Met Tiger Woods gaat het al een tijdje niet zo goed. Hij slaat geregeld een balletje, maar zijn alleenheerschappij in de golfscène begint, na een lange periode van blessures, langzaam af te brokkelen. Zijn droom om ooit Jack Nicklaus in te halen met het aantal gewonnen Major Championships lijkt verder weg dan ooit. Gelukkig heeft hij zijn videogame nog. Die staat namelijk al sinds jaar en dag aan de top van zijn genre.

Of Tiger Woods voldoening haalt uit het feit dat zijn game op dit moment beter scoort dan zijn spel, valt nog te bezien, maar wij zijn in ieder geval blij dat we met Tiger Woods PGA Tour ieder jaar een prima golfsim in huis halen. Dit ondanks het het feit dat de serie over de jaren heen niet echt radicaal verbeterd is. De afwezigheid van een gedegen concurrent lijkt de makers te weerhouden de reeks met elke versie te voorzien van baanbrekende vernieuwingen. En hoewel de nieuwe Tiger Woods PGA Tour 10 ook niet barstensvol eigenschappen zit waar onze mond van openvalt, zorgen enkele kleine, subtiele veranderingen wel voor een betere speelervaring.

De meest opvallende veranderingen zijn ongetwijfeld de onderdelen die interactief zijn met de echte golfsport. Zo heb je de mogelijkheid om in de Play a Pro-modus jouw scores met die van de echte profs te vergelijken op toernooien die op dat moment gespeeld worden. Niet dat je op een hogere moeilijkheidsgraad in de buurt komt van de scores die zij behalen, maar de mogelijkheid is er in ieder geval. Andere tweaks voorzien onder meer in betere opties om aan toernooien deel te nemen en er worden door EA ook vaker online wedstrijden gehouden.

Hondenweer

De optie waar EA echter het meest trots op is, zijn de verbeterde weerseffecten. In de wondere wereld van Tiger waar het voorheen vaak zonnig en warm was, is het weer nu soms bar en boos. Al tijdens een front 9 kunnen de weergoden besluiten om van een stralende dag een hele natte te maken. Bovendien kun je ervoor kiezen om het virtuele weer synchroon te laten lopen met het echte weer. Regent het op het Bethpage State Park in New York dan regent het ook bij jouw Bethpage State Park op je Xbox 360. Jammer genoeg heb je nooit het idee van 'cool, het regent nu ook ergens in Amerika', omdat het gewoon een te ver-van-je-bed-show is, maar het is toch fijn dat de eeuwige zonnevelden in voorgaande delen tot het verleden horen. De weerseffecten zien er tevens erg mooi uit en een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop het water opspat als je een bal over de green slaat.

Golffans zullen bij het lezen van de vorige alinea ongetwijfeld een kleine kreet van blijdschap hebben geslaakt. Je leest het namelijk goed: de Bethpage State park is speelbaar in Tiger Woods PGA Tour 10 en dus ook het US Open toernooi. Andere nieuwe courses laten je spelen op Torrey Pines (waar de US Open in 2008 plaatsvond) en het Schotse Turnberry (gelegen aan de Atlantische Oceaan). Alle courses zien er bijzonder levensecht uit en kennen schitterende water- en schaduweffecten. Ook het gras oogt veel voller dan voorgaande versies, wat het realisme uiteraard ten goede komt. Jammer genoeg is het publiek nog steeds van een embarmelijk niveau. We hebben beter klapvee gezien bij een doorsnee uitzending van Life & Cooking.

Carrière in de lift

Wie alle courses vrij wil spelen, zal aan de slag moeten met de PGA Tour Career-modus. De carrièremodus is spijtig genoeg weinig veranderd ten opzichte van de voorgaande delen. Met in het achterhoofd legio voorbeelden van hoe een goede carrièremodus (bijvoorbeeld in UFC Undisputed of DTM Race Driver 3)  in elkaar zit, valt deze zelfs een beetje tegen. Meer dan de verplichte toernooien spelen en op je kalender kijken, zit er niet in. Iets wat voor een training door moet gaan, volgt automatisch na een gespeeld toernooi, maar veel meer variatie biedt de carrièremodus niet.

Tiger de onoverwinnelijke

Een puntje dat voor onbalans in de gameplay zorgt, zijn de kwaliteiten van de golfers zelf. Ook al draagt de game de naam Tiger Woods mee, we kunnen er nog steeds niet bij dat andere golfers bij lange na niet in de buurt komen van de kwaliteiten van Tiger zelf. Iets wat gezien Tiger's huidige ranking niet echt realistisch overkomt. Spelen met een custom golfer is daarom vele malen uitdagender en geeft de speler veel meer voldoening. Vooral in het begin van je carrière zul je flink aan de bak moeten om de topspelers bij te benen.

Gelukkig verbeteren je kwaliteiten redelijk snel en kun je binnen de kortste keren voor de hoge noteringen gaan. Wil je het jezelf nog lastiger maken dan verhoog je gewoon de moeilijkheidsgraad, waardoor de nauwkeurigheid van je slag nog belangrijker wordt. Wijkt je analoge stick ook maar ietsje af van de ideale lijn, dan resulteert dan onherroepelijk in een bal in de rough. Of nog erger: in de bunker.

Wat betreft de eerdergenoemde trainingen heeft de game ook een kleine misrekening gemaakt. De trainingen die je krijgt, worden gebaseerd op de verrichtingen uit je meest recente wedstrijd. Maar heb je bijvoorbeeld veel zijwind gehad, dan denkt de kunstmatige intelligentie dat jouw richtingsgevoel wat extra aandacht nodig heeft. Er wordt dus geen rekening gehouden met de omstandigheden op de baan. Heb je echt pech met het weer of is de baan echt te nat, dan kan het gebeuren dat je kwaliteiten afnemen. Een vervelend iets wanneer je er zelf geen invloed op kunt uitoefenen.

Putt die bal

Heb je de bal uiteindelijk op de green geslagen, dan krijg je te maken met het geheel vernieuwde Precision Putting. Hiermee heb je veel meer controle over de putt dan voorheen. Zodra de bal op de green ligt krijg je één putter in je handen en kun je hiermee in feite de hele green bestrijken. Dit in tegenstelling tot het oude systeem, waarbij je met verschillende putters moest werken. In het nieuwe systeem geef je aan waar je de bal wilt hebben en de indicator geeft aan hoe hard je de bal moet raken.

Zorgen dat je bal daadwerkelijk de goede kant op gaat, hangt af van je vaste hand. De indicator houdt verder geen rekening met eventuele hoogteverschillen van de green of nat gras wat het putten moeilijker maakt. De eenmalig te gebruiken optie om te kijken waar je putt terecht komt is daarom een welkome optie. Juist door deze nieuwe manier van putten past dit gedeelte van het spel nu veel beter bij de rest.

Het zwarte gat

Heb je alle professionals verslagen en sta je aan de top van de PGA Tour dan kun je nog aan de slag met een paar andere singleplayervarianten. De leukste zijn ongetwijfeld de Tournament Challenges die voorheen bekend stonden onder de naam Tiger Challenges. De uitdagingen zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen. Je hoeft je dus niet af te vragen of ze mogelijk zijn, want ze zijn al eerder uitgevoerd. Als een van de eerste uitdagingen mag je de beroemde putt van Tiger op de Island-hole van TPC at Sawgrass uitvoeren. Die slag was een fraaie demonstratie van Tiger's golftechniek en bijzonder lastig na te doen. Met iedere gewonnen challenge kun je vervolgens nieuwe kleding en accessoires vrijspelen voor je golfer. En zeg nu zelf: wie wil er nu niet met een roze konijnenpak de US Open spelen?

Wie bekend is met de Tiger Woods-reeks zal misschien niet direct onder de indruk zijn van de nieuwe mogelijkheden, maar vindt nog steeds een zeer uitgebreide golfsim terug. Wie ook maar een beetje interesse in golf en games heeft, zal zich ongetwijfeld uren en uren vermaken met Tiger Woods PGA Tour 10 door de legio online mogelijkheden en de zeer goede besturing. Door het singleplayergedeelte van de game wat eenvoudiger te maken, zullen nieuwkomers merken dat ze de game redelijk snel onder de knie hebben. En wie nog steeds denkt dat de golfsport saai en alleen voor kakkers is, heeft overduidelijk nog nooit een Tiger Woods PGA Tour gespeeld.