Het blijft een raar iets om een Tiger Woods-game te recenseren. We hoeven jullie niet te vertellen dat het aantal golffans in schril contrast staat tot het aantal zelfuitgeroepen voetballiefhebbers. We hebben geen cijfers, maar we zouden er zelfs niet van staan te kijken als waterpolo hoger staat dan golf op het lijstje favoriete Nederlandse sporten. Enfin, voor we afdwalen, dat gegeven maakt het recenseren van deze games altijd wat apart. De golffan is er jaren terug al achter gekomen dat Tiger Woods PGA Tour een ijzersterke serie is die zelden tot nooit een steekje laat vallen, terwijl een vreemde van de serie niet zomaar ineens een golfgame uit de schappen pakt. En dus zeggen we maar weer eens wat we elk jaar zeggen: dit is écht de moeite waard, voor elke sportliefhebber.

Hetzelfde ouwe nieuwe spul

De reden dat we dat elk jaar kunnen zeggen, is omdat het type update ook elk jaar hetzelfde is. Net genoeg nieuw spul om de trouwe koper zijn geld naar tevredenheid te laten uitgeven, net te weinig spectaculaire toevoegingen om de nieuweling aan de haak te slaan. En dit jaar is het niet anders. Wie kijkt naar het slaan van het balletje (toch niet onbelangrijk in een game als dit) ziet minieme aanpassingen. De mogelijkheid om de stand van je voeten ten opzichte van de bal te veranderen bijvoorbeeld, of de grotere invloed van de snelheid en het tempo van je swing, ze duwen de serie net allemaal een tandje meer richting simulatie. Zo is een draw- of fade-shot bijvoorbeeld geen kwestie meer van een schouderknop extra, maar is het afhankelijk van de plaatsing van je voeten.

Interessanter en ingrijpender zijn de nieuwe modi die Tiger Woods PGA Tour 2013 introduceert. We gaan even voorbij aan de nieuwe banen (zes stuks) en nieuwe golfers (5 stuks), dat zijn obligate updates die elke internetter zo gevonden heeft. Geef ons dan maar liever de nieuwe Tiger Legacy Challenge, waarin we Tigers leven meemaken vanaf zijn tweede jaar tot aan het einde van zijn huidige carrière middels verschillende uitdagende challenges. Heerlijk, zowel voor de fans die hun favoriete momenten kunnen naspelen, als voor de speler die Tigers bijzondere levensverhaal nog helemaal niet kent.

Op naar de countryclub

Nog zo’n modus waar we dol op zijn geworden: de Country Club. Samen met online vrienden kun je een eigen Country Club oprichten, waarbij je intern tegen elkaar toernooien kunt spelen. De beste spelers mogen vervolgens hun club vertegenwoordigen in toernooien tegen andere clubs. Klinkt goed? Mooi, want het werkt namelijk precies zo verslavend als dat het klinkt.

Iets minder geslaagd is de nieuwe Kinect-implementatie. Duidelijk een moetje om een extra verkooppraatje te kunnen houden, want het werkt vele malen slechter dan een controller. De vertraging irriteert, de precisie is er niet en dat draagt er toch aan bij dat je een beetje voor joker staat voor je tv. Hoe anders is het met de PlayStation Move, nog steeds onze besturingsmogelijkheid bij de uitstek. Alles wat Kinect niet doet, doet Move wel, leerden we vorig jaar al. Het werkt perfect, je slagen worden heerlijk nagebootst en het komt zoveel dichter in de buurt bij het echte werk dan een normale controller ooit zou kunnen.

Downloadable content verdienen?

Voordat we afsluiten met de conclusie die je al sinds de intro zag aankomen, toch nog even een kleine vermelding van de manier waarop EA hier met DLC omgaat. Elke course heeft zo zijn eigen uitdagingen die je, als je ‘m haalt, een gouden badge van die baan opleveren. Met credits die je in de game verdient, kun je een aantal rondes op downloadbare courses vrijspelen. Haal je vervolgens een gouden badge, dan mag je die baan gratis downloaden van EA. Aardig, toch? Dat dachten we al!

En dan is het nu tijd voor de uitsmijter. We kunnen ons zo voorstellen dat je razend benieuwd bent naar ons uiteindelijke waardeoordeel. Toch? Want je hebt het cijfer nog niet gezien, de conclusie bovenaan deze recensie niet gelezen en eigenlijk ook de rest van de tekst niet op zitten letten. Nou, speciaal voor jou dan: Tiger Woods PGA Tour 13 is net zo sterk als de serie al jaren achtereen is. Niets meer, niets minder.