Triangle Strategy speelt zich af op het continent Norzelia, dat bestaat uit drie landen. Aesfrost heeft zeggenschap over de mijnen van Norzila, Hyzante heeft een zeer waardevolle monopolie op zout en Glenbrook fungeert een beetje als tussenpersoon van de andere twee koninkrijken. Uit dat laatste koninkrijk komt ook het hoofdpersonage: Serenoa Wolffort. Hij is de nieuwe leider van een nobele familie die bekendstaat om haar heldhaftigheid. Aan het begin van het verhaal staat Serenoa op het punt om te trouwen met Princess Frederica van Aesfrost, om zo het bondgenootschap tussen beide landen te versterken. Het is het begin van talloze onverwachte politieke wendingen.
Interactief verhaal
De focus in Triangle Strategy ligt vrijwel volledig op het verhaal, dat gedragen wordt door goed geschreven dialoog en uitgediepte personages is. Maar goed, dat betekent ook dat je meer dan de helft van de tijd bezig bent met het luisteren naar gesprekken tussen personages tijdens tussenfilmpjes. Wees je daar wel bewust van.
Triangle Strategy gaat uiteindelijk over een oorlog om grondstoffen en andere waardevolle middelen, die nieuwe generaties treffen die eigenlijk niets met het oude conflict te maken hebben. Politieke wendingen, verraad en moord komen samen in een verhaal met talloze personages, van wie het al na enkele hoofdstukken moeilijk is om te onthouden wie ze precies zijn.
Omdat tussenfilmpjes een groot deel van de game vullen is Triangle Strategy soms meer interactief verhaal dan game. Dat is op zich niet erg, want interactief is de game zeker. Er staan een paar cruciale keuzes te wachten die grote invloed hebben op het einde van de game. En ja, er zijn meerdere eindes mogelijk. Naast verhaal is Triangle Strategy op te delen in twee andere fases: exploratie en de gevechten.
De exploratie vindt meestal plaats na een langdurige periode aan tussenfilmpjes. Je krijgt dan de kans om het gebied waarin je bent te verkennen. Daar kun je praten met aanwezigen om bijvoorbeeld handige kennis op te doen over de spelwereld of items te vinden die van pas komen in de gevechten. De exploratiefase is geen verplicht onderdeel en kan meteen overgeslagen worden, maar het is verstandig om kort rond te neuzen. Zo leer je bijvoorbeeld sommige personages beter kennen.
Gevechten
Over het vechtsysteem is niet hetzelfde te zeggen. De eerste paar gevechten zijn niet moeilijk en vereisen weinig tactisch inzicht, maar duren erg lang. Doordat je weinig schade doet kan een gevecht makkelijk een half uur tot drie kwartier duren. Toegegeven, naarmate het verhaal vordert worden de gevechten moeilijker en is er dus ook meer tactiek nodig. Toch blijven de gevechten vrijwel de gehele game lang opvallend lang duren.
Ieder personage heeft sterke en zwakke punten om rekening mee te houden. Aan het begin van een gevecht positioneer je je manschappen, waarbij je personages met een schild in de frontlinie zet en boogschutters zo ver mogelijk naar achteren. Manschappen doen meer schade wanneer ze van achteren of van hoger gebied toeslaan. Als een personage een vijand aanvalt terwijl er aan de andere kant van de vijand een teamgenoot staat, slaan allebei je manschappen toe. Dubbele schade dus.
De samenstelling van een team bestaat vaak uit dezelfde personages. Zo heb je een schutter die vanaf veilige afstand schade aan kan richten, enkele zwaardvechters die veel schade kunnen doen maar zich wel midden in de actie bevinden, een healer, een mage en een ridder met een schild die als tank fungeert. Hoewel tactiek naarmate de game vordert steeds belangrijker wordt, blijven de gevechten door die gelijkende opzet niet lang interessant. Je bent er zeker richting het einde van de game op uitgekeken.
Lineair levelsysteem
Net als genregenoten werkt ook Triangle Strategy met een levelsysteem. Helaas is dat systeem lang niet zo diepgaand en flexibel als fans van het genre gewend zijn. Door gevechten te doorlopen gaan personages in level omhoog en spelen ze nieuwe skills vrij. Daarnaast kunnen ook classes geüpgraded worden om extra statistieken en skills vrij te spelen. Maar gek genoeg is het niet mogelijk om een personage van class te laten veranderen.
Een mage zal altijd een mage blijven, en een boogschutter altijd een boogschutter. Dat heeft tot gevolg dat een teamsamenstelling er vrijwel altijd hetzelfde uit blijft zien. Ook dat is jammer. Het had de gameplay net wat extra diepgang gegeven. En die diepgang heeft het nodig. Het trage vechtsysteem in combinatie met een vrij eenvoudig levelsysteem zorgt ervoor dat Triangle Strategy vooral leuk is als interactief verhaal. Voor een tactische jrpg is dat toch jammer.
Triangle Strategy is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch.
Reacties op: Triangle Strategy laat gameplay links liggen
coola
rashura
Lavalera
AgeQned
Waarom pijnlijk zijn zoveel positieve reviews. Of is alleen de review van deze site bindend voor je oordeel?
coola
Geen een review is bindend voor mij maar ik zie wel meer 6jes voorbij komen voor deze game.
Ik ga de game sowieso wel halen maar nu alleen wat later. Komt aan 1 kant wel mooi uit want heb het komende tijd druk.
Jumpman
nielsarts20
1. Zoals jij de demo hebt ervaren, heb ik de hele game ervaren. Keuzes hebben dus constant invloed en vooral op het einde enorme gevolgen.
2. Zelf was ik nog niet enorm bekend met games als FFT en de Fire Emblem-games, dus voor mij was de duur van battles zoals in Triangle Strategy vrij nieuw. Als je geen probleem hebt met de battles in die andere games, dan zal je je er hier ook niet aan storen.
Jumpman
2. Je vindt de gevechten erg lang duren maar je hebt eigenlijk geen andere referentie aan tactical rpg’s. Hoe zwaar heb je dat dan mee laten wegen in je punt?
Minoesh
De schrijver geeft duidelijk aan in het review wat hij lang vindt, namelijk een half uur tot drie kwartier. Als iemand dat niet lang vindt is het toch duidelijk geen probleem. Die afweging kan iemand mooi zelf maken juist omdat de tijd in de review genoemd staat.
Ik vind het fijn dat de reviewer dit gedaan heeft en zou willen dat meer reviewers dit deden. Zo kan ik tenminste zelf een duidelijke afweging maken.
Jumpman
Qua fighting games speel ik voornamelijk street fighter en smash bros, als je mij die nieuwste Wwe of wwf game laat reviewen dan zal ik de snelheid afbranden in zo’n game. Maar mensen die jaar in jaar uit dit soort spelen spelen krijgen dan een vertekend beeld over zo’n game. Zou ik er dan bij vermelden dat ik niet aan de snelheid kan wennen omdat ik street fighter gewend ben en het daarom punten aftrek heb gegeven, geeft dat de lezer wel een verklaring, denk je ook niet?
Minoesh
Ik vind het dus een subjectief (persoonlijk) criteria, lengte van gevechten, en zie daarom niet in waarom er een vergelijking gemaakt moet worden met games uit hetzelfde genre. Ik vind dat niets toevoegen. Dan weet ik dat de gevechten bijv. even lang duren dan spel X. Als ik X niet speelde weet ik dus nog niets.
Zoals uitgelegd vind ik het wel fijn om te weten hoelang zo'n gevecht in een spel duurt. Het maakt me niet uit of een voorgaand spel ooit ook zo lang over een gevecht deed of niet. Dat is voor mij niet echt relevant.
Jouw voorbeeld slaat trouwens mank, omdat jij dus niet aangeeft hoe snel of traag het vechten dan is. De reviewer doet dat wel, waardoor zijn subjectieve mening, 'duurt lang', objectiever gemaakt wordt, '30-45 minuten'. En m.b.t. die meer objectieve informatie kunnen mensen zelf een afweging maken.
Er wordt dus geen verkeerd beeld gegeven omdat er feitelijke informatie wordt verschaft waaraan mensen zelf kunnen bepalen of zij de gevechten snel of traag vinden. (En dat de reviewer een punt aftrekt omdat hij iets niet leuk vind is niet meer dan logisch. Een review is per definitie een mening van degene die de review maakt. Dat is inherent aan een review en ook de rede dat je niet af moet gaan op 1 review.)
Dat vind ik een stuk informatiever dan een vergelijking met een spel dat ik niet of jaren geleden ooit gespeeld heb.
Niet dat een vergelijking verkeerd is, van mij mag die informatie er bij. Ik vind het alleen niet beter dan wat de reviewer hier deed.
Krytuun
Als je iemand een bord boerenkool laat reviewen, maar de persoon in kwestie houdt totaal niet van kool, en heeft het nog nooit gegeten, ben je dan de juiste persoon voor een review?
Om een spel aan te halen die hierboven genoemd wordt Tactics Ogre. Deze game is een echte classic in het wereldje van tactische/strategische rpgs. De gemiddelde battle duurt daar ook minimaal 30 minuten. Die game wordt op handen gedragen door liefhebbers van het genre.
Waarom zou een game als Triangle dan op zo'n punt worden afgebrand? Het lijkt er namelijk op dat dit "het" grootste kritiekpunt is dat de review beinvloed.
Ik heb de game al ff gespeeld en ik vind de meeste kritiekpunten dus plus punten. Het is voor mij een beetje zoals Total War. die battles kunnen ook heel lang duren. Het hoort dus bij het genre.
Jumpman
Markus88
nielsarts20
Markus88
AgeQned
Want ik vraag me dan af wat je aan deze game zoveel slechter anders vind dan?
Toegegeven dat deze game veel tekst/story is meer dan gemiddeld, maar zelf geniet ik echt van de game.