Review
Skyrim

The Elder Scrolls 5: Skyrim (Switch)

Het intieme avontuur van de Dragonborn

Geschreven door Eline Oosterloo op

Conclusie

Er valt weinig aan te merken op de Nintendo Switch-versie van The Elder Scrolls 5: Skyrim. De uitgave blaast nieuw leven in een zes jaar oude game, die ondanks zijn leeftijd en de bekende gebreken nog weinig aan kracht heeft verloren. De draagbaarheid maakt dit tevens de intiemste uitgave van Skyrim tot nog toe.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Draagbaarheid zorgt voor intiemere game-ervaring, stabiele resolutie en framerate, fijne, aanpasbare controls
 • Minpunten
 • Dure versie van de game, begint leeftijd te tonen, amiibo voegen weinig toe
Skyrim bereikte afgelopen weekend alweer zijn zesde verjaardag en viert zijn verjaardagsfeest op Nintendo Switch. Naast pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One en Xbox 360 is de geliefde Elder Scrolls-game nu voor het eerst overal mee naar toe te nemen.

Toen liefhebbers over de hele wereld de eerste trailer van Nintendo’s nieuwste console zagen viel meteen iets bijzonders op: wordt daar nou Skyrim gespeeld op de Switch? Het antwoord was een volmondig ‘ja’ en inmiddels zijn we aangekomen bij de release van deze epische game, de eerste Elder Scrolls op een Nintendo-apparaat.

Nog intiemer

Wie zou moeten uitleggen wat Skyrim een goede game maakt zal je wijzen op de uitgebreide verhaalwereld van The Elders Scrolls. Skyrim is binnen Tamriel een groot gebied, waarin jij als Dragonborn met bijzondere krachten op reis gaat met een missie de wereld te redden van het kwaad. Ondertussen word je gegarandeerd afgeleid door talloze sidequests en kom je in aanraking met politieke, persoonlijke en mythische kwesties. Sommige zijn serieus, andere vreemd of vooral grappig. Het allermooiste hieraan is dat je hierin je eigen weg mag uitstippelen en je je zo veel in de game en de wereld kunt verdiepen als je maar wilt. Skyrim is dus niet alleen divers en open, maar ook heel persoonlijk.

Skyrim

Skyrim voor Nintendo Switch bewijst dat het platform waarop een game gespeeld wordt de spelervaring behoorlijk kan beïnvloeden. Anders dan bij een scherm dat wellicht groter, maar verder van je verwijderd is ontstaat in de handheld-modus een soort bubbel waarin het al intieme avontuur nog dichterbij komt. Het is jij en de wereld van Skyrim, en niets of niemand anders past daartussen.

Een gelikte versie

Op een technisch vlak is de Switch-versie van Skyrim mooier dan je zou verwachten. Deze doet namelijk niet veel onder voor de PlayStation 4- of Xbox One-ervaring van de game. Switch Skyrim draait met een stabiele 30fps en 720p, zowel in dock- als handheld-modus. Ook tijdens gevechten met draken en grotere groepen draugr, skeletten en bandieten valt de framerate vrijwel nooit merkbaar hieronder.

Skyrim

De game loopt niet alleen soepel, maar heeft ook prettige controls, die naar voorkeur aan te passen zijn. Quick-saven en laden gaat daarnaast net zo snel en soepel als op pc. Zo sla je te allen tijde het spel even op voordat je een onbekende grot betreedt en misschien genadeloos aan stukken wordt gereten. Skyrim op Nintendo Switch biedt technisch alles wat je nodig hebt om optimaal plezier te halen uit jouw avontuur.

Niet uniek

Hoewel de Switch-versie voorziet in een frisse Skyrim-ervaring is de game inmiddels zes jaar oud, bejaard naar gamebegrippen. Die leeftijd laat zich zien, samen met oude mankementen waar in al die jaren niets aan is veranderd. Skyrim staat erom bekend vol te zitten met bugs en glitches en dat is op de Switch-versie niet anders. Denk hier aan de Jarl van Falkreath die naast zijn troon zit en dat je zo af en toe vast komt te zitten tussen een paar textures wanneer je grof terrein trotseert.

Skyrim bug

Zelfs buiten deze foutjes is de ouderdom duidelijk te zien aan de grafische kwaliteit van de personages, de wereld en de gebruikte textures. Waar dat laatste op de pc nog wel te redden is met een mod ontbreekt die mogelijkheid op de Switch. Je speelt wat je koopt, en dat is een fantastische doch verouderde rpg die veel mensen inmiddels al wel gespeeld hebben.

Om de Switch-versie van Skyrim iets unieks mee te geven kun je je Zelda-amiibo scannen. Doe dat en er verschijnt een schatkist op de spellocatie waar je je op dat moment bevindt. Daar moet je niet te veel van verwachten: meestal moet je het doen met een paar aardappelen, wat kruiden en een verlepte Battle Axe. Bij het scannen van maar liefst zes verschillende amiibo kwam in ons geval als enige Zelda-item een Master Sword tevoorschijn, die niet eens echt sterk is en daarmee dus alleen interessant voor beginners.

Master sword Skyrim

Dit betekent dat, als je de game al hebt, je bij release zestig euro neertelt alleen maar om de game op handheld te kunnen spelen. Dat is een prijs die het alleen waard is voor de hardcore fans die overal Skyrim willen spelen óf voor mensen die de game nooit gespeeld hebben en direct van de subtiele pluspunten van de Switch-versie willen genieten. Ondertussen wachten de meeste Elder Scrolls-fans op een aankondiging van een zesde deel in de serie.

The Elder Scrolls 5: Skyrim is vanaf 17 november verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Nederlandse Kansspelautoriteit onderzoekt ook lootboxes in games Star Wars Battlefront 2-ontwikkelaars zijn 'enorm verdrietig' over negatieve feedback
15

Reacties op: The Elder Scrolls 5: Skyrim (Switch)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  NextKid

  • 16 november 2017 12:27
  Ik ben volgens mij 1 van de weinige die Skyrim voor de 360, ps3, ps4, XONE, pc en nu voor de Switch gehaald heeft. Maar ik kan niet wachten totdat ik het weer kan spelen in de trein. Een switch is echt geweldig tijdens reizen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  theGrimm

  • 16 november 2017 12:32
  @NextKid haha ik heb het alleen gekocht en gespeeld op de xbox 360

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ToMaX99

  • 16 november 2017 13:26
  @NextKid wauw! Ik vraag me echt af waarom! 6 verschillende versies pffff… Waarom zowel PS3 als X360? Of XO als Ps4? Switch versie is wel echt tof dat je hem nu portable hebt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NextKid

  • 16 november 2017 13:48
  @ToMaX99 Simpel eigenlijk. Ik had eerst een 360 daarna heb ik een PS3 gekocht dus moest ik weer skyrim halen. Daarna wou ik het op de pc spelen door MODS. Toen kwam de Xbox one uit, dus heb ik de special edition gehaald. Maar toen ben ik weer geswitched naar de PS4pro….dus nog een keer gehaald.
  En ja switch. Nu kan ik het overal spelen.

  Skyrim verslaving is niet iets om grappen over te maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  KoningDriessen

  • 16 november 2017 14:34
  @NextKid En de VR editie al gereserveerd?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 16 november 2017 15:13
  @NextKid
  The 7 stages of Skyrim Addiction
  https://www.youtube.com/watch?v=VmRCMuopW9g

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 16 november 2017 13:39
  Ik ben op de X360 meermaals begonnen aan Skyrim. Telkens kwam ik tot de conclusie dat ik erg graag verder wilde, maar gewoonweg te weinig tijd had. De Switch geeft mij de mogelijkheid om eindelijk eens fatsoenlijk aan de slag te gaan met het spel.

  Ik ben dus echt giga blij met deze release en de prijs kan me weinig schelen! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 16 november 2017 15:55
  Ik heb deze game op geen enkel console tot nu toe gespeeld, dus ik denk dat voor mij die 60 euro dan wel waard zal zijn. Voor mij is dit gewoon een release, en niet een zoveelste keer dat ik hierin investeer.
  En ik ben ook blij zulke grote uitgebreide games lekker handheld te spelen.
  En ik gebruik mijn switch alleen handheld. Dus deze game komt er bij mij gewoon in.
  Snap wel dat sommige fans dit niet nogmaals gaan aanschaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 16 november 2017 22:06
  60 euro voor een 6 jaar oude game, echt schandalig. Snap werkelijk waar niet dat er mensen zijn die
  dat er voor over hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pablini

  • 17 november 2017 10:45
  @Sander999 80 euro voor 30 jaar oude port. Mensen kopen wat ze leuk/lekker vinden. Just saying.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Frez

  • 17 november 2017 14:12
  ''Anders dan bij een scherm dat wellicht groter, maar verder van je verwijderd is ontstaat in de handheld-modus een soort bubbel waarin het al intieme avontuur nog dichterbij komt. Het is jij en de wereld van Skyrim, en niets of niemand anders past daartussen.'' Wat een onzin vind ik dit. Skyrim was een leuke game, 6 jaar geleden. Het wordt gewoon tijd voor iets nieuws. Ik denk dat de meeste mensen een beetje moe zijn van alle Draugr's en Reuzen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 17 november 2017 15:52
  @Frez
  Na The Witcher serie had ik wel zin in een andere fantasy game. Altijd lovende verhalen gehoord over Skyrim, maar zelf nog nooit gespeeld. Perfect, heb hem net in de winkel gehaald. Is toch ook een mooie toevoeging in de bibliotheek voor de Switch?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Frez

  • 17 november 2017 17:33
  @timtim96 Absoluut, ik hoop oprecht dat je er veel plezier aan beleefd. Mijn punt is meer dat ik denk dat een grote groep gamers er erg van balen dat er nog steeds gewerkt wordt aan e zoveelste Skyrim versie ipv een nieuwe Elder Scrolls.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  theGrimm

  • 17 november 2017 17:42
  @Frez Hier sluit ik me helemaal bij aan. Een nieuw deel zou veel fijner zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Perfection

  • 22 november 2017 09:52
  @timtim96
  Jammer dat je niet eerst skyrim en daarna the witcher 3 hebt gespeeld. Aangezien witcher 3 zo'n meesterlijke game is dat op bijna elk vlak mijlenver voor ligt op de concurrentie vind ik het lastig om andere RPG's te waarderen om wat ze zijn. Merk dat mijn referentiekader simpelweg heel anders is geworden :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.