De allesbeslissende treffer van Marco van Basten tijdens de finale van het Europees Kampioenschap 1988 te Duitsland wordt door menig voetbalfanaat gezien als hét hoogtepunt van het Nederlandse veldvoetbal. Vreemd is het dan ook niet dat Van Basten sindsdien op handen wordt gedragen. Twintig jaar na dato gaat de Utrechter, ditmaal als hoofdcoach, wederom op jacht naar de felbegeerde bokaal. Deze doelstelling lijkt gezien zijn onnavolgbare selectiekeuze echter gedoemd te mislukken. Digitaal is het sowieso al onmogelijk het droomscenario te verwezenlijken. De licenties van het Nederlands Elftal schitteren in UEFA Euro 2008 immers door afwezigheid.

Ja, je hebt het goed gelezen. In UEFA Euro 2008 ontbreken de uiterlijke kenmerken en de officiële namen van het grote Oranje. Nu is het weliswaar mogelijk de namen en het fysieke element van de spelers naar wens aan te passen, het gemis doet behoorlijk af aan de authenticiteit. Waar de spelers van álle andere landen immers van top tot teen overeenkomen met hun werkelijke evenbeelden, moeten de wij het doen met slechts een zelfgecreëerde en onherkenbare nabootsing van onze volkshelden. Daar komt bij dat de creaties die EA bedacht heeft voor het Nederlands elftal de meest extreme, afzichtelijke mogelijkheden van het creatiesysteem illustreren.

Gelukkig belemmert dit gebrek de daadwerkelijke spelervaring van UEFA Euro 2008 nauwelijks. Het spel is namelijk een waar genot om te spelen, mits je de steile leercurve weet te doorstaan. Net als spiritueel voorloper FIFA 08 kenmerkt de game zich door de uitermate realistische benadering. Een simpele aanval opzetten lijkt dan ook al snel een onmogelijke opdracht, gezien de ijzersterke kunstmatige intelligentie en de lastig te controleren bal. Het spelprincipe en de besturing eenmaal onder de knie hebbend levert een prachtig uitgevoerde combinatie echter zo ontzettend veel voldoening, dat het spel al die uurtjes oefenen meer dan waard is.

Bovendien zijn er enkele elementen ietwat verfijnd die het spelplezier alleen maar ten goede komen. In Euro 2008 is je balbeheersing bijvoorbeeld nog meer gebaseerd op je daadwerkelijke vaardigheden. Zeker wanneer je alle hulpmiddelen uitzet heb je de volledige controle over je spelers. Zo kun je de bal ditmaal met uiterste precisie naar een vrijstaande speler passen en heb je ietwat meer controle over je aanname en schoten. Bovendien zijn er een aantal nieuwe trucjes toegevoegd, die stuk voor stuk erg spectaculair in beeld worden gebracht. Denk hierbij vooral aan de bovennatuurlijke speciale bewegingen die grotendeels uitsluitend door één topspeler uitgevoerd kunnen worden.

UEFA Euro 2008 speelt niet alleen zeer lekker, het spel is ook nog eens een enorm sfeervol. Zo worden de volksliederen uit volle borst meegezongen door zowel fans als spelers, klinken er schelle fluitconcerten als de tegenpartij in balbezit is en wordt de coach drukgebarend en emotievol in beeld gebracht tijdens de prachtige tussenfilmpjes. Ook wordt er tijdens het spelen van een groepswedstrijd regelmatig de stand van de andere wedstrijden in de betreffende poule getoon. Dit verschaft je niet alleen de broodnodige informatie waaruit jij kunt opmaken hoe jouw team er op dat moment voor staat, maar geeft je bovendien het gevoel dat er daadwerkelijk gelijktijdig gevoetbald wordt en dat de uitslagen allesbehalve van tevoren vastliggen. UEFA Euro 2008 zit vol van deze kleine sfeerverhogende elementen, waarvan je de meeste pas na langere tijd opmerkt door hun intuïtieve en natuurgetrouwe karakter.

Ondanks dat UEFA Euro 2008 er over het algemeen zeer goed uitziet, kent het spel enkele technische mankementjes. Zo is het erg storend dat de spelers die gewisseld worden vrijwel altijd enorm opgelaten en oneerbiedig reageren, zelfs wanneer ze in teambelang vervangen worden om een doelpunt te forceren of het achterin dicht te houden. Het komt bovendien erg amateuristisch over dat de grensrechters ontbreken, de beeldverversing regelmatig in elkaar zakt en spelers zo nu en dan in het luchtledige verdwijnen. Ook tref je meer dan je lief is het houtwerk en bewegen de doelnetten erg statisch, wat erg onnatuurlijk aanvoelt.

In Fifa '08 werd de Be a Pro-modus geïntroduceerd. In deze modus kroop je in de huid van één speler naar keuze en diende je gedurende de wedstrijd de positie van die betreffende speler in te vullen. In UEFA Euro 2008 is dit spelprincipe weer wat verder uitgediept. Ditmaal dien je in de zogenoemde Aanvoerder van je land-modus namelijk te proberen jezelf tijdens vriendschappelijke duels van het reserve-elftal in de kijker te spelen bij de hoofdtrainer opdat je uiteindelijk als aanvoerder van je land het Europees Kampioenschap betreedt. Voordat je deze status bereikt hebt dien je echter beter te presteren dan drie andere potentiële aanvoerders. Vooral wanneer je deze modus met een zelfgecreëerde speler en een aantal vrienden speelt, is het een waar genot. Want zeg nou zelf, wie wilt er nu niet zijn kameraden ontdoen van hun aanvoerdersband door tijdens een belangrijk duel de bal op fenomenale wijze in de touwen te jagen?

De Land tegen land-modus is ook een erg vermakelijke toevoeging. Dit is een online competitie waarin je een land naar keuze vertegenwoordigt. Al je prestaties, zowel off- als online, worden geregistreerd en tellen mee voor de online ranglijsten. Zo ontstaat er een heuse landenstrijd tussen alle spelers, die loopt tot eind juni. In die periode is dus niet alleen de finale van het EK, maar zal ook de beslissing vallen welk land de virtuele overwinnaar is. Het is erg fijn dat je in deze modus de Nederlandse eer kunt hoog te houden zonder daadwerkelijk met Oranje te hoeven spelen. Ongeacht met welk team je speelt worden de punten namelijk aan het van tevoren gekozen land toegevoegd. Met het nodige geluk weten we deze jaargang dus tóch nog een prijsje in de wacht te spelen.