Voetbalspellen zijn enorm geliefd. Je hoeft maar een blik te werpen op de wekelijkse verkoopcijfers om in te zien dat deze titels te allen tijde als warme broodjes over de toonbank gaan. Vreemd is het dan ook niet dat Electronic Arts hier gulzig gebruik van maakt en elke gelegenheid aangrijpt om een nieuw product omtrent de volkssport op de markt te brengen. Logischerwijs resulteert dit regelmatig in uitgemolken en innovatieloze producten. Het is dan ook nog maar de vraag of UEFA Euro 2008 buiten deze categorie valt.

UEFA Euro 2008 is de jongste telg in de langlopende FIFA-serie. Dit voetbalspel draait, hoe kan het ook anders, om het Europees Kampioenschap, dat van 7 tot en met 29 juni plaatsvindt in de Alpenlanden Oostenrijk en Zwitserland. Waar de Playstation 3-versie er met vlag en wimpel in is geslaagd een degelijke pot voetbal op de mat te leggen, komt de variant voor de Playstation Portable er jammer genoeg een stuk minder goed vanaf.

De versie voor de handheld voelt aan als een behoorlijke stap terug in de tijd. Het is weliswaar logisch dat het systeem beperkende technische capaciteiten kent, maar desondanks is het erg spelbelemmerend dat een aantal fundamentele elementen weggelaten of nauwelijks uitgewerkt zijn. Zo schittert de Kick Stick door afwezigheid en heb je nauwelijks controle over de bal. Het laatstgenoemde aspect wordt vooral veroorzaakt doordat de bal volledig aan de voeten van de spelers lijkt te plakken, wat de nodige onnatuurlijke situaties oplevert. Tel hierbij de belabberde animaties en de enorme laadtijden op en je begrijpt dat het spel meer wegheeft van een veredelde variant op FIFA 06 dan van een volwaardig nieuw voetbalspel.

Toch is het niet zo dat deze gebreken UEFA Euro 2008 onspeelbaar maken. Integendeel. Het spel is, mede dankzij het arcade spelconcept en de relatief eenvoudige knoppencombinaties, namelijk vliegensvlug door iedereen op te pakken. Het is daarnaast nog maar de vraag of een handheld geschikt is voor een uitermate realistisch voetbalspel dat continu volledige concentratie vereist.

Desalniettemin had ietwat meer diepgang en een betere kunstmatige intelligentie zeker niet misstaan. Het komt er nu min of meer op neer dat je, zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad, met vrijwel elke speler zonder enige moeite de gehele verdediging kunt passeren. Dit valt vooral te wijten aan de ongebalanceerde gameplay. Zo is aanvallende partij in UEFA Euro 2008 zonder enige twijfel in het voordeel, ongeacht je verdedigende capaciteiten. Dit komt vooral doordat de bal aan de voet plakt en de uitvoering van tackles en slidings heel inconsequent is. Zo voert een verdediger de gewenste actie het ene moment onmiddellijk uit, terwijl 'ie even later je opdrachten pas enkele secondes later volbrengt. Eindscores met zes of meer doelpunten zijn in UEFA Euro 2008 door deze gebreken dan ook eerder regel dan uitzondering.

Om het spel toch iets meer te laten omvatten dan louter het Europees Kampioenschap heeft Electronic Arts er nog enkele nieuwe modi aan toegevoegd. Zo is het mogelijk een handjevol minispellen te spelen en kun je een heuse EK-quiz afwerken. Deze toevoegingen, die louter beschikbaar zijn in de PSP-versie, dragen echter nauwelijks bij aan de plezierfactor van het spel. Zo zijn de minispellen stuk voor stuk hersendodende handelingen. Het draait namelijk louter om het tijdig indrukken van een bepaalde knop. De tijd die in deze modi is gestoken, had men veel beter kunnen besteden aan het uitbalanceren van de gameplay.

Wel vermakelijk is de zogenoemde Europese Campagne. In deze modus speel je met een land naar keuze en dien je in alle Europese regio's een bepaald aantal scenario's te voltooien. De opdrachten die je krijgt zijn lekker divers. Zo dien je het ene moment een voorsprong te verdedigen terwijl je even later een penaltyreeks dient te overwinnen. Naarmate je vordert en de opdrachten tot een goed einde brengt, verdien je ervaringspunten. Deze kun je gebruiken om de vaardigheden van je spelers te verbeteren. Zo speel je niet alleen steeds moeilijkere scenario's vrij, maar groeit je team ook langzaam maar zeker uit tot het beste voetbalcollectief van Europa.