De tijger is terug. Na een klein dalletje scoort de inmiddels 29 jaar oude golfer weer birdie na birdie, en zijn de pijnlijke pars verleden tijd. De gameserie waarin Tiger Woods de hoofdrol in speelt, Tiger Woods PGA Tour, heeft sinds diens entree in 2002 nog geen mindere periodes gehad. Ieder jaar zien we verbeteringen, al mag gezegd worden dat de 2005 versie niet revolutionair veel toevoegde aan het spelconcept. Pakt EA Sports voor Tiger Woods PGA Tour 06 wel weer groots uit?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja. Tiger Woods PGA Tour 06 is meer dan een minimale update van deeltje 2005 en kent niet alleen nieuwe, aantrekkelijke modes, maar ook een significant anders (en beter) slagsysteem. Nog steeds beheer je de club met je linker analoge stick. De beste ballen sla je door in een vloeiende lijn het pookje van achter naar voren te bewegen.

Nieuw is het gebruik van de rechter analoge stick. Rechts onderin beeld zie je een golfbal met daarop een klein, zwart puntje. Dit puntje is de plek waar je de bal raakt. Net zoals in ieder andere sport, is het ook bij golf belangrijk waar je de bal raakt. Wil je hard slaan, dan raak je de bal in het midden, ga je voor een hoge, maar minder snelle slag, dan raak je de bal van onderen. Door de rechter analoge stick in een bepaalde positie te duwen, verschuift het zwarte puntje op de bal. Je kunt hierdoor nog preciezer bepalen hoe je gaat slaan. Het besturen van twee sticks tijdens een slag lijkt op het eerste gezicht wat gecompliceerd, maar werkt eigenlijk best lekker.

Kom je na wat ferme tikken in de buurt van de hole en vlieg je de green op, dan staat de volgende verandering op je te wachten. Het putten is namelijk compleet herzien, in positieve zin. Waar je in de vorige versie het moest doen met een wat beperkt lijntje om de ideale richtplek te kiezen, is in Tiger Woods PGA Tour 06 het ouderwetse stuk overlapte grond weer terug. Via een watervalsysteem (ieder stukje van de green wordt met heen en weer gaande pijltjes voor je gescand) krijg je een goede indicatie van de heuvels en andere complicaties op het stuk kort gemaaid gras. Het putten wordt hierdoor aantrekkelijker en ook ietwat makkelijker, of beter gezegd: begrijpelijker. Je weet waar de valkuilen in een green zitten en hoeft niet af te gaan op één lijntje dat verder weinig vertelt over de conditie van de green.

Net als voorgaande jaren, is het spel overladen met modes. Eyecatcher dit jaar is de Rivals mode. In de Rivals mode neem je het op tegen Tiger Woods (verrassend) om 's wereld beste golfer aller tijden te worden, maar dan wel op een speciale manier. Je reist namelijk samen met Woods terug in de tijd om in vijf era's van het golftijdperk je credits te verdienen. Ieder era wordt afgesloten met een soort eindbaas in de vorm een wedstrijden tegen de beste golfer in die periode (respectievelijk Morris, Hogan, Palmer, Nicklaus en uiteindelijk Woods). Je start begin 20e eeuw te spelen en eindigt in het moderne tijdperk. Zowel het uiterlijk als de uitrusting van de golfers veranderen naarmate je dichter bij de hedendaagse tijd komt. De courses veranderen helaas niet met de tijd mee.