Review

The Escapists

Pixel is the new black

Geschreven door Bas Bastiaans op

Ironisch genoeg overtuigt een gevangenisgame met zijn vrijheid. Of je nou besluit om bewaarders te overmeesteren of  juist een stiekem Shawshank-achtig plan te bekokstoven; alle elementen zijn aanwezig voor een bevredigende ontsnapping. Al vereist dat wel engelengeduld.

7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Voldaan gevoel bij ontsnapping, genoeg vrijheid om een plan te smeden
 • Minpunten
 • Het gevangenisleven bevat vervelende routines, niet altijd duidelijk wat je nou wel en niet kan doen
Even is daar dat euforische Shawshank Redemption-moment. Als een door rioolwater doordrenkte Tim Robbins spreiden we onze armen, de vrijheid tegemoet schreeuwend. Eindelijk komen alle stukjes informatie, verzamelde items en uitgezochte patronen samen tot een uitgekiende ontsnapping.

Zonder in spoiler-achtige details te treden: zelfs de eerste (‘very easy’) gevangenis kostte ons ploeterwerk. Ploeterwerk dat af en toe voelde als frustrerende trial & error, maar waarbij elk stukje nieuwe informatie werkte alsof je een lap vlees voor een hond houdt. 

Werken voor actie

Het doel van The Escapists is simpel: je bent gevangen, zorg maar dat je vrij komt. Als je veel gevangenisfilms hebt gezien, dan weet je ongeveer wat daar de mogelijkheden voor zijn. Je kunt alledaagse objecten samenvoegen tot een dodelijk wapen, tunnels graven of gevangenisbewaarders in de luren leggen. Denk echter maar niet dat de oplossing zomaar voor handen ligt. Of dat je met quests en sub-quests aan het handje gehouden wordt. Sterker nog: in het begin belandden we meer dan ons lief was in de isolatiecel of het medische centrum, omdat we veel te abrupt een gehaaste poging tot ontsnapping deden. De Guardians of the Galaxy wisten al improviserend uit de Kyln-gevangenis te ontsnappen, maar dat feestje gaat in The Escapists niet door. Je bent een gewone gevangene, geen superheld.

De dynamiek van The Escapists roept om geduld. Engelengeduld. Dat betekent dat je werk moet verrichten voor geld, braaf naar de kantine moet lopen om een maaltijd te nuttigen en op tijd naar bed moet om de volgende dag weer fit te zijn. Dat is net zo doodsaai als het klinkt. Je wilt geen vuile outfits van de wasmand naar de wasmachine brengen, je wil medegevangenen gijzelen met een stuk glas of ’s nachts met een kammetje sloten openmaken. De kunst is echter om in de luwte van het normale gevangenisleven zoveel mogelijk nieuwe informatie en mogelijkheden te vergaren. 

Gangster paradise

Je kunt gemakkelijk je eigen gevangenisfilm beleven in The Escapists, zo divers lijken de mogelijkheden om te ontsnappen. Zelf waanden we ons Piper Chapman uit Orange is the new Black en speelden we sociale spelletjes om het gevangenisleven wat aangenamer te maken. Laat je namelijk niet verwarren door de aandoenlijke pixelstijl van de game: The Escapists bevat weldegelijk een flinke laag diepgang. Vooral op sociaal gebied. Als je veel herrie schopt zullen bewakers je veel nauwer in de gaten houden en als je medegevangenen in de weg staat dan zullen ze dat ook bij jou gaan doen. En niets is vervelender dan een celgenoot die vrijwillig jouw snode plan dwarsboomt.

The Escapists kan op momenten hopeloos aanvoelen, zeker in de latere gevangenissen. Als je voor de zoveelste keer naar de ochtendbijeenkomst en de kantine moet lopen is het verleidelijk om maar gewoon zoveel mogelijk te trainen en uiteindelijk als een Rambo alles tot gort te slaan. Toch weten de kleine verhalende verhoudingen tussen de gevangenen en de bewakers je bij de les te houden en is er altijd nog wel een open eind dat nog niet is uitgezocht. Zeker, de game kan vaak frustrerend onlogisch aanvoelen (waarom kun je een scheermes niet aan een tandenborstel binden?), maar negen van de tien keer faalden we simpelweg door een gebrek aan geduld. Zo zijn we nog wel eens opgepakt, omdat we onze sporen niet netjes afdekten. 

Pixel Prison Break

The Escapists vraagt veel van je. Je moet geduld op kunnen brengen om door een eindeloze cyclus heen te breken. Je zult saaie triviale taken moeten verrichten, zoals fitnessen of de was doen, om een plan na te streven dat slechts in je hoofd getekend staat. En als je plan dan uiteindelijk mislukt, dan moet je weer terug in de cyclus. Maar als je dan door alle trial & error, frustratie en willekeur heen bent, dan geeft dat wel een enorm voldaan gevoel. Vooral omdat een ontsnapping écht je eigen verdienste is, en niet simpelweg de uitkomst van een aantal quests. The Escapists biedt daarmee een uiterst logische en geloofwaardige gevangeniservaring.

The Escapists is verkrijgbaar voor pc via Steam en GOG en voor Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Katamari Damacy-maker onthult Wattam met trailer Twee nieuwe Overwatch-personages uitgelicht
7

Reacties op: The Escapists

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 12 juni 2015 11:57
  Veel positieve reacties gelezen. Ter zijner tijd zeker eens proberen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 13 juni 2015 09:14
  Als tegenhanger moet je eens prison architect proberen. Ook geweldig!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 12 juni 2015 12:21
  Game gekocht na leuke Indiekings op GK en nog steeds niet gespeeld, maar dat is een trend waar ik vaker last van heb maar hopelijk komende tijd ga ik er eens goed voor zitten :)

  Goede & leuke review!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 12 juni 2015 14:26
  Ook al zo'n volle Steam Library? ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 12 juni 2015 15:56
  Vreselijk, en de lijst wordt maar langer en langer met al die interessante indie games van de laatste jaren :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • kameleonmike

  • 12 juni 2015 12:57
  ik heb het spel ook maar ik zit vast op de 3e gevangenis, heb me bij de eerste 2 er door heen gevochten mar dat is nu niet meer zo makkelijk
  en ik word altijd gesnapt als ik een tunnel heb gegraven/ aan het graven ben iemand nog tips?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wokkel

  • 12 juni 2015 19:45
  Kijk Naked Gun 3, daar valt veel van te leren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.