Videoreview UFC 2009: Undisputed

Wat Fight Night heeft gedaan voor de bokssport doet UFC 2009: Undisputed voor Mixed Martial Arts. UFC 2009: Undisputed is een realistische weergave van een bikkelharde sport voor echte mannen. Mannen die niet vies zijn van een beetje zweet op hun lijf en bloed op hun gezicht. De voorkeur gaat uiteraard uit naar het volledig tot moes slaan van het gezicht van de tegenstander, maar dat blijkt in UFC 2009: Undisputed nog een flinke uitdaging.

Zelfs op de lagere moeilijkheidsgraden heeft UFC 2009: Undisputed een vrij steile leercurve. Er is dan ook een flink aantal bewegingen onder de knie te krijgen en er zijn meerdere vechtstijlen te leren. En zelfs wanneer je denkt dat je een bepaald gedeelte onder de knie hebt, komt er een tegenstander die je alle hoeken van de ring laat zien, waardoor je weer op zoek moet naar alternatieve manieren om hem te verslaan. Elke vechtstijl heeft zijn sterke en zwakke punten. Het is dan ook de bedoeling om je voordeel uit de zwakke punten van de tegenstander te behalen.

Wanneer je een gevecht domineert, betekent dit niet automatisch dat je een gevecht winnend afsluit. Hiervoor moet je continu scherp blijven en de tegenstander geen opening gunnen om je knock-out te slaan of je naar de grond toe te trekken. Op de grond kun je namelijk in submission komen, een houdgreep die uiteindelijk zo sterk kan zijn dat je jezelf overgeeft. Een houdgreep is te ontsnappen, maar dit vergt oefening en op het juiste moment op de juiste knop drukken. Met een goede combinatie van knoppen kun je zelfs de houdgreep overnemen en je tegenstander tot opgave dwingen. Wedstrijden blijven hierdoor spectaculair en de actie golft vaak op en neer.

Realisme staat hoog in het vaandel bij UFC 2009: Undisputed. De bekende vechters lijken op hun evenbeeld van vlees en bloed en hebben allemaal hun herkenbare bewegingen. Dit is echter niet het geval voor de mindere goden. Er is dan ook geen zichtbaar verschil tussen de lager ingeschatte vechters die dezelfde vechtstijl hanteren. Daarnaast kunnen wedstrijden niet gestopt worden als een vechter een flinke snee in het gezicht heeft. Het is overduidelijk dat dit is gedaan om de entertainmentfactor van het spel te verhogen, maar het doet wel af aan het realisme waarover van te voren zo hoog van de toren werd geblazen.

Grafisch zie je duidelijk wat voor effect jouw stoten en trappen op de tegenstander hebben. Na een paar rake klappen in het gezicht ontstaat er een scheurtje op die plek en begint het te bloeden. Enkele harde trappen op de ribben zorgen voor een beurse plek. Behalve op het visuele vlak zie je ook dat je trappen en stoten hun weerslag hebben op de bewegingen en kracht van de tegenstander. Trap je een kickboxer een paar keer hard op zijn benen, dan verliezen zijn trappen kracht en kan hij minder snel bewegen. Je kunt hier je voordeel mee pakken door bijvoorbeeld een regen van stoten op hem neer te laten dalen of hem naar de grond te werken, waarna je de klus af kunt maken.

Als je denkt dat je het in je hebt om de nieuwe Ultimate Fighting Champion te worden, kun je in de Career-modus laten zien wat je in huis hebt. Voordat je begint kun je eerst zelf een vechter creëren. Hierbij kies je niet alleen hoe je vechter eruit ziet, maar ook welke twee vechtstijlen hij beheerst. Er kan een keuze gemaakt worden uit boxen, kickboxen, judo, Braziliaans jiujitsu, worstelen en Muay Thai. Bij boxen, kickboxen en Muay Thai is je vechter staand sterker en bij judo, Braziliaans jiujitsu en worstelen ben je beter met grijptechnieken op de grond.

Nadat je een keuze gemaakt hebt, moet je vol aan de bak om je statistieken te verbeteren. Zonder training heb je in de wedstrijden geen schijn van kans. Door het trainen van conditie, snelheid en kracht verbeter je de hoofdstatistieken van je vechter. Ook kun je met iemand sparren om punten te verdienen, waarmee je specifieke gedeeltes van je vaardigheden kunt verbeteren, zoals de kracht van je stoten. Elke paar weken heb je een gevecht en het is belangrijk dat je een goede balans vindt tussen trainen en rusten. Trainen gaat namelijk ten kosten van je uithoudingsvermogen en een laag uithoudingsvermogen tijdens een wedstrijd garandeert vrijwel altijd een snelle knock-out.

De Career-modus omvat zeven seizoenen, waarin je elke zes tot twaalf weken een gevecht hebt. Helaas vecht je tegen het einde van je carrière constant tegen dezelfde paar vechters om je titel te verdedigen, wat het plezier een beetje uit de afsluiting van je loopbaan haalt. Tussen de gevechten door word je regelmatig uitgenodigd door andere gymzalen om je vaardigheden in één van de twee door jou gekozen vechtstijlen te verbeteren. De punten die je verdient door tijdens het gevecht aan bepaalde opdrachten te voldoen, zorgen ervoor dat je voortgang boekt naar een volgend level van de vechtstijl. Bij elke levelstijging word je beloond met nieuwe bewegingen. Ondanks de mindere periode aan het einde van je carrière is de Career-modus uitgebreid en interessant genoeg om je vele uren intens geconcentreerd aan je televisiescherm te kluisteren.

Naast een Career-modus bevat UFC 2009: Undisputed de mogelijkheid om klassieke gevechten na te spelen in de Classic Fights-modus. Wanneer je de gevechten op dezelfde manier beëindigt als het originele gevecht, speel je een bonusfilm vrij over het gevecht. Verder kun je nog een Tutorial doorlopen, waarin de basis van alle bewegingen uitgelegd wordt. Dit is zeker een aanrader voor iedereen die onbekend is met Mixed Martial Arts of vechtspellen in het algemeen. Ook kun je online de strijd aangaan met vechters van over de hele wereld om te laten zien dat jij de beste bent. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het niveau ligt online behoorlijk hoog. UFC 2009: Undisputed vergt dan ook veel oefening en deze game is zeker niet weggelegd voor button-bashers. Godzijdank.

Videoreview UFC 2009: Undisputed