Time Pilot is een van de vele klassieke 2D-shooters die in de jaren 80 erg veel succes kenden. Het spel is ongelofelijk simpel om te spelen, het enige wat je moet doen is met je vliegtuigje vijanden neerknallen. Veel bewegingsvrijheid heb je echter niet, je vliegtuig bevindt zich namelijk constant in het midden van je beeldscherm doordat de achtergrond steeds met je meeschuift.

Als speler moet jij zo behendig mogelijk de vijanden ontwijken en, als het eventjes kan, lekker veel tegenstanders de lucht uit knallen totdat de eindbaas ten tonele komt. Weet je ook die snoodaard te doorzeven met kogels, dan ga je via een tijdsportaal naar het volgende level dat zich telkens in een ander jaartal afspeelt. Beginnen doe je in het jaar 1918 om uiteindelijk het eindlevel in 2001 te bereiken.

De XBLA-versie van Time Pilot verschilt wel wat van zijn originele versie, die tevens ook na het downloaden van het spel ook speelbaar is. De achtergronden zijn volledig nieuw, de vuur- en rookeffecten hebben een make-over gekregen en ook de soundtrack klinkt wat beter in de oren. Geen baanbrekende vernieuwingen, maar toch zeker een verbetering ten opzichte van vroeger. Het grootste probleem bij het spelen van Time Pilot is echter het besturen van je vliegtuigje met de Xbox 360-controller. Doordat je vliegtuig nogal traag beweegt is het erg onhandig om met de soepele thumbstick het spel te besturen. Met de D-pad gaat het al wat lekkerder, maar toch heb je soms het gevoel dat je vliegtuig net niet snel genoeg reageert, wat tochwel essentieel is in een spel als Time Pilot. De Achievements die het spel rijk is zijn erg simpel om te behalen en erg oppervlakkig, waardoor je geen extra drijfveer hebt om het spel steeds opnieuw te spelen.