Electronic Arts is de meister in het uitgeven van extra games voor diens populaire FIFA serie. Waar we sowieso ieder najaar een nieuwe versie mogen verwachten, komen er met de regelmaat van de klok ook snackerige tussendoortjes uit. In de even jaren is dit een EK of WK game en in de oneven jaren, er zijn dan immers geen grote toernooien, is er een oplossing gevonden in het brouwen van een game over de Champions League. Marketingtechnisch gezien briljant, maar of we er ook op zitten te wachten?

De versie van UEFA Champions League 2006-2007 die we speelden is de PC-versie. Anders dan de Xbox 360-versie is de PC-versie gelijkwaardig aan de ‘oude’ consolevariant op de Playstation 2. Een gemiste kans, want grafisch kan de PC wat de Xbox 360-versie laat zien makkelijk aan en juist in de Xbox 360-versie is een nieuwe, interessante speeloptie gecreëerd in de vorm van een kaartensysteem. Twee keer nee dus, met als gevolg een ietwat opgekrikte versie voor de PC.

Screenshots afkomstig van de PS2-versie

De hoofdmoot van UEFA Champions League 2006-2007 is de Treble mode. De Treble is een voetbalterm die staat voor het winnen van drie prijzen in één seizoen: landskampioen worden, de nationale beker winnen en de Champions League winnen. Er zijn in totaal vier teams die het in de historie hebben geflikt om alle prijzen te pakken, waarvan twee Nederlandse teams: Ajax in 1972 en PSV in 1988. De Treble mode in het spel is een soort verhalende mode waarin je van het begin tot het einde van het seizoen een team onder je hoede neemt en je per wedstrijd steeds verschillende opdrachten krijgt. Zo moet je bijvoorbeeld een bepaalde speler mimimaal zoveel minuten laten spelen of krijg je de opdracht om een speler te kopen en te verkopen. Het brengt wat afwisseling binnen een normaal toch vrij statische speelmode als een seizoen spelen.

Niet alle speelmodes in de game zijn echter zo leuk uitgewerkt. Neem bijvoorbeeld het naspelen van de Champions League. Met de licentie op zak verwacht je dat je bijvoorbeeld met PSV de daadwerkelijke groepsfase in kan duiken en de geweldenaren uit Eindhoven middels een kopbal van Alex door kan laten stomen naar de kwartfinale. Maar niets is minder waar. De invulling van teams in groepen in de Champions League mode is gewoon random, met PSV niet eens als team in de oorspronkelijke vergaarbak. In plaats van PSV staat Feyenoord echter wel gewoon in dit rijtje. Het is mogelijk om de teams te wisselen, maar zo wordt het net een veredelde toernooimode, met enkel het Champions League-sausje er overheen. Liever had ik gewoon de hele Champions League zoals deze echt gespeeld wordt, nagespeeld.

De overige modes zijn wel weer de moeite waard. Online is er gemakkelijk een tegenspeler te vinden en in de Challenge mode kun je het beste uit jezelf halen door bepaalde scenario’s na te spelen. Bijvoorbeeld: “Arsenal staat na 35 minuten met 2-1 achter tegen Wigan Athletic, win de wedstrijd om Tottenham Hotspur van de derde plek af te houden”. Je zapt de wedstrijd in de 35ste minuut binnen en kunt vervolgens aan de slag gaan. Door het winnen van dit soort Challenges verdien je punten, die je weer in kunt zetten in de winkel om allerlei prullaria te kopen. De Challenge mode doet z’n ding goed en is een leuke toevoeging aan de game.

Gameplaytechnisch is UEFA Champions League 2006-2007 bijna identiek aan FIFA 07. Althans, ik heb geen grove verschillen waar kunnen nemen. Wellicht dat ze er wel in zitten, maar dan zijn dit echt minimale dingetjes. De gameplay is absoluut niet slecht, maar je moet wel FIFA-fan zijn om ten volste van de game te kunnen genieten. Als verstokt Pro Evolution Soccer-speler geef ik eerlijk toe dat ik soms werkelijk even niets van de game begreep als m’n passes over een paar meter niet aankwamen en de spelers wéér eens een bal aannamen terwijl ik direct wilde passen. Dit is echter typisch de FIFA-gameplay (op de mislukte passes na dan) en wat dat betreft dan ook eigenlijk geen probleem. Echter, verwacht geen wonderen van deze tussenversie.

Om de Champions League-sfeer te creëren heeft EA Sports een mooi introfilmpje gemaakt, kun je met de officiële bal spelen en hoor je op de achtergrond veelvuldig de Champions League-tune in een gemixte versie spelen. Grafisch is de game niet bijzonder goed naar PC-maatstaven, maar de sfeer die in de stadions aanwezig is in combinatie met het altijd goede FIFA-commentaar, maken veel goed. De Champions League vibe is in ieder geval prima naar de game vertaald.