deze bundel nodig? Allerminst. Wie PS Plus heeft, kan Uncharted 4 gewoon uit de Store downloaden en ontvangt dan de PS4 Pro-versie: de 1440p-variant met al iets ingekorte laadtijden. De perfecte kennismaking voor wie nog nooit een Uncharted-game heeft gespeeld dus. Gelukkig zet de Legacy of Thieves Collection wel een paar extra stappen.

Vooral voor spelers die The Lost Legacy destijds hebben gemist is dit een uitstekende kans om dat goed te maken

Nachtwachtoperatie

Er is één zekerheid in het leven en dat is dat elke nieuwe Uncharted de mooiste consolegame ooit is. Nu gaat die regel blijkbaar ook op voor oude Uncharteds. Deel 4 en The Lost Legacy verschenen zes en vijf jaar geleden, maar laten de concurrentie anno 2022 achter zich qua pracht en praal. Speel de games op een oled-tv en je ogen krijgen spontaan spierpijn van hoe hard ze de kost worden gegeven. Flora, fauna, kerken, kerkers, tempels, straatstenen, jungles, vergezichten, gezichten, gezichtsbeharing; ze springen uit je tv alsof ze daar helemaal niet willen zijn.

De 4k/HDR/60fps-upgrade werkt als de restauratie van de Nachtwacht: al het moois was er al, maar is dankzij het herstelwerk nu in volle glorie te bewonderen. Sowieso verdienen de hoogtepunten van beide games — piratenstad Libertalia, die ellenlange achtervolging, de Western Ghats van Lost Legacy, enzovoorts — stuk voor stuk een plek in het museum. Nu nog meer: de verschillen zijn klein, maar textures zijn hier en daar net wat scherper, schaduwen minder rafelig en bossen in de verte net wat dichter begroeid.

uncharted

Van de verbeteringen valt de opgelapte framerate het meeste op. De remasters bieden drie modi: Fidelity, Performance en Performance+. De eerste is feitelijk Uncharted 4 met wat meer pixels, de derde gaat op 1080p met 120 beelden per seconden; leuk, maar je moet wel een tv hebben die dat aankan en het is dezelfde resolutie als de games op de goeie ouwe PlayStation 4 hadden.

Performance is de gulden middenweg. Ondanks de downgrade van 4k naar 1440p is er visueel amper verschil met de Fidelity-modus, maar de zestig frames maken het bijna een nieuwe game. Verwacht geen, ik noem maar wat, Bayonetta, maar alle actie — van schieten en slingeren tot op je dooie gemak rondlopen — is plots veel minder stroperig en daardoor domweg leuker. Je vraagt je af hoe je deze game ooit in 30fps hebt gespeeld.

Voor wie is dit?

Wat je verder nog wilt weten: de laadtijden zijn drastisch ingekort. Dat merk je niet als je de game in z’n geheel nog eens doorspeelt, maar wel als je met een oude savegame specifieke hoofdstukken of gevechten wilt herspelen. Daarover gesproken: dankzij de cloud is het inladen van oude saves een fluitje van een cent. Verder maakt de game tijdens de actie prima gebruik van de DualSense-controller, maar verwacht niets van het niveau Astro’s Playroom.

En dat was het wel. De Legacy of Thieves Collection biedt verder niets wat de oorspronkelijke games niet hadden. Wel ontbreekt er iets wat Uncharted 4 wel had: multiplayer. Online Uncharted spelen op 120fps was zo gek niet geweest, maar is het ontbreken echt een gemis? Het antwoord op die vraag is dat het er maar net om gaat wat je zoekt in een Uncharted-game. Multiplayerfans zijn er genoeg, maar de singleplayer was, is en zal waarschijnlijk ook wel altijd het hoofdgerecht blijven.

uncharted

Alsnog werpt het de vraag op: voor wie is Legacy of Thieves Collection? De tien euro die je neertelt als je eigenaar bent van A Thief’s End en/of The Lost Legacy zijn het geld dubbel en dwars waard, mits je zin hebt het avontuur nog een keer te beleven — het grijze weer buiten, de coronarestricties en een niet heel denderend gameaanbod op de PlayStation 5 zijn genoeg argumenten vóór een replay. En vooral voor spelers die The Lost Legacy destijds hebben gemist is dit een uitstekende kans om dat goed te maken. Je bent een dief van je portemonnee als je het niet doet. Maar voor nieuwkomers die eerst even willen proeven is de PlayStation Hits-variant van Uncharted 4 een logischere ‘demo’.

Legacy of Thieves laat je uiteindelijk met een dubbel gevoel achter. Het etaleert de kracht van PlayStation, onderstreept dat Naughty Dog de koning van het platform is, en maakt nieuwsgierig wat de studio straks uit de PS5 weet te halen. Maar als de Legacy of Thieves Collection óók iets laat zien, is het dat de Uncharted-formule zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt. Het was een prachtige tijd, en dit is een prachtige herinnering. Tijd voor iets nieuws.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection is beschikbaar voor PlayStation 5, een pc-versie volgt later in 2022. Voor meer Nathan Drake: vanaf 17 maart draait de Uncharted-film in de Nederlandse bioscopen.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Mortal Kombat-schrijver regisseert System Shock-serie Trailer van Halo-televisieserie getoond, komt op 24 maart uit
39

Reacties op: Uncharted: Legacy of Thieves Collection is niet nodig, maar wel heel welkom

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 31 januari 2022 11:00
  Leuk geschreven review, maar ben het niet eens met de opmerking dat de uncharted-formule zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt. Ik verlang steeds meer terug naar de wat lineairdere verhaal gedreven games zoals dit. Deels omdat ik openwereld moe aan het raken ben en deels door de thuissituatie waar dit soort games beter te behappen zijn. Van mij mag Nate met pensioen blijven, maar zou wel graag een vervolg zien waarin andere personages in de spotlight worden gezet zoals in lost legacy.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 31 januari 2022 11:21
  @obi-twan kenobi
  Mooi gezegd, helemaal mee eens. Deze formule ben ik nog lang niet zat en ook zonder Nate mag de serie wat mij betreft voort worden gezet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MissMeNL

  • 31 januari 2022 11:43
  @obi-twan kenobi dit heb ik dus ook. Merk steeds (ook al vind ik open wereld games nog geweldig) meer dat ik dit mis. Open wereld games zijn zoveel gefocust op grinden. Heb ooit Uncharted 4 op YouTube bekeken voor het verhaal omdat ik geen PlayStation meer had. 1tm3 wel gespeeld. Nu heb ik een ps5 dus lekker zelf spelen ook ken ik het verhaal wel. TLL nog nooit gespeeld dus die eerst maar doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 31 januari 2022 13:24
  @obi-twan kenobi

  mee eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 31 januari 2022 13:40
  @obi-twan kenobi

  Idd ook dit is een formule waarvan de koek nog lang niet op is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  erico

  • 31 januari 2022 14:10
  @obi-twan kenobi
  Mee eens obi-twan.
  Hoe kun je, Arthur! De film is bijna uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 31 januari 2022 16:04
  @obi-twan kenobi Hoewel ik het met je eens ben, denk ik ook wel dat open wereld games helemaal verkeerd worden ingezet. Ik herinner me een gedeelte in LA Noire waarin je naar de Black Dahlia killer op zoek gaat en om dan zelf de locaties uit te zoeken waarin nieuwe clues te vinden zijn, vind ik tot nu toe de beste manier waarop een open wereld is ingezet. Dus niet de Ubisoft manier, overal icoontjes en bezigheden, ook niet de Cyberpunk manier, waarin de open wereld een verkapt laadscherm is, maar iets er tussenin.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 31 januari 2022 19:49
  @denver Exact dit. Als ik de map van AC opende kreeg ik spontaan een burnout, het was gewoon een berg werk waar je tegenop zag. Ubisoft heeft een verkeerd idee dat gamers alleen maar een grotere wereld willen iedere keer die ze vervolgens volplempen met collectibles en andere saaie activiteiten.
  Maak de wereld kleiner en stop deze vol met echt leuke quests zoals in de Witcher. Maar goed volgens Ubisoft snappen wij gamers heel veel niet, dus wij zijn maar domme gamers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 31 januari 2022 19:46
  @obi-twan kenobi Ik ben open wereld ook wel een beetje zat, soms wil je gewoon lekker zonder na te denken een naar het volgende doel kunnen lopen en verder gaan.
  Ik moet wel zeggen dat ik na het spelen van Uncharted 4, mijn eerste Uncharted, even niet begreep waar die ophef over deze serie naar overging.
  Het ziet er mooi uit, hele goeie verhaalvertelling, maar qua gameplay niet bijzonder, in dat laatste was ik zelfs een beetje teleurgesteld.
  Beetje rennen, beetje schieten, beetje rijden, niet echt puzzels. Ik speelde voor het verhaal verder, maar voor de actie niet echt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 1 februari 2022 08:21
  @Ziminar

  O ik vond de actie in de Uncharted games juist het vetst. Moet wel zeggen dat ik deel vier het minste vond.

  Ik twijfel of ik nog een keer wil spelen en voor een tientje ga upgraden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  san5324

  • 31 januari 2022 11:05
  De game vliegt, laden is er niet bij en op 120 frames is dit echt heerlijk om te spelen (al staat hij nu inmiddels op 60 frames).

  Ik speelde de originele game op een Samsung en dit op een oled en man o man wat een verschil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 31 januari 2022 11:26
  @san5324 Ik krijg juist een Samsung Neo qled binnen. Had jij in die tijd een Qled of gewoon Led tv? Want ik neem aan dat jwanneer ik van een 2018 Oled naar 2021 neo Qled model ga wel vooruitgang merk Wat ik alleen moet doen is af en toe de Hdmi kabel switchen tussen Xbox series X en PlayStation 5 omdat ik maar een HDMI 2.1 aansluiting heb.

  Maar misschien ga ik hem nog wel een keertje spelen deze game maar dan de 5 versie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 31 januari 2022 13:00
  @Snoop213 ik heb de 92A versie, 65 inch. Mooi ding van samsung en de zwart waardes zijn echt super goed. En hij is super helder, savonds doet het soms pijn aan je ogen zo fel LoL

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 31 januari 2022 13:03
  @GoofyZ3 haha ik krijg de 85a dat was na een verhuizing het budget. Maar mooi om te horen dat de Neoqled tv bevalt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  san5324

  • 31 januari 2022 13:53
  @Snoop213

  Ik had een led (mu9000) en eigenlijk alleen maar issues met blooming man.. Kon daar echt niet meer tegen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 31 januari 2022 13:59
  @san5324 Nee van Led naar Oled dat is echt een mega verschil inderdaad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  san5324

  • 31 januari 2022 14:02
  @Snoop213

  Yup… En de updates die Sony al heeft doorgevoerd omdat ik een Sony tv en ps5 heb zijn ook al super..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DonnyLegend

  • 31 januari 2022 15:34
  @Snoop213
  Is QLED niet gewoon een goedkopere, mindere variant van OLED?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 31 januari 2022 15:43
  @DonnyLegend vroegere Qled modellen wel. Maar Neo qled is weer nieuwer qua technieken. Plus de kleuren die van een scherm afspatten plus de helderheid heeft mij doen besluiten nu de komende jaren voor een Neo Qled te gaan ipv een Oled.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bigds9fan

  • 3 februari 2022 16:03
  @DonnyLegend QLED werkt heel anders als OLED.

  Vooral in fel verlichte woonkamers heeft QLED hierin een klein voordeel al wordt dit verschil wel steeds minder.

  Net zo goed als de zwart waarden die op een QLED nooit perfect zijn maar mijn tv kan echt mooi zwart weergeven vind ik.

  Maar OLED of QLED, op zo'n scherm zien de games er echt super uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.