Wat kunnen we nog schrijven over Titanfall dat wij de afgelopen maanden nog niet hebben neergepend? Weinig, want Titanfall heeft alle aandacht gekregen die het verdient. Zelfs weken na de release op de Xbox One is “Xbox go to Titanfall” nog steeds veelgehoord jargon in huize Vorstermans. De recent verschenen Xbox 360-versie van Titanfall staat ‘gewoon’ op een schijfje en benodigt helaas dat je opstaat van je bank. Ze kost meer moeite, maar ze is die moeite waard.

De overstap van Xbox 360 naar Xbox One ging ons vrij moeiteloos af. Logisch, want de upgrade kent veel voordelen. Netflix werkt beter en is sneller bereikbaar, de games zien er mooier uit, updates worden automatisch doorgevoerd, het apparaat is muisstil; we kunnen nog wel even doorgaan, maar het is duidelijk dat de Xbox One een immense vooruitgang op zijn voorganger is. Dat heeft maar één nadeel: de overstap van Xbox One naar Xbox 360 ging ons zacht gezegd minder vlekkeloos af. Wat een tergend traag kloteding is die Xbox 360.

Witte apachehelikopter

Bij het opstarten van onze witte apachehelikopter (het eerste model van de console) konden we er bijna niet over uit: hoe hebben we dit ooit getolereerd? Niet alleen het lawaai is tergend — we sluiten niet uit dat dit het denkproces bij Xbox 360-recensies verstoord heeft — maar ook de traagheid van het besturingssysteem kwam ons direct de keel uit. Nu hebben de meeste gamers die Titanfall voor de 360 willen kopen daar geen last van, want de kans dat zij ook een Xbox One hebben thuis staan is nihil. Mocht je om een of andere wonderbaarlijke reden een Xbox One thuis hebben staan en nog twijfelen tussen beide versies, dan is die keuze snel gemaakt.

Titanfall

Er is in dat geval geen reden een inferieure versie op een inferieure console te spelen. Mogelijk spelen je vrienden liever op de Xbox 360, maar dan is het aan jou ze snel over te halen een Xbox One te kopen. Het verschil is namelijk vrij groot. In ons geval schrikbarend groot, want we hadden we Xbox 360 al zeker enkele maanden niet aangeraakt.

Lelijk en traag

Dat de Xbox 360-versie voor ons zo wennen is, komt allereerst door de framerate. Titanfall werd door velen geprezen om zijn frisse gameplay, terwijl het tegelijkertijd die welbekende Call of Duty-feel behield. Dat klinkt vaag, maar in de praktijk is die Call of Duty-feel niets meer dan de combinatie van strakke animaties, ruime hitboxes en vooral – en daar komt-ie – een framerate van zestig frames per seconde. Laat dat laatste nou net zijn waarin de Xbox 360 versie tekortschiet: met dertig frames per seconde verliest die vloeiende gameplay aan elan. Het is even wennen om met je Pilot acrobatische stunts uit te halen als je Xbox One-versie gewend bent.

Mocht je deze recensie lezen en geen Xbox One thuis hebben staan, dan denk je misschien: Gast, ik wil gewoon weten of de Xbox 360-versie de moeite waard is, houd op over die Xbox One-versie. We begrijpen je, maar de vergelijking is onvermijdelijk. Titanfall is sierlijk en teert op snelheid; een tragere framerate doet daar opvallend veel aan af. Zeker omdat de framerate ook nog eens de neiging heeft om in te kakken. Bovendien doet de Xbox 360-versie grafisch behoorlijk wat stappen achteruit. Het speelveld oogt opvallend vaal en is bezaaid met lage resolutie textures. Het binnenstappen van een Titan is oprecht ‘even schrikken’ voor wie de Xbox One-versie gewend is.

Titanfall

Lelijker en minder vloeiend

Verdomme, daar gaan we weer. Nu houden we echt op met vergelijkingen trekken. Gelukkig moeten we wel, want er valt niets meer over deze Xbox 360-versie te schrijven dat je nog niet weet. Voor jullie Xbox 360-bezitters is dat kortom een heel goed teken, want het houdt in dat het restant van Titanfall het hoofd op de Xbox 360 gemakkelijk boven water houdt. Ook op de vorige consolegeneratie is Titanfall gevuld met goede maps en toffe situaties. De shooter blijft een van de leukste van de afgelopen jaren. Mocht de aanschaf van een One in jouw geval nog even op zich laten wachten, dan is deze versie van Titanfall daarom een must-have. Wallwalken is immers niet minder leuk op de Xbox 360. Alleen lelijker en minder vloeiend.

Lees ook hoe wij dachten over de PC-versie van Titanfall.