Review

Titan Souls

Een spel van beperkingen

Geschreven door Guan van Zoggel op

Conclusie

 • <p>Titan Souls is een aaneenschakeling van baasgevechten, waarbij zowel de baas als jij maar &eacute;&eacute;n klap hoeven te verkopen voor de overwinning. Elke baas is fantastisch ontworpen en een puzzel an sich. Echter, er staat niets op het spel, waardoor &lsquo;verlies&rsquo; niet bestaat. Hierdoor beleef je niet de spanning van de baasgevechten die Titan Souls inspireerden</p>
  Score: 70 Goed
  • Bijna elke baas is een goed ontworpen puzzel, prachtige minimalistische stijl
  • Door lage risicofactor zijn gevechten zelden spannend, mooie maar saaie wereld
Nog maar één hartje over. Niet alleen jij, maar de baas ook. Eén goede mep is voldoende om de ander neer te sabelen. Vrijwel elke gamer heeft een dergelijke situatie wel eens meegemaakt. Deze fragmenten van spanning vormen de basis voor Titan Souls.

Het sleutelwoord van Titan Souls is ‘beperkingen’. Zo is ook het concept voor de game tot stand gekomen. Tijdens de Ludum Dare gamejam van 2013 werkte het driekoppige team van Acid Nerve in twee dagen tijd aan een vroege versie van Titan Souls onder het thema ‘You Only Get One’.

Roze gloed

De opzet van Titan Souls is eenvoudig door de ‘beperkingen’ die opgelegd zijn van het gamejam-thema. Je speelt een heldhaftige avonturier met één hartje en één pijl, die de strijd aangaat met bazen die ook maar één hartje hebben. Het enige verschil is dat zij jou door hun kolossale omvang makkelijk kunnen wegvegen, terwijl jij op zoek moet naar hun zwakke plek. Vaak is dit een lichaamsdeel met een roze gloed. Kwestie van goed richten, schieten en op naar de volgende baas. Toch? In theorie wel, maar in de praktijk gunnen je de reuzen geen momentje rust.

Daarom adviseert de game ook om een controller te gebruiken. Tussen het rollen en rennen door heb je fracties van seconden om je pijl af te schieten. Mis je, dan kun je je pijl ophalen of de schietknop ingedrukt houden, zodat de pijl als vanzelf naar je terugkomt. Op deze manier is de pijl ook te gebruiken als boemerang. Deze strategie is zelden noodzakelijk, maar geeft extra dynamiek aan de verder eenvoudige opzet van de game.

Prachtig minimalistisch

Titan Souls bestaat vrijwel uitsluitend uit gevechten met titanen, die stuk voor stuk fantastisch ontworpen zijn. Eén van de iconische bazen voor de game is een reusachtig standbeeld dat zijn zwakke plek probeert te beschermen met enorme, zwevende handen. Met de ene hand verdedigt hij, met de andere probeert hij je tot moes te slaan. Een manier verzinnen om de baas te overwinnen lukt vaak binnen enkele minuten, maar de daadwerkelijke uitvoering daarvan is een hele kunst. Voordat je het weet ben je verpulverd en ontwaak je aan het begin van het gebied waar je je bevond.

Afgezien van de baasgevechten heeft Titan Souls niet veel om het lijf. Ondanks dat de wereld en ruïnes daarin prachtig minimalistisch ontworpen zijn, is er helemaal niets te beleven buiten de strijd tegen de titanen om. Geen verborgen schatkisten of objecten die samen een verhaal over die wereld vertellen. Een gemiste kans, zeker als je je beseft hoeveel tijd je in deze wereld doorbrengt. Telkens als je de strijd tegen een baas verliest, moet je je weg vanaf een checkpoint naar de baas herhalen. Ook al is dit zelden meer dan twintig seconden, door het veelvuldig sterven slokt het al gauw de helft van de speeltijd op. 

Risicovrij

Hoewel de individuele componenten die Titan Souls een uitdagende titel maken elk fantastisch uitgewerkt zijn, vormen ze samen niet een spannend geheel. De voornaamste reden hiervoor is simpelweg dat er niets op het spel staat. Als je niet wint, verlies je ook niets, behalve die twintigtal seconden om opnieuw bij een baas te komen. Ook legt de game niet uit waarom je überhaupt de strijd aan blijft gaan met de kolossen. Door deze ‘beperkte’ risicofactor en de afwezigheid van een motivatie beleef je niet dezelfde fragmenten van spanning die aan Titan Souls ten grondslag liggen.

Het is niet alleen geen spannende rit, maar ook niet zo’n lange. Na een slordige twee à drie uur zijn de meeste titanen de revue wel gepasseerd. Als je je strategieën eenmaal onder de knie hebt, valt er weinig lol meer te beleven aan Titan Souls en is de houdbaarheid van de game misschien wel zijn grootste ‘beperking’.

Dit artikel delen:

Lees meer

Star Wars Battlefront heeft geen campaign en ruimtegevechten Phil Harrison verlaat Microsoft
5

Reacties op: Titan Souls

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Baukereg

  • 18 april 2015 15:35
  Het steeds teruglopen naar de bosses is inderdaad vervelend. Beter spawn je meteen bij de entree van de boss battle. De leegte in de wereld zou ook niet erg zijn als de bosses meer tijd zouden vergen. In Shadow of the Colussus, wat de grootste inspiratie lijkt te zijn, is dit niet zo'n probleem omdat iedere boss als een grandioze puzzel aanvoelt en de reizen bijdraagt aan het gevoel van een desolate wereld, wat ook minder het geval is in Titan Souls.

  Maar toch wel een goed spel, hoewel ik aanraad om te wachten tot de prijs gezakt is naar een tientje. De bosses zijn goed ontworpen en geven mij voldoende bevrediging als ik ze versla.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • keepitfrosty

  • 18 april 2015 21:53
  Klopt dat de cijfers en conclusie etc bovenin de pagina bij reviews nog niet werken? Er staat bij elke review het cijfer 0

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • BlackMateria

  • 19 april 2015 23:11
  Hier staat er gewoon een 7. Nog steeds aan de lage kant voor zo'n leuke game als deze, maar het is in ieder geval al beter dan een 0.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Kers

  • 20 april 2015 10:55
  Deze bug is bekend bij ons en we zijn bezig dit snel te fixen. Soms verschijnt er inderdaad een 0 zonder conclusie bij reviews.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 19 april 2015 16:06
  Ik zie dat ook

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.