De stoot aan voetbalgames houdt maar niet op dit jaar. Na Ajax Club Football 2005, FIFA 2005 en Pro Evolution Soccer 4, komt Sony ook nog met een footie op de markt, This is Football 2005. Zoals de titel al doet vermoeden is ook This is Football 2005 deel van de serie en is het spel alweer de zesde incarnatie in deze reeks. De vorige versie, This is Football 2004, werd door ons niet geheel positief beoordeeld, met de vrij domme AI en houterige gameplay als grootste nadelen. Kan This is Football 2005 korte metten maken met dit besmette beeld?

This is Football 2005 is anders opgezet dan de FIFA en Pro Evolution Soccer reeks. Waar de FIFA en PES serie steeds meer richting realiteit streven, is This is Football 2005 meer een spel voor de jolige arcade gamer. Dit betekent niet dat je á la Street Fighter het ene na het andere ninjaschot afvuurt, maar dat je met minder omgevingsfactoren rekening hoeft te houden. De gameplay wordt zogezegd dan ook meer ‘straight-forward’, wat met een goede uitwerking best een leuk effect kan hebben. Helaas is This is Football 2005 opnieuw niet de hemel qua gameplay en moet de game het vooral van z’n uitgebreide modes van multiplayer hebben.

Aan het voetbalspelletje mankeert namelijk wel het een en ander in This is Football 2005. Allereerst zijn de animaties te beperkt en word je als het ware in een keurslijf gegoten, wat de vrijheid qua spel een enorme restrictie oplegt. Vanwege het arcade imago maakt het spel ook niet volledig gebruik van de ‘losse’ bal, waarmee bedoeld wordt dat de bal niet aan je voet kleeft, maar per pas een tikje vooruit gespeeld wordt. Dit is vooral verdedigend lastig, aangezien je tegenwoordig gewend bent ook een bal van de tegenstander z’n voet ‘af te kunnen lopen’. Sporadisch lukt het je wel eens, maar dit lijkt eerder met de merkwaardige collision detecting te maken te hebben, dan met een daadwerkelijk gameplay feature. Ook de handelingssnelheid, als je het zo kunt noemen, van de spelers is een beperking: wanneer je een teamgenoot inspeelt, krijg je pas een halve seconde later de controle over speler. Dit maakt snelle combinaties extreem lastig en vertraagt het spel verschrikkelijk.

Positiever zijn de bewegingen die je in petto hebt. Naast de standaard passes, lange ballen, schoten en steekballetjes, beschik je traditiegetrouw ook over een schwalbe-knop. Waar deze knop in This is Football 2004 nog ietwat merkwaardig uitgewerkt was, bereikt deze zijn doel in de 2005 versie een stuk beter. Je kunt je tegenstander echt heerlijk ‘naaien’ door Machlas’end naar de grond te duiken en zo een penalty te forceren. Zeker wanneer je in multiplayer speelt heeft dit komische situaties tot gevolg, waarbij de persoon waartegen je speelt het uit zal vloeken van woede. Daar doen we het toch allemaal voor, gna gna.

De hoeveelheid modes die This is Football 2005 aan boord heeft, zijn enorm. Je kunt een carrière starten, waarmee je een schoolteam naar het betaalt voetbal moet leiden, gewoon wat wedstrijdjes opzetten, cups in elkaar draaien en het allerbelangrijkst: online spelen. De multiplayer is dusdanig uitgebreid dat je werkelijk in duizend en één competities mee kunt doen en in no-time de online voetbalster van Europa kunt worden.

Ook grappig is de mogelijkheid om de EyeToy camera te gebruiken en je gezicht in de game te implementeren. Niet alleen wordt je gezicht van drie hoeken geregistreerd, ook een aantal gezichtsuitdrukkingen worden aan het geheel toegevoegd. Zo krijg je dus ook echt een zure kop te zien als je weer eens een 100% scoringskans gemist hebt. Daarnaast kent This is Football 2005 ook een flink aantal officiële licenties en worden de voetbalhelden in detail tot leven gebracht.

De overige graphics van de game zijn van iets mindere kwaliteit en tonen wat mat. De voetballers missen een levendige uitstraling en ook de velden en stadions komen niet echt tot leven. Wel een verbetering ten opzichte van vorig jaar is het commentaar, dat ditmaal door Wilfred Genee verzorgd wordt. De monotone Hugo Walker mag nog maar sporadisch een zinnetje zeggen, waardoor Genee volop de kans krijgt zijn vrij aardige commentaar mede te delen.

This is Football 2005 is een verbetering ten opzichte van de 2004 versie, maar met al die voetbalgames op de markt is het niet de sterspeler waar we op hoopten. Om de game direct tot ballenjongen te degraderen gaat ook wat ver; de middenmoot is betere positie. De hoeveelheid modes, waaronder een zeer uitgebreide multiplayer, maken een hoop goed, maar compenseren gameplay mankementen als karige animaties, de klevende bal en de te lage handelingssnelheid van de spelers niet. Voetbalfans die op zoek zijn naar online avontuur vinden in This is Football 2005 nog het meeste heil.