Review
The Vanishing of Ethan Carter

The Vanishing of Ethan Carter

Nu ook voor PlayStation 4

Geschreven door Simon Zijlemans op

Vanuit welk perspectief je het ook bekijkt, The Vanishing of Ethan Carter is een innemende, indrukwekkende titel. De bijzondere verhaalvertelling, absurd mooie spelwereld en intieme sfeer zorgen ervoor dat deze game er eentje is geworden die we iedereen kunnen aanraden. Of je nu een doorgewinterde gamer bent die de grenzen van het medium wilt verkennen, of juist iemand die games altijd ontweken heeft vanwege de focus op reactievermogen of overdaad aan actie.

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Spelwereld absurd gedetailleerd en schitterend, sterke vertelling van bijzonder verhaal, speeltempo voor iedereen
 • Minpunten
 • Mist de emotionele lading waar het op mikt, narratief minder open dan beloofd
Het eerste wat opvalt na vijf minuten spelen: ‘Mijn God, wat ziet dit er ongelooflijk mooi uit!’. Ja, de spelwereld van The Vanishing of Ethan Carter is één van de mooiste spelwerelden die er op dit moment te vinden is, als het niet de mooiste is. Van de plukjes mos tussen de stenen op de gigantische dam, tot de ongekend mooie uitzichten en alles wat daartussen zit; elke stap is een screenshot waard en alle screenshots zullen gamers vol ongeloof doen watertanden. De realistische stijlvoering en bijpassende muziek volgen pas om precies te doen wat deze presentatie moet doen: je meesleuren in een intiem verteld verhaal waarin jij de toon van de muziek bepaalt – of in ieder geval lange tijd dat gevoel krijgt.

The Vanishing of Ethan Carter is in wezen een interactief boek waar je doorheen wandelt. Denk aan Gone Home, of aan het nog minder conventionele Dear Esther. Er zit geen actie in, je hoofdpersoon kan niet springen en er is (een uitzondering daargelaten) geen dreiging in de spelwereld. Leefden we vroeger in boeken nog van pagina naar pagina, terwijl de wereld en personages met onze fantasie als benzine tot leven kwamen, vandaag de dag laat een verhaal zich net zo makkelijk vertellen zonder onze fantasie. Het is precies wat The Vanishing of Ethan Carter poogt te doen. Het hoogste doel is het beleven van het verhaal over het vermiste jongetje Ethan Carter en paranormaal detective Paul Prospero die naar hem op zoek gaat.

In tegenstelling tot soortgenoten Dear Esther en Gone Home, zit er in deze titel wel degelijk ook een aardige portie gameplay. Als Prospero volgen we aanwijzingen in de omgeving om moorden terug te zien en andere puzzels op te lossen. Dat laatste doet misschien wel het meeste denken aan klassiekers als Myst, dat eerste is een stuk interessanter. Aangekomen op een plaats delict (als je er niet blind voorbij gewandeld bent, want zoals de game in het begin al aangeeft bepaal jij hoe het allemaal verloopt) begin je met het in scène zetten van de plaats delict vóór de moord.

Een steen terug op zijn plek leggen, een jerrycan benzine plaatsen waar het hoort, een schaar terugbrengen naar het bureau voordat de moordenaar ‘m in handen kreeg. Het spel geeft duidelijke aanwijzingen en richtingen zodat het nooit écht moeilijk wordt, maar weet het zo te spelen dat het wel altijd een bijzonder gevoel blijft als je de pionnetjes allemaal op de juiste plek hebt gezet. Daarvoor ben je namelijk eerst de hele omgeving afgestruind, op zoek naar alles waar je op kunt klikken, terwijl je in je hoofd direct een mogelijk scenario schetst. Het voelt bijna (als we niet zo aan de hand gehouden zouden worden) als de oudere point ’n click-games van Sierra.

The Vanishing of Ethan Carter

Gemiste kans

Als de plaats delict weer in orde is, verschijnen geestachtige figuren op verschillende plekken in de omgeving. Vervolgens ga jij er langs om te bepalen wat de juiste volgorde is en wie daarin slaagt kijkt vanuit Prospero’s ogen mee wat er zich precies afgespeeld heeft. En zo doorkruis je het hele dorp dat oppervlakkig gezien niet heel groot is, maar dat door de waanzinnige presentatie en de gameplay (die net zo traag is als dat Prospero wandelt) wel aanvoelt als een indrukwekkend grote wereld.

Eigenlijk hebben we hiermee alles al gezegd wat we moeten zeggen. The Vanishing of Ethan Carter is zo’n klein en intiem mysterie dat elk woord wat we over het verhaal zouden weggeven er eentje teveel is. We kunnen nog eens stellen dat de animaties en het stemmenwerk van secundaire personages (louter geesten, de spelwereld is verder leeg) te wensen overlaat. En zeker tegen het einde blijkt dat het beloofde open narratief helemaal niet zo open is. Niets in het verhaal of in de uiteindelijke plotwending is open voor interpretatie en iets missen is er ook niet bij. Het eindfilmpje krijg je pas te zien als je alle puzzels in de wereld gehad hebt. Een domper, want als je eenmaal bij de grote finale aankomt om simpelweg op een kaart te zien dat je nog even een paar puzzels moet doen waar je ineens met fast-travel heen mag, verdwijnt veel van de emotionele impact weg die de game anders wel overbrengt.

The Vanishing of Ethan Carter

De mooiste grens

Een paar misstappen zorgen ervoor dat The Vanishing of Ethan Carter net niet de game geworden is die een Gone Home of Dear Esther bleek te zijn, maar dit is desondanks een verhaal en een ervaring die het beleven meer dan waard is. Het medium games heeft meer van dit soort verkenners nodig. Kleine (of grote) ontwikkelaars die spelen met de conventies. En gedurende de vier uurtjes die we als Paul Prospero door Red Creek Valley lopen is er eigenlijk geen moment dat we niet stilletjes, intens en bijna passief genieten van een meer dan waardig mysterie. The Vanishing of Ethan Carter neemt zijn spelers mee naar een van de mooiste en meest bijzondere grenzen van het spectrum mogelijkheden dat het medium biedt. Daarom alleen al zou eigenlijk elke gameliefhebber, of juist mensen met een scepsis tegenover games, deze bijzondere titel gespeeld moeten hebben.

Dit is de recensie van de pc-versie van The Vanishing of Ethan Carter, die vorig jaar al op Gamer.nl stond. Sinds vorige week is de game ook verkrijgbaar voor PlayStation 4 via PlayStation Network. Daarom heeft de redactie besloten de recensie nogmaals onder de aandacht te brengen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Vier screenshots Dragon Quest Builders getoond PS4-versie Ethan Carter levert al na één week winst op
18

Reacties op: The Vanishing of Ethan Carter

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • innerchild

  • 22 juli 2015 18:53
  "Dit is de recensie van de pc-versie van The Vanishing of Ethan Carter, die vorig jaar al op Gamer.nl stond. Sinds vorige week is de game ook verkrijgbaar voor PlayStation 4 via PlayStation Network. Daarom heeft de redactie besloten de recensie nogmaals onder de aandacht te brengen."

  Ok dat is prima, maar ik had gehoopt op een ps4 recensie gezien het feit dat dit spel al een week uit is op de ps4. Dit voelt een beetje goedkoop aan imo. Ik wil graag weten of de glans van het spel ook op de ps4 aanwezig is. Hoe de besturing werkt en belangrijk of de grafische belevenis ook bewaard is gebleven. Zo kan je makkelijk van ieder spel die op een ander platform word uitgegeven even een oude review uit de hoed pakken. Beetje gemiste kans dit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 22 juli 2015 19:01
  We zullen de PS4-versie van Ethan Carter niet recenseren omdat de pc-versie en PS4-versie enorm op elkaar lijken. Om mensen die niet zo bekend zijn met de game toch de kans te geven er meer over te weten te komen, hebben we deze recensie omhoog gehaald.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • innerchild

  • 22 juli 2015 20:15
  Ok, maar dan kan je in ieder geval toch wel de ps4 kwaliteiten benoemen. Bedoel het is een remake voor de ps4. Je wilt als console gebruiker ook weten hoe het spel speelt op de ps4 en of de positieve indrukken van de pc versie overeind zijn gebleven.

  Dus ik neem hierbij aan dat vanaf nu spellen die van de pc naar de consoles worden overgezet wij het moeten doen met de review van de 'andere' kant ?

  Ik vind het excuus een beetje slap met alle respect.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 22 juli 2015 20:28
  Het is geen remake, maar een port. Vaak doen we één recensie van een platformversie. Omdat de release van de pc- en PS4-versie nu wat verder uit elkaar ligt, besloten we hem omhoog te bumpen. Je kunt dit artikel ook gewoon negeren en dan is Gamer.nl hetzelfde als gewoonlijk. Wel bedankt voor je feedback overigens, ik probeer alleen de gedachtengang erachter uit te leggen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mrmoustache

  • 22 juli 2015 22:27
  Ik moet zeggen dat ik het eens ben met Innerchild. Zeker als gamingsite denk ik dat het belangrijk is om dergelijke informatie over een PS4 versie (als je dan een artikel omhoog haalt) erbij te schrijven en te updaten. Een alinea over prestaties op de console kan geen kwaad en heeft veel baat bij de lezers. Zeker omdat ports niet altijd goed gedaan zijn kan dit potentiële kopers goed inzicht geven of ze waar krijgen voor hun geld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sausbert

  • 23 juli 2015 07:22
  De PS4 versie draait op de Unreal Engine 4 en de PC versie draait op de Unreal Engine 3. De PS4 versie ziet er weliswaar mooier uit, maar draait op een unlocked 60fps en dipt in tot rond de 20fps als je de camera snel draait.

  Toch wel een wezenlijk verschil als je het mij vraagt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 23 juli 2015 09:08
  "De PS4 versie ziet er weliswaar mooier uit"

  Niet als je hem op 4k speelt op de pc ;)

  Heb hem gisteren ook voor de gein op de PS4 gekocht, en hij zakt idd regelmatig zwaar onder de 30fps.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 23 juli 2015 11:09
  Dat klinkt niet echt best, dan haal ik denk ik toch nog de PC versie.
  Er gebeurd weinig op het scherm en als de framerate dan nog inkakt…
  Gaat weer lekker deze generatie consoles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 23 juli 2015 11:19
  Hij kakt alleen in als je de camera snel beweegt ( iets wat je niet vaak hoeft te doen ) voor de rest blijft hij gewoon rond de 60fps lopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 23 juli 2015 11:54
  Misschien dat jij dat niet vaak doet, Ik gebruik het wel regelmatig.
  Komt ook omdat ik de PC versie al helemaal grijs heb gespeeld, en de pracht en praal is er wel vanaf. In het begin beweeg je langzaam omdat het nog allemaal mooi en nieuw is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sausbert

  • 23 juli 2015 17:19
  Scherper is niet meteen mooier. UE4 is gewoon mooier dan UE3. Zie de comparisons maar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sausbert

  • 23 juli 2015 17:25
  Scherper is niet meteen mooier. UE4 is gewoon mooier dan UE3. Zie de comparisons maar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 23 juli 2015 21:06
  Zal ik eens even een comparison maken met PS4 versie op 1080p en PC op ultra 4K settings, denk dat je dan ineens een andere mening hebt ;)

  Die challenge durf ik zeker aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 24 juli 2015 10:52
  Daarnaast krijgt de PC versie ook nog een gratis update naar UE4 :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 22 juli 2015 21:49
  damm man ik heb het vandaag gespeeld en michel je hebt niet gelogen over de 1e 5 minuten man man man…. het heeft bijna net zo mooie graphics als arma 3 op ultra :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RemcoBeckers

  • 22 juli 2015 22:52
  Korte, maar prachtige game :) blij dat ik 'm gespeeld heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 23 juli 2015 09:06
  Een zekerheidje voor mij als ik mijn PS4 ga kopen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 23 juli 2015 12:55
  Mooie game, ik vond alleen dat bovennatuurlijke aspect irritant en wat misplaatst. Daardoor werd het minder intiem, imo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.