Wat is Starsiege Tribes? Starsiege Tribes is een unieke first-person shooter die zich afspeelt in het Starsiege Universum. Gebruikmakend van adembenemende graphics en fantastische gameplay is Tribes een revolutie in de wereld van multiplayer squad-level games.

De vraag en het antwoord had je kunnen vinden in de handleiding van Tribes. Drie jaar geleden zette Sierra deze game op de aardbodem. De titel schoot alleen niet overal wortel, vooral in Europa wilde het niet echt vlotten. Waarom? misschien dat de Amerikanen verder waren met online gaming, betere verbindingen hadden of dat wij liever iets anders speelden.

Tribes, een van de spellen uit de vorige eeuw

We zijn 3 jaar verder en Sierra probeert het weer. Tribes heeft een 2 achter de naam gekregen, maar het concept is het zelfde gebleven, "stand alone and you shall die". Tribes 2 moet slagen waar deel 1 faalde, het op de knieeen krijgen van multiplayerend Europa.

Het eerste wat opvalt is de doos, ja mensen, Tribes 2 zit in een doos. Sierra is gelukkig nog niet gevallen voor het verkrachten van mooie gamedozen door DVD aftreksels. Had deel 1 nog een zeer uitgebreide handleiding waar zelfs het verhaal in werd beschreven, Tribes 2 is een stuk bescheidener met slechts 8 regels. En daar zien we meteen de ware aard van het beestje, no nonsense gaming. Deze houding zien we ook terug in het introfilmpje (wat al eerder te downloaden was) waar een soldaat een vlag pakt en terug vliegt naar de basis waar hij de vlag in de grond plant.

Bij het starten van het spel kan je kiezen tussen de optie Tribes 2 online en Tribes 2 Solo & Lan. Omdat ik eerst met mezelf wil spelen kies ik voor de laatste optie en het eerder genoemde filmpje wordt vertoond. Ik ben amper binnen en wordt meteen getrakteerd op een trainingsmissie. Het aanbod sla ik vriendelijk af, want ik wil eerst mijn settings instellen. Via de "launch bar" (a.k.a startbalk) krijg ik de settings optie voorgeschoteld. En gezegd moet worden, bij Tribes 2 kan je veel instellen. Of het nu om de graphics gaat of de toetsen, overal kan je knopjes en sliders bewegen.

Van voor, naar achter van links naar rechts

Tribes 2 wordt geleverd met een key-map. Je kent het papiertje misschien wel van zo'n verdwaalde zonderling die flightsims speelt en door middel van 34 toetsencombinaties een vliegtuigje naar links laat gaan. Bij Tribes 2 is men ook zo fanatiek als het om veel toetsen gaat. Bijna het hele toetsenbord wordt gebruikt. "Maar het is toch een FPS" hoor ik je zeggen. Inderdaad, Tribes 2 is een FPS, alleen met heel veel mogelijkheden. Maar geen config dan je eigen config en na alles ingesteld te hebben kan het feest dan echt beginnen. Helaas zijn er geen vrienden uitgenodigd want in de eerste trainingsmissie loop ik alleen op een buitenaardse planeet. Het blijkt dat een stel onverlaten, genaamd de BioDerm, mijn vliegtuig heeft neergeschoten. Wat zich dan ontpopt blijkt een cursus Tribes 2 in 4 minuten. Na de uitleg wat al die knipperende buttons betekenen mag ik eindelijk wat BioDerm schorem afschieten.

De makers van Tribes 2 zullen vast geen last van rimpels hebben

Nu moet ik bij de naam BioDerm denken aan BioDermal. Een lijn van allerlij zalfjes en cremetjes die je op je patser kan smeren. Nu hoop ik niet dat je van het gebruik van BioDermal eruit gaat zien als de BioDerm, deze lelijkerds zijn namelijk niet moeders mooiste. De BioDerm zijn namelijk kunstmatig gemaakte soldaten die de rijkdom van de "wilderzone" willen veroveren. Wat de wilderzone is wordt uitgelegd in het 8 regels tellende verhaal.