Het vizier van golfer Tiger Woods stond de laatste jaren niet meer zo scherp als de tijd daarvoor. Waar Woods in de voorgaande jaren toernooi na toernooi wist te winnen, sleepte de 28 jaar oude Amerikaan sinds de US Open van 2002 geen enkele major meer binnen. De EA Sports serie gebaseerd op de golfer wist het daarentegen een stuk beter te doen. Begonnen in 2002 met Tiger Woods PGA Tour 2002, legde de serie de lat voor golfgames nog een stukje hoger. Na tweede bijzonder goede vervolgen, ligt inmiddels de vierde incarnatie in de winkel: Tiger Woods PGA Tour 2005. Is de game nog steeds een hole-in-one, of moeten we het met een schamele par doen?

Tiger Woods PGA Tour 2005 verschilt niet enorm veel van diens voorganger. Je kunt het zien als een volgend deel in de FIFA serie, waarin een aantal verbeteringen en nieuwe opties doorgevoerd worden, maar je in feite met een ongeveer gelijk spel te doen hebt. Slecht is het echter niet, want de toevoegingen maken het spel er net nog wat beter op. Zo heb je nu iets meer controle over de spin die je aan slagen geeft en kun je ook de houding van je golfer bepalen, door deze iets naar voren of naar achteren te laten stappen voor een slag.

Een grotere verbetering zit hem in het customization gedeelte. De in PGA Tour 2004 geïntroduceerde GameFace mode heeft een enorme update gehad; werkelijk ieder lichaamsdeeltje van een golfer kan naar wens ingesteld worden. Je bepaalt dus niet alleen of iemand een grote of kleine neus heeft, maar ook de diepte van de neus, de puntigheid, de sproeten die op de neus te zien zijn, de hoogte van het linker- en rechter neusgat, en ga zo maar door. Je digitale golfer komt door deze volledige aanpassingsmogelijkheid nog meer tot leven dan in de vorige versie al het geval was.

Daarnaast kun je ook kiezen uit een aantal vooraf meegeleverde golfers, die soms meer aan Outlaw Golf personages doen denken, dan aan een professionele golfer. Deze extreme personages voorzien de game ook van een vleugje humor, aangezien ze de gekste moves maken zodra ze geput hebben.

Dit putten kan onder andere in de nieuwe Legend Tour mode. In de Legend Tour neem je het met je zojuist gecreëerde golfer op tegen alle grootheden uit de golfwereld, om als laatste Tiger Woods himself te verslaan. Dit klinkt als een zware opgave, maar wordt door de mogelijkheid om een aantal 'hulpjes' aan of uit te zetten ook voor de casual gamer een haalbaar feit.

Grafisch lijkt de game haast geen vooruitgang te maken ten opzicht van Tiger 2004. De engine is bijna geheel identiek aan de voorganger, wat in deze tijd van grafisch spektakel een beetje aan de magere kant begint te worden. Hoewel alles er nog soepel en glimmend uit ziet, en de elf banen (zeven minder dan vorig jaar) die de game rijk is een lekker sfeertje hebben, lijkt er, zeker in de PC en Xbox versie, grafisch meer in de game te zitten. Bomen en struiken zien er erg plat uit, wat ook gezegd kan worden voor het publiek.

Positiever is het geluid en de meegeleverde course editor. De commentatoren geven op een luchtige wijze hun mening over het vertoonde spel en de uitspraken gaan niet snel irriteren. De course editor stelt je vrij gemakkelijk in staat om geheel naar eigen wens een golf course te creëren en deze vervolgens in de game te implementeren. De laatste verbetering ten opzichte van vorig jaar zit hem in het feit dat je je golfer nu ook op de consoles online kan nemen en je het tegen andere Woods-wannabes op kunt nemen.

Tiger Woods PGA Tour 2005 is simpelweg de beste golfgame die er momenteel beschikbaar is. Hoewel de vernieuwingen ten opzichte van vorig jaar aan de minimale kant zijn, blijft het spel heerlijk speelbaar en is de vernieuwde GameFace echt een pluspunt. Nog nooit creëerde je met zoveel detail een golfer. Ook de Legend Tour is interessant en mocht je na de duizend en één singpleplayer opties die de game rijk is het echt niet meer weten, dan kun je altijd nog online je geluk gaan beproeven. Een hole-in-one is Tiger Woods PGA Tour 2005 niet, daarvoor lijkt het spel teveel op zijn voorganger, maar over een eagle kunnen we toch wel spreken.

Gameplay: 8,5 Graphics: 7,0 Geluid: 7,5 Totaal: 8,4