Review
last of us, last of us 2, last of us part 2

The Last of Us: Part 2 is een meesterwerk

Wat betekent het om mens te zijn?

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

Waanzinnige gevechten, ongeëvenaard oog voor detail en een van de belangrijkste gameverhalen ooit verteld: The Last of Us: Part 2 is de beste exclusieve game op de PlayStation 4. Dit maakt alle verwachtingen waar.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Uitmuntend verhaal en acteerwerk, soepele combat, prachtige omgevingen, oog voor detail
  • Minpunten
  • Kunstmatige intelligentie loopt soms in de weg, irritant hintsysteem
The Last of Us: Part 2 is het mooiste verhaal dat ooit in een videogame is verteld. Deze zombiegame gaat niet over zombies of Infected. Deze game gaat over mensen. The Last of Us 2 houdt de mensheid een spiegel voor. En de reflectie is geen prettig gezicht.

Mensen zoeken naar een manier om een leven op te bouwen in het puin. Maar vooral maken ze elkaar het leven zuur. Als speler blijf je mistroostig achter. Dit is geen vrolijke boodschap, wel een belangrijke. The Last of Us: Part 2 laat zien hoe het is om in de schoenen te staan van hen die je haat. Het verhaal schroomt niet om hoofdpersonen discutabele keuzes te laten maken en je vervolgens te confronteren met de gevolgen. Mensen doen alles om hun geliefden te beschermen, maar vergeten wat het betekent om mens te zijn.

Het levert onvergetelijke scènes op die keihard aankomen. Deze game gaat letterlijk over lijken.

last of us, last of us 2, last of us part 2

Vredig begin

Aan het begin van de game wonen de hoofdpersonages uit het eerste deel, Ellie en Joel, in Jackson. Ze maken deel uit van een groep mensen die als gemeenschap optrekken tegen de gevaren van de buitenwereld. Het is er best prima toeven, met mooie bossen, een speeltuin voor de kinderen en zelfs elektriciteit om je walkman mee op te laden. Ellie heeft het hier naar haar zin en vindt zelfs de liefde in Dina, maar geluk is in deze wereld altijd van korte duur.

Er voltrekt zich een drama, waarna Ellie naar Seattle trekt om wraak te nemen. Het is in essentie een simpel verhaal, net als in het origineel. Het is de menselijke verhaalvertelling die The Last of Us 2 naar een ongekend hoog niveau tilt. Ellie, Dina, Joel en zijn broer Tommy, allemaal zijn het geloofwaardige mensen die misschien niet de perfecte keuzes maken, maar wel puur zijn in hun intenties. Het zijn allemaal mensen. Echte mensen. En ze moeten echt onmenselijke dingen doen.

Dat alles wordt uitermate goed geacteerd. Met name Ashley Johnson mag dit jaar in de prijzen vallen, want haar Ellie is werkelijk fenomenaal. Het is een lastige opgave om zo’n stoer personage, dat sterke tegenstanders uitschakelt alsof het niks is, te combineren met een gevoelige vrouw die een hoop bagage meesleurt. Johnson weet gelukkig precies de juiste toon aan te slaan: breekbaar als het moet, bottenbrekend als het kan.

last of us, last of us 2, last of us part 2

Geweldig geweld

De grimmige boodschap van het spel wordt doorgetrokken naar de combat. Bloed vliegt met emmers tegelijk in de rondte, Infected worden zonder genade doorkliefd en de vele afmakers komen meedogenloos in beeld. Nadat je de laatste vijand in een gebied verwondt, smeekt hij op zijn knieën om zijn leven. Dat weerhoudt Ellie er niet van om alsnog met een honkbalknuppel het klusje te klaren. Althans, als je die keuze maakt. Je bent en blijft immers ook maar een mens.

Al dat geweld begint aan jou als speler te knagen. Het gaat in je hoofd zitten. Naughty Dog heeft dat effect duidelijk voor ogen. Menselijke wachters roepen elkaars naam en worden hoorbaar zenuwachtig als ze elkaar niet meer kunnen vinden. Honden kermen het uit als ze geraakt worden door een molotovcocktail. En net als jij heeft ook Ellie daar moeite mee. Iedere doorgekliefde keel kerft een litteken op haar ziel. Zie dat aan het einde van de dag maar eens allemaal van je af te schudden.

The Last of Us: Part 2 is nog meer dan andere games een game over mensen.

In het eerste deel waren het de verhalende momenten die je bijbleven. In deel twee zijn ook de gevechten bijzonder memorabel. Je speelt constant met je hart in je keel. Confrontaties met de Infected zijn ongekend zenuwslopend. Overal om je heen hoor je hun gorgelende geluiden en schuifelende voetstappen. Je weet dat het elk moment mis kan gaan, dat je je plan moet herzien. Daar biedt de game gelukkig alle mogelijkheid toe. Een verkeerde stap betekent in deze game niet herladen en opnieuw proberen, maar improviseren, wegrennen, verbergen, of je omgeving afspeuren naar iets waar je je mee kunt verdedigen.

Het is vooral knap hoe die opzet de flow van de gevechten niet in de weg staat. Je krijgt alle vrijheid om te improviseren. Ontsnappen uit de chaos lijkt wellicht onmogelijk, maar de game weet dat op de een of andere manier altijd te faciliteren. Als je gezien wordt terwijl je aan het sluipen bent moet je razendsnel iets nieuws bedenken. In de wijde omgevingen zijn daar ruimschoots mogelijkheden voor, bijvoorbeeld door in de bosjes te duiken of onder een auto te kruipen. Maar zo chaotisch als dat voelt, zo bekwaam ziet het eruit. Escalatie, sluipwerk en plotse gevechten worden middels vloeiende animaties kundig aan elkaar geknoopt.

last of us, last of us 2, last of us part 2

UI-designer krijgt dagje vrij

Alles in dit vervolg staat in dienst van het menselijke aspect. Geen spel-element ontkomt aan dat oog voor detail. Seattle is prachtig, maar volkomen verwoest. Ieder verlaten huis vertelt met zijn unieke inrichting een eigen verhaal over de bewoners. Ellie bezoekt verlaten kantoren, banken, aquariums en ziekenhuizen, en ze hebben allemaal een eigen sfeer. Soms sta je vijf minuten verwonderd in de kleedkamer van een theater rond te kijken - misschien naar de tientallen unieke kostuums, misschien naar de muren die zijn volgeplakt met posters van bands die er ooit hebben opgetreden.

Een UI om je uit die wereld te trekken is er niet of nauwelijks. Er is zelden scherminfo te bekennen. Het spel gebruikt inventief de omgeving om het volgende doel aan te wijzen. Lichtinval wijst je bijvoorbeeld de weg, of het geluid van je volgende vijand. In een bepaalde sectie moet je naar het westen trekken, en wordt opgemerkt dat je de ondergaande zon kunt volgen. Het is een zeer natuurlijke manier om een game te spelen. Storende waypoints of mini-maps behoren tot het verleden.

last of us, last of us 2, last of us part 2

Vrijheid, blijheid

Voor een lineaire game biedt The Last of Us: Part 2 veel vrijheid. Niet alleen in de manier waarop je gevechten aangaat, maar ook in het verkennen van Seattle. Veel gebouwen hoef je niet verplicht te betreden, maar als je niet zonder munitie wilt komen te zitten, loont het de moeite om op plundertocht te gaan. Het is niet erg spannend om steeds laatjes en kastjes te openen op zoek naar spullen en kogels, maar dat geeft wel goed weer dat Ellie alle hulpmiddelen nodig heeft die ze kan krijgen. In deze optionele gebieden zijn bovendien vaak nog achtergrondinformatie of spannende gevechten te beleven.

Al die vrijheid zorgt er ook voor dat de speelduur variabel is, maar ergens rond de 20 tot 25 uur ben je wel zoet.

Een 10 op Gamer.nl betekent geen perfectie. De game heeft minpunten. Het is een paar keer voorgekomen dat een metgezel in de weg liep. Deze AI-gestuurde kompanen tikken je soms zelfs uit dekking, waardoor je wordt opgemerkt door een vijand. Ook het hintsysteem kan tergend zijn. Met een luid geluid maakt het spel duidelijk dat je een hint kunt opvragen als je niet weet waar je heen moet, terwijl je in de praktijk nog aan het plunderen bent. Dat systeem kun je gelukkig helemaal uitschakelen. Verder zakt het verhaal halverwege even in, al blijkt al gauw dat dat niet zonder reden gebeurt.

Het valt allemaal nauwelijks op. Alle systemen, omgevingen en verhaalelementen schuiven naadloos in elkaar. De vloeiende combat waarmee je ongehinderd kunt improviseren speelt heerlijk weg. Het oog voor details sleurt je helemaal mee in de spelwereld. Maar uiteindelijk is het vooral het verhaal dat de meeste indruk maakt. The Last of Us: Part 2 is nog meer dan andere games een game over mensen. Deze game verscheurt je met emotionele scènes, impactvolle momenten en een grimmige blik op wat het betekent om mens te zijn – ongeacht de achtergrond.

Deze game is getest op een PlayStation 4 Pro. The Last of Us: Part 2 is vanaf 19 juni beschikbaar voor PlayStation 4.

SSD

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Vroege build Gods and Monsters was tijdelijk beschikbaar op Google Stadia Al het nieuws van de PlayStation 5-presentatie verzameld
105

Reacties op: The Last of Us: Part 2 is een meesterwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Zut

    • 13 juni 2020 09:36
    @Wildstorm Je ziet het verschil niet met user scores en critics die de game ook echt hebben gespeeld? Dan heeft dit ook geen zin, ga lekker je 0 geven op metacritic en laat ons verder met rust. Je reacties worden per keer lachwekkender en je ziet het zelf niet eens

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Wildstorm

    • 13 juni 2020 09:57
    @Zut Neem zelf ook eens de boodschap van John Cleese ter harte.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Wildstorm

    • 13 juni 2020 09:39
    @niqomipa Nee, jij bedankt voor de chuckle.

    Ik verwijs naar Metacritic, omdat o.a. ook Gamer.nl zijn 100 score daar heeft achter gelaten. Fantasische graadmeter, niet?
    Het zal niet de 1e keer zijn dat critics iets geweldig vinden, maar de consument niet.

    Maar linkse rakkers zoals jij kunnen alleen maar oordelen. Zodra de mening afwijkt van wat jij goed vind, bestempel je mensen gelijk als "sneu".

    Ik heb b.v. nooit gezegd dat dit spel niet/wel goed zal zijn. Ik heb altijd gezegd "als de leaks waar zijn". EN dat zullen we snel genoeg merken.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Wildstorm

    • 13 juni 2020 10:18
    @niqomipa Sinds wanneer is een mening delen, hetzelfde als "gelijk willen hebben"? Zegt genoeg over jou als persoon.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Wildstorm

    • 13 juni 2020 10:35
    @niqomipa Gesproken als een echte linkse rakker.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DevTrunks

    • 13 juni 2020 12:25
    @Wildstorm Wildstorm bevindt zich in een klassiek gevalletje 'confirmation bias'.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Millman7

    • 18 juni 2020 10:53
    @Wildstorm lekker mensen voor linkse rakker uitmaken. Jij komt er wel.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ErikNus

    • 13 juni 2020 09:39
    @Wildstorm toch bijzonder dat ik gelijk als links kan worden bestempeld, omdat ik een videospelletje leuk vond.

    Maar hey, ik gun iedereen hun mening

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    oropher

    • 14 juni 2020 00:15
    @ErikNus
    Maar het John Cleese gedeelte is wel een kritiek probleem van hoe we omgaan met het kwetsen van mensen, en dat kwetsende humor nooit een probleem zou moeten zijn.
    Ook omdat, wannneer je de ene groep beschermt van kwetsing, je de andere dus in feite voorrang geeft, en je daarmee in plaats van een inclusieve samenleving te zijn, je zegt dat iedereen met een andere mening maar lekker op moet rotten en zijn bek moet houden.
    Een samenleving waarin ik niet wil leven.
    Overigens wil ik nog wel even aankaarten dat ik Niqomipa een bijzonder naargeestig en onderontwikkeld mannetje vind..
    Ongeacht wat hij zegt, is hij alleen maar aan het wachten op een moment om iemand waarvan hij denkt dat ie hem aankan een flinke veeg uit de pan te verkopen. Die man gedraagt zich als een wolf die het pasgeboren veulen wegrukt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Mrmonkey

    • 14 juni 2020 01:49
    @oropher "Die man gedraagt zich als een wolf die het pasgeboren veulen wegrukt."
    Jongen, wat klets je nou, probeer je diep over te komen of zo? Is mislukt in ieder geval. En alles wat Niqomipa zegt is behoorlijk raak, dus ik zou zeggen Niqomipa ga daar vooral mee door.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ErikNus

    • 14 juni 2020 09:36
    @oropher wtf heeft dit allemaal in godesnaam te maken met de review van een computerspel?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    garciagarcia

    • 23 juni 2020 11:21
    @Wildstorm kerel, reageer gewoon niet man. Jij vindt deze game overduidelijk niks. Ga dan ook niet tof 600x reageren in de comments en constant een reactie uitlokken bij anderen.

    Reageer op de games die jij tof vind en laat de mensen genieten van deze game. Dit is de grootste game van dit jaar tot nu toe en dat is het toch logisch dat men euforische verhalen deelt in de comments? Laat ons lekker en ga zelf iets nuttigs doen waar je wel plezier uithaalt…

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Markus88

    • 15 juni 2020 07:36
    1 vraagje ; (en heb de comments vermeden en het artikel nog niet gelezen ivm spoilers dus excuses als het al beantwoordt is) op de ps4 pro is het 30 of 60 fps? Ik ga er vanuit dat het 30fps is maar als dat zo is hoe stabiel was het? Kan niet wachten tot vrijdag! :D

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ErikNus

    • 16 juni 2020 10:09
    @Markus88 het is inderdaad 30fps, en heel stabiel. Heb geen drops gezien.

    Veel plezier!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Fenriz

    • 18 juni 2020 13:23
    Ten eerste heb ik de game nog niet gespeeld en kan ik geen oordeel over het spel geven. Wel heb ik deel 1 voor de helft gespeeld en ben toen afgehaakt, ik vond de controls echt niet prettig en kon maar moeilijk in het verhaal komen. Natuurlijk zijn dit allemaal persoonlijke voorkeuren en smaken verschillen. Het is dus niet zo dat ik nu een discussie aan wil gaan over de kwaliteit van dit spel en deel 2. Wel vind ik het zelf raar dat zowel deel 1 als 2 echt 'meesterwerk' beoordelingen krijgt aangezien er ook heel veel mensen zijn die dit spel niet kunnen bekoren. Ik vind bijvoorbeeld de setting niet origineel, zie ik niks in het spel wat een andere game nog nooit heeft gedaan. Ook al geven ze een andere twist eraan: het is en blijft een soort zombiegame. Hetzelfde gevoel had ik bij God of War, gekocht omdat het enorm vernieuwend zou zijn, ook hier kom je gewoon normale spelsituaties tegen die ik al 100 keer heb meegemaakt (je komt een linieare ruimte of omgeving binnen, clearen en so on….). Nogmaals, smaken verschillen, maar 10en voor dit soort spellen vind ik echt overdreven, voor mij zijn deze spellen echt zwaar overrated als het gaat om scores waar van MEESTERWERKEN gesproken wordt. Voor mij zijn meesterwerken bijv destijds een classic Mario-game, GTA3 waar je echt op een nog nooit eerder vertoonde wijze een open spelwereld kon verkennen zoals nooit tevoren, games die écht nieuwe dingen doen en niet al bestaande elementen perfectioneren. Ik geloof heus wel dat Last of Us en God of War goede games zijn, maar ik snap de vernieuwendheid totaal niet

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Norman

    • 18 juni 2020 16:26
    @Fenriz Het verschil zit hem in de verhaallijn.
    De verhaal lijn is een meesterwerk, het trekt je volledig in de game als een speelfilm.
    Dit werkt niet voor iedereen hetzelfde, maar is wel wat een game onderscheid.
    Mario en GTA zijn nostalgisch, net als Fortnite voor velen is.
    Zoals ik naar die games kijk, hebben ze een hoog entertainment niveau maar zijn niet brilliant als game.
    The Witcher 3, God of War en zeker the Last of Us zijn dat voor mij wel.
    Tomb raider etc kunnen er niet aan tippen qua verhaal.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Mmo-veteran

    • 20 juni 2020 22:02
    @Norman Mario is tenminste een echte game en is briljant op het gebied waar het wat mij betreft toch echt om draait bij een game, gameplay!. The last of us mag dan visueel een snoepje zijn maar op gameplay gebied is het allemaal erg repetitief, weinig variatie. Ik vind het meer een interactieve film waarbij je je een baan werkt door repetitieve shoot-outs in een mooi maar ook erg simpel level design.
    Mario games zijn briljant op een heel ander vlak.
    Maar goed ieder zijn mening, ik verkies een Mario platformer 100 keer boven een the Last of us of Uncharted game.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 22 juni 2020 16:54
    @Mmo-veteran zo zijn naughty games toch al sinds de ps3 tijd heb jack nooit gespeeld op ps2 dus durf ik niet te zeggen. Maar ik snap wel wat kritiek wat de game krijgt, maar dat men de game de grond in boord is niet terecht. Het is zeker een masterpiece op gebied van verhaal en hoe de wereld in elkaar zit. Maar wat ik niet snap is dat men zegt gameplay is last gen word de grond in getrapt maar dat hat uncharted 4 ook en die kreeg ook hoge cijfers.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    garciagarcia

    • 23 juni 2020 11:15
    @Mmo-veteran repetitief? Wat een onzin! Noem 1 game die dat niet is?

    Racegames = contact parcour afleggen of rondjes rijden
    Shooters = in matige maps elkaar afschieten
    Platformers = springen, dingen ontwijken, kleine puzzels oplossen
    Zelfs een Mario is contant hetzelfde, maar daar beleef jij plezier aan. Vandaar dat je dit niet ervaart als repetitief.

    Een game die niet repetitief is bestaat niet in mijn ogen. Het is aan de makers het zo meeslepend en kwalitatief goed te maken dat dit niet zo ervaren wordt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • tyberium

    • 22 juni 2020 09:04
    Ik heb de game niet, maar ik vind het wel fascinerend dat als je een andere mening hebt dan de rest, je hier gelijk verbaal gecastreerd word.

    Ik geloof dat weinig games zijn geweest die vlak na release zó getrashed werd op metacritic. Er zullen genoeg metacritic users zijn die gewoon aan het trollen zijn, maar er is wel wat aan de hand in review land als je je eens wat breder inleest.

    Ex IGN reviewer Alanah Pierce heeft er een interssante vlog over gemaakt https://bit.ly/2AWWW4f

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.