Review
Zelda Twilight Princess HD

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

Tien jaar later hetzelfde

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

None

Twilight Princess weet tien jaar later nog steeds een goede indruk achter te laten. De HD-versie is dik in orde, maar biedt wel het minimale van wat je verwacht. Dit is grotendeels dezelfde game, met slechts een paar kleine aanpassingen. De amiibo-support mag je negeren.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Nog steeds een goede, gestroomlijnde Zelda, HD-update is trouw aan originele stijl, Gamepad-functies zijn handig
 • Minpunten
 • Geen revolutionaire innovaties, Wiimote-ondersteuning ontbreekt, weinig nieuws toegevoegd

Moeten we Twilight Princess wel of niet een port noemen? Het voelt als een wat oneerbiedige term voor deze Wii U-versie van de game. Van grootschalige vernieuwingen zoals je van een remake verwacht is echter geen sprake. Het spel is visueel opgetrokken naar 1080p en de besturing is aangepast voor de Wii U-gamepad, zodat je bijvoorbeeld voorwerpen kunt selecteren vanaf het touchscreen. Fijn, maar niet echt wereldschokkend. 

De visuele verbeteringen zijn haast verraderlijk. Heb je het origineel al een jaar of tien niet aangeraakt, dan zou je zweren dat Twilight Princess er vroeger ook al zo uitzag. Het tegendeel blijkt echter waar als je het origineel uit de kast trekt om de twee te vergelijken. Personages zijn scherper, omgevingen gedetailleerder en je kunt beter om je heen kijken. Trek de open wereld in en je ziet zelfs de kleinste details aan de horizon, waardoor de spelwereld groot en indrukwekkend aanvoelt.

De Wii U-versie van The Wind Waker liet omgevingen iets meer 'gloeien', om meer nadruk op de celshading te leggen. Van dit soort subtiele designwijzigingen is in Twilight Princess geen sprake. De spelwereld ziet er exact hetzelfde uit, maar dan opgetrokken naar 1080p voor modernere hardware. 

Zelda Twilight Princess HD

Gamepad

Het is handig om voorwerpen te pakken of kaarten te bekijken vanaf de Wii U-gamepad. Je hoeft niet door menu's te springen om een simpele handeling uit te voeren, maar bent met een enkele veegbeweging vaak al klaar. Zo verlaat je de spelwereld zelden, want de pauzeknop is niet nodig als je met de Gamepad acties uitvoert.

Meer dan 'handig' wordt het echter nooit. Het tweede scherm innoveert op geen enkel moment, simpelweg omdat je handelingen uitvoert die in het origineel ook met een pauzemenu mogelijk waren. Het pauzemenu gebruikten we overigens alsnog af en toe, simpelweg omdat het soms fijn is als de spelwereld stilstaat. Niemand wil op een touchscreen friemelen terwijl de baas op het grote scherm projectielen afvuurt.

De Gamepad biedt nooit een compleet nieuwe manier om de game te spelen. Enerzijds is dit logisch bij een port van een oud Wii-spel, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Laat je de Gamepad links liggen om met bijvoorbeeld een Pro-controller te spelen, dan mis je niks.

Zelda Twilight Princess HD
Zelda Twilight Princess HD
Zelda Twilight Princess HD

Identiek

Dit is verder dezelfde Twilight Princess die we uit 2006 kennen. Je moet nog steeds als Link het land redden van opdoemende duisternis, ditmaal letterlijk, waarbij je geregeld moet transformeren in een wolf. Als wolf kun je snuffelen, graven en vechten tegen grote schaduwmonsters. Buiten de wolfsegmenten is het een oertraditionele Zelda: je bezoekt kerkers, vindt voorwerpen, verslaat bazen en wordt langzaamaan sterker en wijzer.

Je zou Twilight Princess een van de meer conservatieve 3D-Zelda's kunnen noemen. Ocarina of Time, Majora's Mask en The Wind Waker waren voor hun tijd revolutionair door respectievelijk als eerste 3D te gebruiken, te experimenteren met een bijzonder tijdsysteem en een compleet onverwachte visuele stijl te benutten. Hoewel het veranderen in een wolf ook interessante dynamieken met zich meebrengt, was dit in 2006 al niet zo wereldschokkend als wat eerdere titels deden. De bewegingsbesturing was vaker vervelend dan leuk en werd later beter gedaan door Skyward Sword. Logisch, want Twilight Princess werd oorspronkelijk als GameCube-game ontwikkeld.

Overigens is het wel jammer dat dezelfde bewegingsbesturing niet op de Wii U beschikbaar is. Spelers kunnen de Gamepad wel kantelen om te richten met bijvoorbeeld de boemerang of pijl en boog, maar het is niet mogelijk om een Wiimote te verbinden.

Zelda Twilight Princess HD

Het is wat makkelijk om Twilight Princess wegens een gebrek aan innovatie af te branden. Het ontbreken van bijzondere systemen wordt namelijk grotendeels goedgemaakt door de stroomlijning van het spel. Twilight Princess pakt de standaard die door Ocarina of Time werd gezet voor een 3D-Zelda en bouwt daarop voort. Het resultaat is een op veel punten leukere game. Kerkers hebben vaker een tof achterliggend thema, zoals de apen die je in de bostempel moet redden om nieuwe ruimtes te bereiken. Daarnaast zijn voorwerpen vaak op nieuwe manieren interessant, zoals de dubbele hookshot of de metalen schoenen waarmee je op magneetoppervlakken rondloopt. Baasgevechten vereisen vaak strategieën die we nog maar zelden in andere Zelda's hebben gezien. 

amiibo

Dat is maar goed ook, want naast het originele spel uit 2006 is er weinig nieuws te vinden in Twilight Princess. Nintendo heeft wat extraatjes toegevoegd met betrekking tot amiibo, maar wij zouden daar persoonlijk onze portemonnee niet voor opentrekken. De algemene Zelda-Amiibo zijn kleine bonussen: scan het poppetje van Link of Toon Link en je krijgt pijlen terug, of pak Zelda of Sheik erbij om al je hartjes weer te krijgen. De amiibo van Ganondorf zorgt ervoor dat klappen twee keer zoveel schade aanrichten - of vier keer als je op de Hero Mode-moeilijkheidsgraad speelt. Je mag de amiibo eens per dag scannen.

De Wolf Link-amiibo heeft de meeste invloed op de game. Door deze te gebruiken krijg je toegang tot de Cave of Shadows, een optionele kerker waarin je een grotere portemonnee kunt vrijspelen. Hiervoor moet je je door 40 verdiepingen heen vechten, op vergelijkbare wijze als bij de Cave of Ordeals in The Wind Waker. 

Zelda Twilight Princess HD

Heb je Twilight Princess HD maar geen amiibo? Dan zouden we niet aanraden om voor alleen dit nog eens 15 euro uit te geven. Het idee achter de grot is lang niet zo leuk als de hoofdkerkers in het spel en het voordeel van een nog grotere portemonnee is vrij klein. Dat maakt het in feite vrij dure dlc, tenzij je natuurlijk heel graag een Wolf Link-poppetje op een plank in huis wilt zetten.

Het is ergens te begrijpen waarom de amiibo-toevoeging zo schaars is in Twilight Princess. In feite experimenteert Nintendo met een verkapt dlc-model, iets waar ze in het verleden maar weinig mee durfden. Waarschijnlijk wil de ontwikkelaar niemand afschrikken met versleutelde content waar nog eens extra voor betaald moet worden en is er gekozen om de toevoeging niet heel relevant te maken. Goed nieuws voor dlc-haters, slecht nieuws voor amiibo-verzamelaars.

Tweaks

Nintendo heeft Twilight Princess ook op een paar kleine fronten aangepast, wat pas opvalt als je het oude spel ernaast legt. Zo worden rupees niet langer teruggestopt in een kist als je portemonnee vol is, en voelt zwemmen en paardrijden iets anders aan. Onze favoriete verandering: het aantal vereiste Tears of Light is teruggebracht naar 12, in plaats van 16. Deze tranen moet je in ieder gebied opzoeken om de duisternis terug te draaien en uit je Wolf-vorm te mogen gaan, wat misschien wel de meest frustrerende taak in de game is.

Zelda Twilight Princess HD

Je kunt ook stempels in kerkers en kistjes op andere plekken vinden, maar in het spel heb je daar vrij weinig aan. Met deze stempels kun je op Miiverse namelijk het alfabet van Hyrule tekenen, zodat je met de fictieve taal kunt spelen. Dit is leuk voor de grootste fans, omdat zij een officieel alfabet kunnen bekijken, maar een gemiddelde gamer zal hier bar weinig mee doen. 

Tien jaar later

Twilight Princess kreeg in 2006 een 10 op Gamer - en was daarmee een van de meest gewaardeerde spellen uit zijn tijd. We zijn inmiddels een decennium verder en de Wii U-versie wordt ook op een heel andere manier bekeken. Wij hadden Twilight Princess destijds uitgespeeld en merken dat we in 2016 veel grote verhaallijnen en puzzels alweer vergeten zijn. De game voelt hierdoor weer fris aan - hoewel je soms wel merkt dat het spel in 2006 is ontworpen. Het tempo ligt vaak iets lager dan we nu in games zien, wat voor sommigen juist een voordeel zal zijn.

Wel is vrijwel direct duidelijk dat er vrij weinig aan het spel is veranderd. Twilight Princess HD is een port of in het beste geval een HD-update, niet een remake die dingen totaal anders doet. Staat de game je nog in het geheugen gebrand, dan zul je weinig worden verrast en is de volle prijs wellicht wat duur.

Als je Twilight Princess nog nooit gespeeld hebt, dan kunnen we het spel eigenlijk alleen maar aanraden. Dit is tien jaar later nog steeds een ontzettend leuk spel, al helemaal als je geen idee hebt wat je te wachten staat.

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD is vanaf 4 maart beschikbaar voor Wii U.

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Gratis pc-versie Forza Motorsport 6 aangekondigd Komende PlayStation 4-update voegt remote play voor pc en Mac toe
16

Reacties op: The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  mikmak

  • 1 maart 2016 15:05
  Wiimote ondersteuning niet echt een min punt naar mijn mening :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 1 maart 2016 15:27
  @mikmak Haha. Gewone bediening heeft ook mijn voorkeur hoor, maar de Wii U ondersteunt gewoon Wiimotes. Het is daarom vrij bizar dat het er niet in zit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 1 maart 2016 17:00
  @BasVroegop

  Het had gekund idd, alleen had Nintendo dan de gespiegelde Wii-versie moeten gebruiken als basis (zodat Link rechtshandig is) en niet deze Gamecube-versie, waar Link dus links is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 1 maart 2016 15:19
  Ooit gekocht voor de Wii en nooit uitgespeeld omdat het mijn aandacht niet kon vasthouden, wel jammer want mijn 1e Zelda ooit had ik heel veel van verwacht.

  Nu maar overwegen herkansing te geven op de WiiU :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 1 maart 2016 16:42
  Als pluspunt: HD-update is trouw aan originele stijl.

  Haha, dat is niet zo lastig als het bijna een 1 op 1 kopie is.
  Bizar hoog cijfer voor die minimale veranderingen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 1 maart 2016 17:41
  @worms_master Tja als het spel leuk is, wordt het niet minder leuk als het niet verandert, toch? Als je Back to the Future leuk vond om te zien op DVD is de film toch niet minder leuk als hij op Bluray hetzelfde is?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 1 maart 2016 19:27
  Voor Super Stardust Ultra was het gebrek aan nieuwe content wel een reden om het een 6,5 te geven (tov een 9 voor het origineel en een 8,5 voor de vita versie). Misschien een duidelijke richtlijn vaststellen op de redactie?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 1 maart 2016 21:06
  @HarryHol
  Dat is in zekere zin ook zo, blijft een goed spel. Vind het ook lastig om zoiets nou te beoordelen. Maar door het zo'n hoog cijfer te geven steun je als het ware de makers om snel te cashen met minimaal werk denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 2 maart 2016 07:32
  @worms_master Ik snap je gevoel heel goed, maar: een review geeft aan hoe leuk een game is. Ik gebruik mijn tekst liever niet als statement rond principekwesties. En zo lang het spel nog leuk genoeg aanvoelt voor een 8,5, is het een 8,5. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 2 maart 2016 08:50
  @BasVroegop Duidelijk. Verder goede review trouwens. Maar ik heb gewoon zin in de nieuwe Zelda!! :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 2 maart 2016 08:57
  @worms_master Dank! En pfoe ik ook. Eventjes nog een keer alle gameplaybeelden bekijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 1 maart 2016 16:44
  Dit is de enige Zelda die ik niet gespeeld heb dus ik heb hem toch maar in pre order gezet, van het weekend gaat me Wii-U na lange tijd stil gestaan te hebben weer aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jejoa

  • 1 maart 2016 17:04
  Naar mijn mening de minst interessante Zelda van de reeks. De sfeer is te gemaakt "duister", waar Majora's Mask het uit zichzelf voortkwam door de grimmige ondertoon bij veel blije gezichten en vrolijke kleuren. Ook heb ik me altijd geërgerd aan het rare loopje van Link in deze game… Het is een vreemd soort huppeltje ofzo?

  En wat betreft de remake, uiteraard blijft zelda altijd boven gemiddeld goed naar mijn mening maar ze hebben deze game niet de complete revisie gegeven die Ocarina of Time 3d en Majora's Mask 3d heeft gekregen en dat is een gemiste kans!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 2 maart 2016 16:02
  Ontbreken van Wii mote ondersteuning is een grote Plus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 3 maart 2016 15:41
  @TheRussian

  Wiimote Plus? ;P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • WiiUser

  • 6 mei 2016 20:07
  Inmiddels heb ik er 30 uur inzitten en geniet van elke stap.
  Het origineel ooit aan begonnen op de Wii maar toen niet het geduld/rust/tijd om er diep in te gaan.
  Deze ligt mij ook meer dan The Wind Waker. Zowel grafisch als verhaal. Het varen werd ik een beetje zat ;-)
  Jammer dat de nieuwe nog een jaar op zich laat wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.