Review
Trust

Review: Trust GXT 488

Een betaalbare PlayStation 4-headset

Geschreven door Roel Stortelder op
Met de nieuwe generatie consoles onderweg wil je eigenlijk geen dure headset meer kopen met het risico dat deze niet goed werkt op de PlayStation 5 of Xbox Series X. Om je oren toch van fatsoenlijk geluid te voorzien is het daarom verstandig om te kijken naar een betaalbare headset zoals de Trust GXT 488 voor de PlayStation 4.

Trust GXT 488 Forze PS4

Headset type: Over-ear

Verbinding: 3.5mm jack (120cm kabel)

Drivers: 50mm, 32 Ohm

Extra’s: Volume-/microfoonbediening, spoiler

Prijs: 45 euro

De Trust GXT 488 Forze is een van de goedkoopste over-ear headsets voor de PlayStation 4 en dat zie je ook terug in de specificaties. Het is een vrij eenvoudig model met weinig extra’s, naast een bediening voor het volume en de microfoon. De drivers van 50mm zijn wel opvallend groot, waardoor we een krachtige basweergave verwachten.

Design en comfort

Dat een headset in deze prijscategorie niet gemaakt is van de duurste materialen is geen verrassing. Op een metalen plaat aan de binnenkant van de hoofdband na vinden we aan de buitenkant eigenlijk alleen maar plastic. Zelfs de verchroomde delen aan de zijkant van de GXT 488 zijn van plastic gemaakt. Toch is de bouwkwaliteit beter dan verwacht. Het gebruikte plastic voelt alsof het tegen een stootje kan en de veerkracht wordt in stand gehouden door de metalen plaat in de hoofdband. Daarnaast kraakt dit type plastic niet als je de headset beweegt, zoals dat bij veel andere goedkope headsets wel het geval is.

Door de combinatie van zwart, chroom en enkele blauwe accenten wijkt het ontwerp van de GXT 488 niet veel af van de trend die de meeste PlayStation 4-headsets. Daardoor past de headset bij het ontwerp van de console zelf, maar is het geen aanrader om hem te gebruiken in de trein. Ook opvallend is de extra brede hoofdband met spoiler. Of je hierdoor in racegames meer downforce hebt, kan ik als onervaren racegamer helaas niet bevestigen. Wel kunnen we bevestigen dat de hoofdtelefoon is voorzien van een vrij korte kabel. Handig als je de hoofdtelefoon direct op de DualShock 4-controller aansluit, maar minder handig als je hem wilt gebruiken met een telefoon, laptop of televisie.

Koptelefoon

De microfoon, die helaas niet afneembaar is, kan in elk mogelijke positie worden gebogen. Het uiteinde is daarnaast voorzien van een lekker dikke schuimkap. Hierdoor zou de microfoon minder windruis van je adem op moeten pikken en is het makkelijker om hem schoon te houden.

Eenmaal op het hoofd gezet geeft de headset op de redactie wisselende reacties. Op mijn eigen hoofd kunnen bijvoorbeeld de scharnieren niet ver genoeg draaien om de onderkant van de oorschelpen aan te laten sluiten op de vorm van mijn hoofd. Daardoor wordt de druk dus niet netjes verdeeld en rust alle kracht op de bovenkant van de oorschelpen. Ongeveer een kwart van de personen die de hoofdtelefoon op heeft gehad, ervoer het zelfde fenomeen, terwijl de rest er geen probleem mee had. Sterker nog: als de headset goed op je hoofd past, zit hij erg lekker door de zachte kussens. Helaas is de stof aan de binnenkant van de oorschelpen wel redelijk stug. Steken je oren dus wat verder uit naar buiten, dan kan dat als onprettig worden ervaren. Net als bij vrijwel alle andere headsets is ons advies dan ook: probeer hem eerst in de winkel voordat je hem koopt.

Geluidskwaliteit

Van een headset met drivers met een diameter van maar liefst 50mm verwacht je een krachtige bas, maar dat is opvallend genoeg niet het geval. Dat is niet direct een negatief punt, want een vlakkere overdracht zorgt ervoor dat de headset breder toepasbaar is, maar in dit geval hadden we er wat meer van verwacht. De headset klinkt helaas een beetje hol en plastic, maar dat geldt eigenlijk voor de meeste modellen in deze prijscategorie. Het geluid leent zich wel opvallend goed voor het herkennen van voetstappen, waardoor je mogelijk een klein voordeel hebt in shooters.

Koptelefoon

Het plofkapje op de microfoon doet in ieder geval goed zijn werk, want er worden nauwelijks ademgeluiden opgepikt. Natuurlijk moet je de microfoon nog altijd niet direct onder je neus of voor je mond plaatsen, maar een beetje zijwaartse wind hebben je medespelers geen last van. De opnamekwaliteit is goed genoeg om je duidelijk verstaanbaar te maken, maar als je serieus wilt gaan streamen dan moet je echt even verder sparen.

Conclusie

De Trust GXT 488 Forze PS4 is een prima headset voor iedereen met een beperkt budget en heeft een geluidskwaliteit die redelijk overeenkomt met de andere headsets in dit segment. Ondanks de grote hoeveelheid plastic is de bouwkwaliteit prima, maar let wel op dat de pasvorm niet voor iedereen geschikt is. Probeer de headset dus eerst uit bij vrienden of in een winkel.

sterren

Dit artikel delen:

Lees meer

NASCAR krijgt ook online-competitie Microsoft houdt Xbox Live-prestaties goed in de gaten
4

Reacties op: Review: Trust GXT 488

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • pfipf0

  • 25 maart 2020 13:34
  Vet! Maar waar blijft de half Life: Alyx review? ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 25 maart 2020 14:14
  @pfipf0 we zijn er druk mee bezig!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 25 maart 2020 15:25
  @JaccoPeek Nice, nice, nice! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 25 maart 2020 14:20
  In Trust you dont ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.