Review
Tricky Towers

Tricky Towers

Tetris met een twist

Geschreven door Thijs Barnhard op

None

Tricky Towers torent boven menig andere game uit als partygame, maar is in je eentje een stuk minder boeiend. Dat de bouwvariant op Tetris zo goed was al duidelijk op iOS en Android, maar met drie andere spelers is het lachen, schreeuwen en vloeken totdat iemand zich de beste blokkentovenaar mag noemen. Het online gedeelte werkt nog niet perfect en meer modi en opties voor de drie speelstanden waren welkom geweest, maar alsnog heeft Tricky Towers genoeg te bieden.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Uitstekende partygame, toffe variant op Tetris
 • Minpunten
 • Saaie singleplayer, wisselen tussen speelstanden werkt online niet super

Sommige games zijn zo tijdloos dat ze eindeloos herhaald kunnen worden en steeds door nieuwe generaties ontdekt worden. Tetris is daar misschien wel het ultieme voorbeeld van. Meer dan dertig jaar na de eerste uitvoering van dit puzzelspel gaat het idee van blokken stapelen en lijntjes vormen nog steeds niet vervelen. Games zoals Tricky Towers geven bovendien een frisse draai aan het dit bekende principe.

Tricky Towers

Tetronimos en zwaartekracht

Het idee achter elke speelstand in Tricky Towers is op zijn makkelijkst te omschrijven als Tetris met physics. Dat wil zeggen dat tetronimos in zijn vijf verschillende vormen niet perfect op elkaar aansluiten wanneer je ze neerzet, maar ze soms omvallen of op zo’n instabiele manier op elkaar komen te liggen dat je hele bouwwerk door de eerstvolgende steen helemaal instort.


De blokken vallen nog steeds in een oneindige stroom naar beneden, maar het doel in Tricky Towers is niet om zoveel mogelijk lijntjes weg te werken. Je moet – afhankelijk van de speelstand – zo hoog mogelijke torens bouwen die tegelijkertijd zo stabiel mogelijk zijn. Dat is nog knap lastig, want door de eerdergenoemde zwaartekracht die aan de blokken trekt loert instortingsgevaar altijd om de hoek.

Beter met zijn allen

Tricky Towers heeft een singleplayerstand waarin je in je eentje blokkentorens moet bouwen aan de hand van allerlei uitdagingen, maar de echte lol schuilt ‘m in de veelzijdige multiplayer. Vier spelers kunnen lokaal of online tegelijkertijd spelen. Hoewel je niet constant direct met de competitie te maken hebt wanneer je een zo hoog mogelijke toren probeert te bouwen, zijn er een aantal leuke manieren waarop je elkaar kunt dwarsbomen.

Door een bepaalde hoogte te bereiken krijg je de keuze uit twee verschillende power-ups. De ene kracht helpt je een handje door je toren bijvoorbeeld te verstevigen of een onhandige zet ongedaan te maken. De andere kracht zorgt ervoor dat je je tegenstanders even lastig kunt vallen door een gigantisch blok op hun bord te leggen of ervoor te zorgen dat de vallende tetronimos niet meer gedraaid kunnen worden. Een goed potje Tricky Towers gaat gepaard met veel geschreeuw, torens die op het laatste moment instorten en speciale krachten die op de meest lullige momenten worden ingezet.

Tricky Towers

Online niet perfect

De drie verschillende speelstanden weten ieder op hun eigen manier de unieke kanten van Tricky Towers te benadrukken. In ‘puzzel’ moet je in een beperkte ruimte zoveel mogelijk blokken kwijt, terwijl het in ‘race’ de bedoeling is om als eerste een bepaald punt te behalen. Dat de manier van bouwen verschilt per stand maakt de afwisseling zo leuk. Het is daarom vreemd dat je wel kunt aangeven dat je tussen puzzel, race en endless wilt wisselen in het online menu, maar het spel vervolgens maar door blijft gaan met het voorschotelen van dezelfde speelstand.

Terwijl de verveling in je eentje te snel toeslaat, ontpopt Tricky Towers zich dus vooral als een uitstekende partygame. Dat er niet meer speelstanden, moeilijkheidsgraden en startpunten zijn om verder op te bouwen is daarom een klein gemis. Tricky Towers heeft een uitstekende fundering, maar mist de mogelijkheden om helemaal tot aan de sterren te reiken.

Tricky Towers is verkrijgbaar op pc en PlayStation 4. In augustus is de game gratis met PlayStation Plus.

Dit artikel delen:

Lees meer

Is No Man's Sky een mijlpaal in gaming? - Gamer.nl Podcast 80 Niantic deelt nu permanente bans uit aan Pokémon Go valsspelers
4

Reacties op: Tricky Towers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • GoRightAhead

  • 14 augustus 2016 12:20
  Een van de mp games waarbij ik gierend van plezier met m'n vriendin achter de tv zit!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • mrakd

  • 14 augustus 2016 21:05
  @GoRightAhead +1. Perfecte game voor man en vrouw. Zeker als die toren weer eens omvalt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Colossus-90

  • 14 augustus 2016 14:23
  Uitstekende review, ik had hem niet anders omschreven.
  Vind het een leuke party game maar haalt ook regelmatig de bloed onder me nagels vandaan en inderdaad je gaat echt schreeuwen naar die tv!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • sopkip

  • 14 augustus 2016 21:25
  Is deze niet door WeirdBeard uit Amsterdam gemaakt? Wel leuk om ff te vermelden misschien, voor de shauvinisten onder ons :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.