Eind oktober 2005 wist Rockstar vriend en vijand te verrassen met het uitstekende The Warriors, een Playstation 2 game die zich in dezelfde setting afspeelde als de gelijknamige cultfilm uit de jaren ‘70. Ondertussen heeft Rockstar ook de kracht van de PSP ontdekt en produceert de ontwikkelaar regelmatig erg lekkere games voor de handheld van Sony. Gelukkig heeft de spraakmakende ontwikkelaar, naast GTA, ook besloten om The Warriors van onder het stof te halen, zodat we nu echt overal en altijd een robbertje kunnen vechten in de staten van New York City. De verhaallijn van The Warriors is op de PSP nog steeds dezelfde als een jaar geleden op de Playstation 2. Het verhaal speelt zich nog vóór de gebeurtenissen uit de film af, wat wil zeggen dat je als speler te zien krijgt hoe The Warriors als startend groepje uitgroeit tot een imposante bende vol met charismatische personen. Tijdens het spel maak je afwisselend kennis met de bendeleden uit The Warriors en mag je elk van hen helpen om allerlei klussen tot een goed einde te brengen.   De opdrachten die je moet uitvoeren bestaan overigens meestal uit steeds terugkerende doelenstellingen: steel autoradio’s, zet de stad op stelten of maak de leden van een rivaliserende bende een kopje kleiner. Vooral dat laatste is erg belangrijk binnen The Warriors, het spel is namelijk een beat ‘em up in hart en nieren. Zeventig procent van de tijd bestaat The Warriors namelijk uit vuistslagen en schoenstampen uitdelen. Saai zou je denken, maar gelukkig heeft Rockstar ondertussen genoeg ervaring opgedaan met games waarin dit soort gameplay centraal staat om de gevechten leuk te houden. Naast de standaard aanvallen die we zo vaak tegenkomen in dit soort games heeft The Warriors nog meer te bieden. Elk lid van de bende heeft, naast zijn eigen unieke bewegingen, de mogelijkheid om combo’s uit te voeren en vijanden door de lucht te gooien. Vooral als er zich om je heen een groep tegenstanders bevinden, kan het handig zijn om een zo’n snoodaard bij zijn kruis te nemen om hem vervolgens tegen zijn makkers aan te kegelen. Als toetje is elk lid van The Warriors ook nog eens uitgerust met een speciaal metertje dat, eens je genoeg klappen hebt weten uit te delen, zal opvullen, waarna je dubbel zoveel schade aan kan richten en je aanvallen er nog spectaculairder uitzien. Alsof dat nog niet genoeg is zit het spel ook vol met objecten die als wapen kunnen dienen, denk maar een vuilbakken, koevoeten en baseballbats.

Op allerlei manieren zoveel mogelijkheden rivaliserende bendeleden (of onschuldige voorbijgangers, aan jou de keuze) toetakelen klinkt dan misschien wel leuk, maar speelt het ook lekker op de PSP? Omdat The Warriors oorspronkelijk voor de PS2 uitkwam is de gameplay opgebouwd rond de mogelijkheden van de Dual Shock, die in vergelijking met de handheld van Sony over twee extra knoppen én een tweede thumbstick beschikt. Het gevolg is dat bepaalde acties, zoals het draaien van de camera, op de PSP wat stroef verlopen. Toch heeft Rockstar die problemen tot een minimum weten te beperken door, mede door een uitstekende tutorial, alle essentiële knoppencombinaties die je nodig hebt haarfijn uit te leggen.Als het spel voor zeventig procent uit gevechten bestaat, wat is er dan voor de rest nog terug te vinden binnen die andere dertig procent? Wel, naast de vechtersbaas uit te hangen mag je zo nu en dan ook aan de slag gaan met wat minigames. Soms is het om een missie tot een goed einde te brengen bijvoorbeeld nodig om je artistieke kunsten boven te halen en The Warriors-tags over heel de stad te verspreiden. Dit zijn kleine W-symbolen die je over de logo’s van rivaliserende gangs moet aanbrengen. Om zo’n tag te plaatsen moet je door middel van de thumbstick het logo helemaal zelf op de muur met een spuitbus natekenen. Een ander voorbeeld van zo’n tussenactiviteit is het stelen van autoradio’s. Nadat je een autoruit vakkundig tot honderden kleine stukjes glas hebt weten te reduceren, gaat een erg kort minigamepje van start: de autoradio zit namelijk vast met vier kleine schroefjes die je, door met je thumbstick draaiende bewegingen te maken alsof je een schroevendraaier gebruikt, moet losdraaien voordat de politie je bij je nekvel te pakken heeft.

Als je je eventjes niet wilt bemoeien met het hoofdverhaal dan heeft Rockstat ook nog wat andere dingen in petto. In het hoofdkwartier van The Warriors kun je een babbeltje maken met je strijdmakkers, terwijl je naar wat typische muziek uit de jaren 70 luistert. Liggen je prioriteiten echter bij het onderhouden van je lichaam, dan ga je naar de punchbag om je gevechtsbewegingen op te frissen. Een van de leukste dingen die in het hoofdkwartier terug te vinden zijn is echter de arcadekast waarop het spel Armies of the Night te spelen is, een échte sidescroll beat-em up zoals we die kennen vanuit het (S)NES tijdperk (Final Fight ect.).

Op het gebied van gameplay zijn er weinig minpunten aanwezig, maar grafisch behoort The Warriors zeker niet tot de absolute top als je gaat vergelijken met andere PSP-titels. Toch storen de ietwat mindere graphics niet echt, omdat het spel constant die typische seventies sfeer weet uit te stralen. Rockstar is een ontwikkelaar die, mede door de toevoeging van humor en overtuigende voice-acting, zijn titels altijd dat tikkeltje extra weet mee te geven. The Warriors is zeker geen uitzondering op die regel. Net zoals op de PS2 bevat de PSP-versie wederom een erg leuke soundtrack die er enkel maar voor zorgt dat het geheel geloofwaardig overkomt.

Een van de grootste troeven van deze PSP-poort is echter de Ad-Hoc multiplayer mode die je onder andere toelaat samen met een tweede persoon de singleplayer missies te doorlopen. Het grote voordeel ten opzichte van de PS2, waarin deze optie ook aanwezig was, is dat elke speler nu zijn eigen PSP heeft in plaats van op hetzelfde televisiescherm te moeten kijken. Goed werk Rockstar, jullie hebben een puik PSP-spel weten af te leveren met The Warriors!