Jose Mourinho wist vorig jaar met FC Porto de finale van de Champions League te winnen en vervolgens ook nog met de cup met de grote oren naar Portugal terug te reizen. Mourinho verliet na het succes FC Porto, net als veel van zijn spelers die hun heil vonden bij andere Europese topclubs. Het team van EA Sports bleef sinds Total Club Manager 2004 echter onveranderd en hoopt dit jaar opnieuw successen te behalen met de 2005 versie van de voetbal manager. Maar staat de kwaliteit van de game ook gelijk aan het succes van de man die de boxcover siert, of hebben we hier met een niet werkende buitenspelval te maken?

De strategie die Electronic Arts, en daarmee ook EA Sports, voert is overduidelijk: de mainstream massa benaderen en deze enorme doelgroep aan het gamen krijgen. Deze strategie geldt ook voor Total Club Manager 2005, al is het spel voor een nieuwkomer nog relatief ingewikkeld. Gamers die tot het naadje willen gaan in een voetbalmanager kennen namelijk al lang de door Sports Interactive ontwikkelde Championship Manager reeks, waarin je werkelijk álles naar eigen wens aan kunt passen. Total Club Manager 2005 gaat niet zo ver, maar biedt toch een redelijk uitgebreide blik op het leven van een voetbalcoach.

Wanneer je het spel opstart, krijg je gelijk de welbekende, 'eeuwige' menu's voor ogen. Kies je portret, bepaal de competities die worden gecalculeerd en pik de club uit waarmee je aan het werk wilt gaan. Ben je van plan het spel de komende tien jaar niet meer los te laten, dan is er ook nog de mogelijkheid om je weg van onder naar boven te werken, vergelijkbaar met de Carrière mode uit FIFA 2005. Vervolgens mag je ook nog eens bepalen met wat voor zaken je je allemaal bezig wilt gaan houden. Is het enkel de opstelling die je interesseert, of wil je ook de prijs voor de wedstrijdkaartjes bepalen? Je kunt dit geheel naar smaak indelen en de game zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Eenmaal in je werkomgeving (lees: basismenu) aangekomen, krijg je een Mekka aan opties op je af geslingerd. Hoewel het menu redelijk overzichtelijk is gehouden, blijf je in het begin moeite houden je een weg door de verschillende modes en opties te banen. Ben je eenmaal gewend aan het wie-wat-waar gedeelte, dan kun je al snel je opstellingen gaan fabriceren, de trainingen gaan bepalen, oefenwedstrijden gaan regelen, en noem het maar op. Denk je alles volledig op een rijtje te hebben en je team messcherp afgesteld te hebben, dan is het tijd om de mannen eens in actie te gaan aanschouwen.

Het mooie van Total Club Manager 2005 is de samenwerking met diens grote broer FIFA. De wedstrijden worden volledig in 3D afgebeeld, voorzien van commentaar en bevatten ook nog eens allerhande opties waarmee je de tactiek real-time kunt aanpassen. Wordt het je echt te gortig, dan kun je door FIFA Fusion ook nog inspringen en zelf de controle overnemen. Of dit je prestaties als manager inspireert is een tweede vraag, omdat het vanaf dit moment meer aankomt op je FIFA 2005 skills, dan op je tactisch inzicht. Een leuke optie is het daarentegen wel.

Zoals gezegd kun je tijdens de wedstrijden van alles aanpassen; je kunt je team orders geven om pressie te geven, meer terug te laten zakken, frontaal aan te laten vallen, enzovoorts. Ook kun je in de rust bepalen je spelers een donderspeech te geven of ze individueel te benaderen, wat afhankelijk van de moraal en het wedstrijdverloop een positieve of negatieve invloed kan hebben. Sfeerverhogend is het feit dat je als manager ook echt te horen bent en een goed geacteerde stem de spelers aanspreekt. Jammer is wel weer dat de rest van het geluid in de game tot een bar minimum gehouden is en je binnen no-time een berichtje van het spel krijgt dat je ook je eigen MP3's kunt importeren. Dat heeft EA Trax wel eens beter gedaan.

Total Club Manager 2005 biedt voor de gemiddelde gamer genoeg plezier om hem of haar een tijdje bezig te houden. De authentieke FIFA sfeer wordt ook in deze game behouden, waardoor het spel altijd lekker luchtig en behapbaar blijft. De menu's zien er goed uit, zitten gestructureerd in elkaar en leveren je genoeg informatie op. Ook de mogelijkheid om de wedstrijden in 3D te bekijken (en te spelen) is leuk, al levert het voor de echte simulatiefans weinig extra's op. Ben je dus opzoek naar een luchtige voetbalmanager, dan kan Total Club Manager 2005 best eens jouw game zijn. De diepgang van Jose Mourinho ontbreekt echter.

Gameplay: 7,5 Graphics: 8,0 Geluid: 6,0 Totaal: 7,5