Door: Jimmy van der Have & Bob Christof

Tomb Raider, één van de bekendste spellen ooit gemaakt heeft het eindelijk gehaald naar het grote scherm. Na maanden van roddels in zowel de online- als geschreven pers is de film nu in de bioscoop te zien.

Dat de interesse bij het publiek al vroeg tijdens de ontwikkeling van deze film was gewekt, was snel duidelijk. Zo waren er niet enkel hevige discussies over de vraag wie de rol van Lara zou moeten vertolken, maar ook hoe Paramount het ooit zou lukken om een succesvolle vertolking van game naar film zou maken.

Lara = ?

Namen zoals Sandra Bullock, Demi Moore, Denise Richards, Catherine Zeta-Jones, Teri Hatcher en zelfs Posh Spice waren niet onregelmatig in het geruchtencircuit te horen als dé mogelijke kanshebbers voor de rol van Lara. Maar uiteindelijk werd het dan toch duidelijk: Oscar-winnende actrice Angelina Jolie (oa bekend van 'Gone in 60 seconds) zou de eer krijgen om de game-legende 'Lara Croft' te spelen.

Maar was Angelina wel geschikt voor zo'n rol vroeg men zich af. En ook het aantrekken van Simon West als regisseur werd door een grote groep filmfanaten met argusogen bekeken.

Maar waarom zo vroeg en zoveel kritiek op deze personen? Simon West was namelijk al wel eerder verantwoordelijk voor topproducties als Con Air en The General's Daughter, stuk voor stuk producties met opbrengsten van meer dan 100 miljoen dollar. En waarom zou Angelina Jolie niet geschikt voor deze rol zijn? Met een Oscar achter haar naam en een verleden aan goed gewaardeerde films zou er toch geen enkele reden zijn om haar de rol niet toe te vertrouwen?

Het antwoord is simpel: De film was al bestempeld als een mislukking door de filmcritici voordat de opnamens begonnen. Maar was dat wel zo terecht?