Review
The Medium

The Medium is een sfeervolle trip naar een andere wereld

Maar niet alles is om over naar huis te schrijven

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

The Medium moet het vooral hebben van de intense sfeer. De gedetailleerde omgevingen, het schakelen tussen de twee dimensies en het opvallend goede geluid zetten precies de juiste toon. Maar The Medium is ook net te kort, te makkelijk en iets te voorspelbaar om tot de nieuwe Silent Hill uitgeroepen te worden. Van een ‘echte’ next-gen game mogen we bovendien technisch meer verwachten.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Intens sfeervol, twee dimensies worden origineel gebruikt, rijke omgevingen, bovengemiddeld goed geluid
 • Minpunten
 • Aan de korte kant, weinig uitdaging, tikkeltje voorspelbaar, technisch weinig indrukwekkend
Met onder andere Layers of Fear, Observer en Blair Witch op het cv mag ontwikkelaar Bloober Team zich inmiddels expert op het gebied van horrorgames noemen. Met The Medium etaleert de Poolse ontwikkelaar die expertise goed.

In The Medium is de hoofdrol weggelegd voor Marianne, het titulaire medium. Zij leeft een ogenschijnlijk normaal leven in ‘onze’ wereld, maar kan ook in de Spirit World stappen. Deze geestwereld is een soort verdorde, beschimmelde reflectie van de gewone wereld, net als The Upside Down in de serie Stranger Things. De wisselwerking tussen beide dimensies speelt niet alleen een grote rol in het verhaal, maar is ook een belangrijk onderdeel van de vele puzzels.

The Medium

Tussen twee werelden

Een mysterieus telefoontje leidt Marianne naar Niwa, een vervallen hotel gebouwd door het communistische regime voor de Poolse bevolking. Ontwikkelaar Bloober steekt zijn Poolse roots niet onder stoelen of banken. Niwa werd gesloten nadat er een mysterieuze slachtpartij plaatsvond. Direct bij aankomst voelt Marianne dat de locatie nauw verbonden is aan de Spirit World. Het is de ideale fundering voor een echt psychologisch horrorverhaal

Terwijl je het communistische vakantieresort verkent, op zoek naar de man die je belde, reis je regelmatig af naar de Spirit World. Soms stap je volledig in de andere wereld, maar er zijn ook momenten dat je door beide werelden tegelijk navigeert. Op die momenten is The Medium op zijn bijzonderst. De game splitst het scherm dan in tweeën, zodat je beide werelden simultaan verkent.

Soms vind je in de ene wereld objecten die je in de andere wereld verder helpen, of stuit je op een doorgang die in de andere wereld niet open is of zelfs niet bestaat. Het is dan steeds puzzelen hoe je precies verder komt.

The Medium

Zo moet je op een gegeven moment met een klok in de echte wereld de tijd terugspoelen in de geestenwereld, naar een moment dat een specifieke deur open is. Achter die deur kun je dan weer een stroomschakelaar voorzien van energie, zodat je weer verder kan in de echte wereld. De puzzels zijn met dit soort insteken origineel en verrassend, maar worden nooit écht ingewikkeld

Worstelen met de besturing

De uitdaging zit ‘m eerder in de houterige besturing. Naar voorbeeld van Silent Hill, heeft The Medium vaste camerastandpunten en kun je niet vrij rondkijken. Dat heeft een bepaalde charme, maar de precieze buttonprompts die moeten verschijnen voordat je een actie kan ondernemen, komen helaas vaak frustrerend laat in beeld, of zelfs alleen als je op precies de juiste plek staat. Soms loop je daardoor meerdere keren een kamer rond zonder dat duidelijk is wat – en in welke dimensie – je precies moet doen, of zit je een beetje rare rondjes te draaien op een plek tot de buttonprompt verschijnt.

Verder biedt The Medium weinig uitdaging: er zijn geen wapens en de gevechten mogen eigenlijk geen naam hebben. Je loopt daardoor vrij vlot - in zo’n acht uur - door de game en vindt dan, als je een klein beetje verder dan je neus kijkt, ook de meeste verzamelobjecten. Een gegronde reden om de game een tweede keer te spelen is er dan ook niet.

In het begin weet de game een aantal keer flink te verrassen met plottwist die het verhaal uitstekend op gang helpen, maar de puzzelstukjes vallen allemaal eigenlijk nét iets te vroeg op hun plaats. 

De juiste toon

Een reden om de game een eerste keer te spelen is er gelukkig wél! De puzzels en het gestoei met de twee dimensies spelen weliswaar de hoofdrol in de gameplay, maar de echte ster van The Medium is de sfeer. Mysterie; verwondering; angst; onbehaaglijkheid: alles wat je van een psychologische horrorgame verwacht, passeert de revue. En Bloober Team zet steeds precies de juiste toon.

Met Silent Hill-componist Akira Yamaoka aan het roer is het niet verbazingwekkend dat de muziek steeds de juiste snaar raakt, maar Bloober Team teert niet alleen op zijn ervaring. Vooral de omgevingen in de echte wereld zijn soms verrassend gedetailleerd en rijk, en bovendien is de game voorzien van buitengewoon goed geluid waardoor je je regelmatig echt even in dat vervallen staatshotel waant.

The Medium

Toch hadden we stiekem meer verwacht van The Medium als een van de eerste games die exclusief ontwikkeld is voor een nieuwe generatie hardware. Zeker wanneer beide werelden tegelijk in beeld zijn, verliest de game een hoop details en zijn framedrops niet ongebruikelijk. Het naadloos wisselen tussen beide werelden is dan wel weer indrukwekkend.

De sfeer ten spijt is The Medium tot slot net iets te voorspelbaar. In het begin weet de game een aantal keer flink te verrassen met plottwists die het verhaal uitstekend op gang helpen, maar de puzzelstukjes vallen allemaal eigenlijk nét iets te vroeg op hun plaats. Het laatste uur voelt daardoor misschien onnodig, hoewel de game anders wel érg kort zou zijn. Buiten dat is het tempo uitstekend, waardoor The Medium zo’n game is die je ondanks zijn gebreken het liefst achter elkaar doorspeelt.

The Medium is nu beschikbaar voor pc en Xbox Series X en S. Voor deze review is de game gespeeld op een Xbox Series X.

Dit artikel delen:

Lees meer

Loop Hero verschijnt op 4 maart op Steam Activision aangeklaagd om gelijkenis Modern Warfare-personage
34

Reacties op: The Medium is een sfeervolle trip naar een andere wereld

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Roy36NL

  • 5 februari 2021 10:02
  Vrij negatieve review voor een 7,5 zal wel met de fanbase te maken hebben anders gaat de meute klagen. Sfeervol en een klote besturing gaat in mijn optiek niet samen omdat je nooit in de sfeer komt.

  En de camera posities in silent hill en resident evil is niet geboren uit luxe maar uit de beperkingen die de consoles destijds hadden. Nu voelt het gewoon amateuristisch en afgeraffeld ik vind een 6 meer recht doen aan de ervaring die de mensen voorgeschoteld krijgen zeker als je zit te wachten op de eerste echte exclusive voor de serie x

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 5 februari 2021 10:21
  @Roy36NL of een bebaalde fanbase kan er niet tegen dat er een goed cijfer word gegeven…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 februari 2021 10:41
  @Aces-82 een redelijk cijfer niet overdrijven

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 5 februari 2021 10:48
  @Roy36NL Er staat 'Goed' bij :)

  Maar prima als je het een slechte game vindt. Andere reviews geven ook een 7 tot 8 dus gamer.nl is niet echt een vreemde eend in de bijt hier.

  Ik vond het in ieder geval een heerlijke sfeervolle game, precies de juiste lengte. Maargoed, ik speel ook nog de Resident Evil 1 en Zero erg graag :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 februari 2021 10:54
  @-it- voor de eerste echte exclusive is het een redelijk cijfer. Staat inderdaad goed bij de review. Wat ik raar vind als je de review leest, want dan mist de game alles om een goede game te zijn. Slechte besturing, voorspelbaar, geen uitdaging en aan de korte kant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Improv

  • 5 februari 2021 12:28
  @Roy36NL Je kunt ook wel overdrijven hoor, je neemt nu alleen de minpunten, en je overdrijft ze ook nog eens. Het is alsof je wil dat het spel niet goed is. Ik heb er erg van genoten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 februari 2021 13:03
  @Improv ik vond het eigenlijk overdreven dat jij af en toe met een open mond zat want deze game is allesbehalve grafisch hoogstaand

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Improv

  • 5 februari 2021 13:58
  @Roy36NL Ok ik ga verder niet met jou hierover door

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 februari 2021 14:02
  @Improv dus jij mag wel zeggen dat ik overdrijf maar ik mag niet zeggen dat jij overdrijft. De zon zal wel altijd schijnen hé bij jou. Beetje struisvogelpolitiek

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 5 februari 2021 12:16
  @Roy36NL ik was vroeger wel blij met een 7. Laat staan een 7.5! Maar je heb wel gelijk hoor dat het niet best is dat dit de eerst exclusieve game is voor xbox

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 5 februari 2021 11:47
  @Roy36NL camera besturing had niks met de consoles te maken des tijds. Waren zat games met vrije camera besturing toen. Wat ik al eerder zei de makers van resident evil zeiden dat het was om spanning in de game te krijgen net als de besturing express houterig moest zijn destijds. In de medium zijn ook momenten dat je moet rennen voor je leeftijd en ze loopt dan super soepel en niet met een bezim in de kont. Ik snap dat je meer verwacht had misschien. Maar verhaal puzzels en het einde maken de game helemaal goed. De game is dus ook perfect voor gamepass in mijn ogen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 februari 2021 12:01
  @hulstpower Meningen verschillen ik vind de puzzles te simpel en het verhaal flinter dun en had van mij een uur eerder kunnen stoppen zoals de review terecht aangeeft. Geen memorabele game en inderdaad weer een “opvulling” voor de gamepass al is hij ook gewoon via steam te koop en dan is de game deze prijs zeker niet waard

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 5 februari 2021 12:33
  @Roy36NL Vind het 40 euro ook neit waard. Voor gamepass ideaal. Denk 30 euro zoals uncharted the lost legacy misschien meer.
  En ja game is zeker niet perfect maar 7.5 a 8 kan ik me zeker invinden en meerdere mensen.
  En puzzels zijn inderdaad heel makkelijk had er 1tje die ik even neit had misschien moe maar volgende dag in 1 keer en dacht toen ook van ok dat ik dat gisteren neit zag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 5 februari 2021 14:11
  @Roy36NL "Vrij negatieve review voor een 7,5 zal wel met de fanbase te maken hebben anders gaat de meute klagen"
  Dit heeft anders ook erg veel weg van een klaagzang.
  Oh jee een XBox-exclusive met een voldoende, snel wat negatiefs zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 februari 2021 14:24
  @Ziminar ik somde alleen maar op wat ook in de review stond.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 5 februari 2021 16:14
  @Roy36NL Ja, maar je moet er ook bijzetten dat het ligt aan de fanbase die anders gaat klagen. Beetje treurig

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 februari 2021 17:12
  @Ziminar omdat er hier een paar zijn die alles heilig verklaren wat Microsoft doet wordt ik een beetje moe van. Bedoelde jou er overigens niet mee

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 5 februari 2021 17:20
  @Roy36NL maar dan lok je het met die opmerking toch juist uit of niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 5 februari 2021 17:25
  @Aces-82 ik lok niks uit. Ik geef mijn mening. Ik vraag me serieus af hoe zo’n negatieve review kan resulteren in een 7,5 enige pluspunten die naar voren komen is het geluid en de sfeer. En een hele riedel aan negatieve punten die in mijn ogen cruciaal zijn voor een goede game en toch een 7,5. Dan ga ik serieus twijfelen of gamer.nl wel het achterste van zijn tong laat zien. En een beetje de fanboys voedt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 5 februari 2021 17:51
  @Roy36NL het heeft toch helemaal geen zin om je eigen druk te maken over een mening/cijfer van een reviewer. Ik deed dat ook vaak (ori2 kreeg een 7tje en battletoads ook een 6je geloof ik, beide games heb ik met veel plezier gespeeld) het is maar een mening van iemand. Je heb goeie punten hoor, ik vind em hooguit een 6.5 waard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.