De tijger uit het bos is na een lange tijd van mentale afwezigheid weer helemaal terug in z'n sas. De goedverdienende Amerikaan wint weer Major's, hij wist dit jaar de British Open en de PGA Championship op z'n naam te schrijven, en het talent is weer volledig uit z'n dalletje gekropen. EA Sports Tiger Woods PGA Tour 06 kende net als Tiger een dipje, maar kwam in de 2005- en 2006-versie sterk terug. Van de vernieuwing moet de reeks het echter niet hebben en de grote vraag is of we niet beter gewoon Tiger Woods PGA Tour 06 uit de budgetbak kunnen vissen.

Stel, je bent een grote fan van een bord pasta. Je moeder (of de magnetron) kokkerelt op maandag een fantastische pastamaaltijd in elkaar met een romige, witte saus, aangevuld met champignons en spekjes. De maaltijd smaakt prima en met een voldaan gevoel vervolg je de dag. De volgende dag staat er weer pasta op het menu, maar omdat er zoveel variatie mogelijk is en het altijd wel lekker smaakt, heb je er geen problemen mee. Tot je de saus ziet: het is dezelfde witte, romige saus, die nu niet aangevuld is met champignons en spekjes, maar met champignons en ham. Wéér hetzelfde hapje, bah de eetlust is weg. Et voila, welkom Tiger Woods PGA Tour 07.

Het is namelijk absoluut niet dat de 2007-versie uit de Tiger Woods serie een slechte game is. Integendeel, het is een prima game die heerlijk wegspeelt en ook de niet ervaren golfer in de gelegenheid stelt om een balletje te slaan. Binnen een uurtje heb je volledig door hoe je de bal het beste kunt raken en kun je je zelfs al gaan wagen aan het uitproberen van verschillende sticks. Het is de vernieuwing ten opzichte van het vorige deel waar het aan schort. Hetzelfde verwijt kun je de FIFA of NHL serie toeroepen, maar de innovatie van deze series ligt een stuk hoger dan de progressie van Tiger Woods PGA Tour 07 ten opzichte van diens voorganger.

Ware het niet dat de game herkende dat ik Tiger Woods PGA Tour 06 gespeeld heb, en dus bij de nieuwe modes aangaf dat er iets vernieuwd was, dan had ik absoluut niet doorgehad dat ik een nieuwe game aan het spelen was. De game moet het dit jaar hebben van de Tour-mode, waarin je met een zelfgemaakte golfer het opneemt, al dan niet in een team, tegen de groten der aarde. De 06-editie verpakte dit nog aardig door je tegen alle grootheden uit het golfverleden te laten spelen en ook in dito tijdperk te plaatsen. In Tiger Woods PGA Tour 07 is het gewoon de wereld van nu waarin je op ware EA-wijze met je eigen personage aan de haal kunt gaan. Want ere wie ere toekomt, het creëren van een speler blijft een punt waar de EA games in excelleren. Je kunt de speler op nog meer manieren personaliseren, uiteraard met de mogelijkheid de grootste lelijkheid op aarde te boetseren.

Iets dat ik niet naliet en dus liep ik de baan op met een infantiel klein monster met blauwe haren en een gezicht waar zelfs menig Idols-deelnemer niet aan kan tippen. Op de baan zelf blijkt alles nog bijna precies hetzelfde te zijn. De banen zijn grafisch haast niet verbeterd, wat an sich voor het niveau van de Xbox niet erg slecht is, omdat Tiger Woods er altijd al aardig uitgezien heeft. Ook de bekende commentatoren zijn weer van de partij en ze dragen hun steentje bij aan de luchtige sfeer die in de game aanwezig is. Want ook in Tiger Woods PGA Tour 07 is weer niet veel golfkennis nodig om beneden par te slaan. Zeker in het begin van de game troef je tegenstander na tegenstander af en is de uitdaging ver te zoeken.

Wel vervelend, maar dat is wellicht persoonlijk, is dat je niet tussen de holes kunt saven. Als je bij hole nummer 16 bent en je moet er toch echt van tussen, dan is het niet mogelijk om je verrichtingen tot dusver op te slaan. Een klein minpuntje, maar natuurlijk wel een strijdmiddel tegen de cheaters die dan hole na hole gaan spelen en bij een slechte prestatie de hole gewoon even opnieuw doen.

Tiger Woods PGA Tour 07 is een goede game met daaraan vast een hele grote 'maar'. Normaal gesproken hoor je bij een nieuw deel in de serie dat niet al teveel vernieuwd te vertellen dat het voor de fans wel de moeite waard is, maar dat iedereen die niet heel geïnteresseerd is net zo goed de vorige versie uit de budgetbak kunnen pakken. Wel, ik durf voor Tiger Woods PGA Tour 07 zelfs wel een stapje verder te gaan door te stellen dat mensen die de 06- of misschien zelfs wel 05-versie hebben, net zo goed die oude game kunnen blijven spelen. Begrijp me niet verkeerd, met het spel is niets mis, maar het concept is wat gedateerd en verdient in deze tijd geen negen meer. Een zeventje, dat nog wel, want de balletjes slaan nog steeds lekker weg.