Iedereen heeft er weleens in gezeten. Achtbanen. Loopings, kurketrekkers, 3G persend op je lichaam, niks is te gek. De laatste keer dat ik naar Six Flags ging moest ik noodgedwongen in alle achtbanen omdat mijn zusje van 12 overal in wilde en ik dan maar per se mee moest. Na elke achtbaan lag ik half brak op de grond, maar dat terzijde. Nu komt Disney Imagineering met de zoveelste achtbaan simulatie die jouw de mogelijkheid geeft om creaties te bouwen die uit je eigen zieke brein komen. Nu zal je denken, ja so what dit is al vaker gedaan, en dat is ook zo maar er zitten toch wat nieuwe dingen in.

Goed, laten we eens gaan kijken naar de verschillende opties. Je kan kiezen uit Ride, Build of Imagineer. Bij Ride kies je een bestaande achtbaan uit en kan je daar in een karretje stappen en de achtbaan volgen. Dit kan je doen met vier verschillende camerastandpunten waaronder first en third person. Dan heb je nog de Build mode waarin je een achtbaan bouwt naar je eigen denkbeelden en als derde en laatste optie heb je de Imagineer mode. Dit is de meest uitgebreide optie. Je moet hier namelijk een bepaald doel halen. Je moet bijvoorbeeld een al bestaande achtbaan afmaken met als voorwaarden dat je er twee loopings bij doet, en dat je niet meer dan 4G mag krijgen. Als je dan dat doel hebt bereikt, kan je verder met een ander doel.

Bij al deze verschillende opties kan je ook nog kiezen uit verschillende omgevingen en verschillende types achtbaan. Zo zijn de aanwezige omgevingen opgedeeld in mountain, asteroid en cavern. De types achtbaan die beschikbaar zijn zijn steel, wooden en hanging. De verschillen die hier in zitten zijn dat je met wooden bijvoorbeeld geen loopings kan maken en met de andere twee wel. Met hanging hangt je karretje vanzelfsprekend onder baan, en bij steel en wooden zitten ze erop.

Dan begin je dus met bouwen. Werkelijk alles kan je doen, 18 loopings achter elkaar of een lang recht stuk van 200 meter, je kan doen wat je wilt. In de omgeving kan je ook nog allerlei dingen neerzetten zoals simpele dingen als bomen en bossen, maar je kan ook hele torens neerzetten, en zelfs vuurspuwende draken luisteren de sfeer wat op. Deze types zijn dan ook onderverdeeld in drie categorien te weten de middeleeuwen, een periode rond 1800 en een beeld van de ruimte. Als je je achtbaan aan het bouwen bent is het belangrijk te weten waar je de baan sneller laat gaan en waar je hem juist laat afremmen. Ik heb al een paar keer gehad dat ik was vergeten een versnelling aan te brengen voor een looping met als gevolg dat je karretjes dus niet rond kunnen gaan en weer naar achter vallen. Ook het aanbrengen van remmen is belangrijk want er mogen niet te veel G-krachten op je lichaam worden losgelaten. Alle statistieken worden bijgehouden in een klein hokje rechtsboven in beeld. Hier zie je de huidige snelheid van je wagen, de G-krachten, de hoogte en meer.