Review
The Evil Within 2

The Evil Within 2

Betere game, mindere ervaring

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

The Evil Within 2 zit als game, als software, ontegenzeggelijk beter in elkaar dan zijn voorganger. De game is op een flink aantal punten toegankelijker gemaakt voor een breder publiek, zonder fans van het uitdagende eerste deel uit het oog te verliezen. Ook het verhaal is versimpeld, maar daarin slaat The Evil Within 2 een beetje door. Er wordt te veel naar logica gezocht in een onlogische setting en nog maar weinig overgelaten aan de interpretatie van de speler. Dat terwijl alle vage symboliek een van de grootste charmes van het origineel was. Een meesterwerk zoals het eerste deel willen we The Evil Within 2 daarom niet noemen, maar een heerlijke survival horrorgame die je bijna twintig uur klamme handjes geeft, is het zeker.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Spannend door voortdurend te moeten overleven, Sfeervol, Geweldige geluidseffecten, Toegankelijk én uitdagend
 • Minpunten
 • Zelden griezelig door te veel uitleg, Laat minder indruk achter dan vorige deel
Drie jaar geleden zette Shinji Mikami onverwachts het survival-horrorgenre weer op de kaart met The Evil Within. Het spel had lak aan Westerse regels over verhaalvertelling, besturing en grafische vertoning, wat resulteerde in een ietwat klungelige game die wel weer pure survival-horror voorschotelde. Op ongewone wijze leerde de game je te overleven in een krankzinnige wereld en kweekte het een bizar Pavlov-effect bij het horen van Claire de Lune, dat je altijd weer naar een veilige locatie gidste. Dat Pavlov-effect is gebleven, die lak aan de Westerse regels niet.

The Evil Within 2 is in bijna alle opzichten een stuk toegankelijker gemaakt. Het merendeel van de aanpassingen is zeker geslaagd, vooral omdat de game je in veel gevallen de keuze geeft om voor een eigenwijze optie te gaan. Zo zijn er twee besturingsopties: een waardoor The Evil Within 2 speelt als de gemiddelde third person-shooter en een waardoor het spel precies speelt als zijn voorganger. Ook zijn er nu twee makkelijkere moeilijkheidsgraden, waardoor The Evil Within 2 wat vergevingsgezinder is dan zijn (soms wel erg genadeloze) voorganger. Er is ook een aartsmoeilijke moeilijkheidsgraad waarin je slechts een beperkt aantal keer kan saven. Bovendien gebruikt de game nu geen zwarte letterbox-balken meer en zie je dus simpelweg meer van je omgeving. Ben je van mening dat die balken toch wel hun charme hadden? Dan kun je een optie vrijspelen die ze gewoon terugbrengt.

The Evil Within 2

Survival-horror voor iedereen

Zelfs op het gebied van gameplay bewandelt ontwikkelaar Tango Gameworks grotendeels de gulden middenweg tussen toegankelijk en genadeloos. Zo is het nu mogelijk om op ieder moment nieuwe items te fabriceren van de materialen die je in de spelwereld vindt. Kogels, maar ook medkits zijn dus op de meest penibele situatie nog even snel in elkaar te flansen. De catch? ‘Mobiel’ craften kost meer spullen dan bij een werkbank in een Safe House. Laten items nou net schaarser zijn op de hogere moeilijkheidsgraden, waardoor tussentijds kogels en medkits maken toch vooral een toevlucht is op de lagere moeilijkheidsgraden – en zelfs dan denk je wel even twee keer na voor je deze escape inzet.

Ook de upgrades voor hoofdpersonage Sebastian Castellanos zijn een manier waarop The Evil Within 2 als het ware schaalbaar is gemaakt voor een breder publiek. In het begin voelt de game haast net zo klungelig als zijn voorganger. De eerste schoten met je pistool los je vol onvermogen terwijl je richtkruis alle kanten op zwiept. Enkele upgrades later schiet Seb al een stuk accurater. Of je verbetert je stealth-vaardigheden zodat je gemakkelijker vijanden besluipt en van achteren neersteekt. Wederom is het makkelijker op de lagere moeilijkheidsgraden om deze vaardigheden vrij te spelen, al is het maar omdat je op die niveau’s simpeler vijanden uit kunt schakelen en daarmee upgrademateriaal oogst. Op de hogere moeilijkheidsgraden loop je liever een blokje om in plaats van de confrontatie aan te gaan, waardoor je ook het groene upgradegoedje misloopt.

The Evil Within 2

Horror met het licht aan

Het zijn keuzes die geen afbreuk doen aan de kracht van het spel. Het verhaal en vooral de verhaalvertelling van The Evil Within 2 zijn wel duidelijk de nodige charme verloren. Oké, het origineel was soms moeizaam te volgen en vooral het einde was op zijn zachtst gezegd onnavolgbaar, maar in dit tweede deel wordt wel erg veel uitgelegd. Sebastian duikt opnieuw – en dit keer bewust - in een STEM: een machine die het bewustzijn van meerdere mensen aan elkaar koppelt. Hij belandt daardoor in Union, een virtueel dorpje waar alle mensen in deze machine een gezellig leven leidden totdat The Core – de kern van deze hivemind – vermist raakte. Deze Core is niet geheel toevallig Sebastians dochter, waarvan hij dacht dat ze ooit omkwam bij een brand, maar die ontvoert blijkt te zijn door de kwaadwillende organisatie Mobius. Zoekend naar zijn dochter struint hij dus deze steeds verder in verval rakende wereld af, terwijl hij voortdurend wordt geconfronteerd met steeds gruwelijker misvormde en gemuteerde levensvormen.

Achter deze vijanden schuilt veel minder symboliek dan in de vorige game. Het is veel ‘logischer’ wat Seb voor zijn kiezen krijgt en daardoor ook veel minder eng. Een mens lijdt immers het meest door het lijden dat hij vreest, maar The Evil Within 2 laat de speler nog maar sporadisch in het ongewisse en wil vooral alles eindeloos uitleggen en de speler bij de hand nemen, wat ook resulteert in een Seb die voortdurend in en tegen zichzelf praat. Zelfs de geschifte artiest die Mobius-agenten letterlijk vastlegt terwijl ze sterven, mist die zweem van onverklaarbaarheid die de vorige game zo sterk maakte.

The Evil Within 2

Ook wat betreft de omgevingen levert The Evil Within een beetje in. Het merendeel van de game kent een redelijk open opzet, waardoor je vrij rondloopt door Union of de achterliggende onderhoudstunnels genaamd The Marrow. De open gebieden zijn vooral ideaal om een beetje te experimenteren met tactieken en je tegenstanders te leren kennen. Ze zijn ook een stuk minder luguber en indrukwekkend dan, bijvoorbeeld, de ziekenhuisgangen uit het eerste deel. Hoogtepunt van The Evil Within 2 zijn dan ook de overduidelijk door Twin Peaks geïnspireerde locaties en koortsachtige flashbacks, dromen en hallucinaties waarmee de game even uit de band springt, om even later toch weer terug te keren naar Union dat, hoe gek het ook klinkt, na een tijdje bekend en dus veilig en vertrouwd aanvoelt.

The Evil Within 2 is daardoor minder eng en vooral minder fascinerend dan zijn voorganger. Het Sirenen-achtige Claire de Lune heeft nog altijd een bizarre aantrekkingskracht, maar we slaken geen zucht meer van verlichting wanneer we weer begroet worden door ons katje in de Safe Room – daarvoor jaagt The Evil Within 2 de speler simpelweg niet meer genoeg op met ‘het onbekende’. Je weet waar je bent, je kent de spelregels min of meer (al is elke nieuwe vijand weer even een nieuwe uitdaging die je wakker schudt) en balanceert niet permanent tussen paniek, onmacht en radeloosheid. Sterker nog, met een geladen shotgun in de hand voel je je zeker in de eerste paar hoofdstukken best machtig, wat in schril contrast staat tot de eerste The Evil Within.

Zweethanden van het survivallen

De spanning in dit tweede deel komt dan ook vooral uit het survivalaspect, en niet zozeer uit het horrorgedeelte. Vijanden spelen hier een grote rol bij, want ze vereisen allemaal een andere aanpak. Hoor je bijvoorbeeld een akelig klikkend geluid, dan weet je dat één van de zombies om je heen een meisje met een mes is dat je niet zomaar met een stealth-aanval verslaat. Wandelt er een smerige hoop samengesmolten lichamen rond, dan is die wel met een aantal messteken van achteren te verslaan, maar er gekrijs klinkt, komen er meer zombies op je af – en krijg je koude rillingen op je rug.

Daardoor voelt iedere confrontatie weer aan als een nieuwe puzzel. Je weet wel hoe je een vijand verslaat, maar dat maakt het nog niet makkelijk. Juist daarom check je voortdurend of al je wapens herladen zijn en je genoeg medkits hebt, of bestudeer je de omgeving voor een alternatieve aanpak. Elke misstap wordt immers genadeloos afgestraft of kost je op zijn minst een aantal kostbare kogels. In The Evil Within 2 mis je dan weliswaar de angst voor het onbekende, de angst voor het bekende is alsnog van begin tot eind goed voor een verhoogde hartslag en vochtige handen.

The Evil Within 2 is nu beschikbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Green Cities-uitbreiding voor Cities: Skylines nu verkrijgbaar Civilization 3 is tot en met morgen gratis verkrijgbaar
9

Reacties op: The Evil Within 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Nocturnal

  • 20 oktober 2017 14:09
  Horror fan door en door, dit en outlast 2 zijn jammer genoeg de enige waardige dit jaar..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Yakuo

  • 20 oktober 2017 14:29
  @nocturnal en resiedent ievil dan. Das ook en goeie horor

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Nocturnal

  • 20 oktober 2017 22:21
  @yakuo Idd die was ik vergeten erbij te zetten !!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  720pGamerElite

  • 21 oktober 2017 11:55
  @yakuo Nou evil fithin vind ik toch wel mee valle hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • revanius

  • 20 oktober 2017 14:23
  Super game 9/10, waren er maar meer games zoals dit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 20 oktober 2017 14:25
  Ik zag dat deel 1 voor 8 euro te koop is. die ga ik eerst maar eens spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 20 oktober 2017 14:41
  Als fan van horror games en Twin Peaks was ik zeer positief verrast door deze combinatie! Toffe en sfeervolle game, helaas niet heel erg eng naar mijn mening.

  Hopelijk krijgt de game later VR ondersteuning.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 21 oktober 2017 10:51
  Zou deze graag op de PS willen spelen, maar er zit totaal geen support voor de PRO in. Snap dat niet. Budgetbakje wellicht

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Linksquest

  • 21 oktober 2017 12:08
  Mooie review, binnenkort ook maar eens aanschaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.