Sinds het verschijnen van Stunts, is het een lange tijd stil geweest op het gebied van het stuntracen. Het zou tot 2004 duren voordat hier verandering in kwam, met het door Nadeo ontwikkelde Trackmania. De combinatie van extreme stunts, redelijk gevarieerde gameplay en de mogelijkheid om zelf banen te ontwerpen, maakten Trackmania zowel op singplayer als multiplayer gebied een succesvolle game. In mei 2005 verscheen de opvolger Trackmania Sunrise, waarvan nu de uitgebreidere versie Trackmania Sunrise eXtreme beschikbaar is. Deze uitbreiding biedt extra bouwblokken en banen. Voor nieuwe spelers ligt Trackmania Sunrise nu met de eXtreme uitbreiding in de winkels, voor de bestaande spelers is de uitbreiding gratis beschikbaar. Tijd om eens te gaan stunten.

Spelers kunnen met de singleplayer mode van Trackmania Sunrise eXtreme aan de slag in vijf verschillende game modes. Allereerst is er Race, met het doel om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Andere modes zijn Platform, Stunt, Crazy en Puzzle. In de Platform mode moet je proberen zo min mogelijk van de baan te vliegen. Met Stunt moet je punten verzamelen door stunts uit te voeren en binnen een bepaalde tijd de finish te bereiken. Crazy is een afvalrace op een klein parcours, en in Puzzle mode moet je met een aantal bouwblokken het circuit af maken om vervolgens de finish te bereiken. De modes hebben allemaal een reeks verschillende cups, die zich elk in één van de drie verschillende omgevingen afspelen. Spelers moeten in elke race minimaal een bronzen medaille halen om door te mogen naar de volgende baan.

In multiplayer zijn er andere mogelijkheden om tegen elkaar te racen. In de mode Round is het idee om de finish eerder dan de andere spelers te bereiken, terwijl in Time Attack mensen doorlopend bezig zijn om de snelste tijd neer te zetten op de baan. Team is gelijk aan Round, met het verschil dat je nu in teams rijdt in plaats van individueel. In de Laps mode moeten spelers zo snel mogelijk een vast aantal rondjes afleggen of zoveel mogelijk rondjes in een vastgestelde tijd. In de Stunt mode moeten spelers, net als in de singleplayer mode, zoveel mogelijk punten behalen binnen de gestelde tijd door het uitvoeren van stunts. Genoeg variatie in de game om het geheel lang leuk te houden dus.

De gameplay van Sunrise eXtreme is grotendeels erg leuk. De banen en omgevingen hebben de nodige variatie, waardoor je als speler niet snel het idee krijgt dat je steeds hetzelfde aan het doen bent. Een probleem waar de banen wel mee kampen, is een hoog trial and error gehalte. Over het algemeen heb je niet echt een beeld van wat je na de volgende schans kunt verwachten, waardoor je dus regelmatig ver over de bedoelde plaats heen vliegt. Hierdoor kan het gebeuren dat je een baan net zo lang blijft oefenen totdat je alle knelpunten kent en onder de knie hebt. De wagens die je in de drie verschillende omgevingen krijgt, reageren ook zeer verschillend op stuurcommando’s. Persoonlijk vond ik de Coast wagen irritant traag en log in vergelijking met de snelle Island auto en de wendbare Bay jeep. Ondanks deze puntjes van kritiek, is de gameplay grotendeels vermakelijk dankzij de hoge snelheden, idiote stunts en gevarieerde gamemodes.

Waar veel racegames een beperkt aantal banen hebben waar je het mee moet doen, ben je met Trackmania Sunrise eXtreme nog lang niet klaar als je alle ingebouwde banen van het spel hebt gehad. Daarna kun je namelijk met de Track Editor aan de slag. Hiermee kun je eigen banen samenstellen met behulp van de door het ontwikkelteam gebruikte bouwblokken. Bouwblokken speel je vrij door coppers uit te geven, die je weer verdient met het uitspelen van de verschillende cups. Op deze manier kun je dus nieuwe races en zelfs cups samenstellen, om ze vervolgens via het internet met andere te delen. Hierdoor wordt de toch al niet korte speelduur behoorlijk verlengd en krijgen creatieve geesten de kans om de meest bizarre stunttracks in elkaar te zetten.

Grafisch zit Sunrise eXtreme erg degelijk in elkaar. De wagens hebben een aardig detailniveau en ook de banen zien er netjes uit. Aan de andere kant blinkt geen van beiden uit in extreem detail. Nadeo heeft de basis gewoon prima verzorgd, waardoor alles er strak uit ziet, zonder dat er al teveel franje en special effects aan te pas komen. Gevolg is dat Trackmania Sunrise eXtreme niet al teveel van de computer eist, waardoor het al snel lekker soepel zal draaien. Op audio gebied is het een beetje hetzelfde verhaal. De geluidseffecten en achtergrondmuziek zijn prima in orde, zonder echt op te vallen.

Als geheel is Trackmania Sunrise eXtreme een leuke en gevarieerde game geworden. De gameplay is afwisselend en, afgezien van een paar kleine minpuntjes, erg vermakelijk. Dankzij de grote hoeveelheid bijgevoegde tracks, de gevarieerde speltypes en de mogelijkheid tot het creëren van eigen banen, is de speelduur van de game in zowel singleplayer als multiplayer aanzienlijk. De graphics en het audio gedeelte zijn tot slot van zeer degelijke kwaliteit, waardoor Nadeo met Trackmania Sunrise eXtreme een prima stuntrace game heeft neergezet.