Review

The Beginner's Guide

Davey's Parable

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Deze bijzondere game slaagt er in spelers op een andere manier naar games te laten kijken. Hoewel The Beginner’s Guide wellicht maar een klein publiek aanspreekt, is het een uniek project dat minstens zoveel besproken zal worden als voorganger The Stanley Parable. 

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uniek, laat je anders kijken naar games en gamemakers, persoonlijk, zet je aan het denken
 • Minpunten
 • Geen optie om hulpmiddelen over te slaan
The Stanley Parable was zo’n game waar iedereen over wilde praten. De plotselinge indiehit was niet alleen origineel, maar ook bijzonder humoristisch en dat smaakte naar meer. Een leuke verrassing was het dus toen Davey Wreden, één van de twee makers van de game, op 29 september vanuit het niets de tweet plaatste: “The Beginner’s Guide is mijn nieuwe game en mijn vervolg op Stanley Parable. Hij komt komende donderdag uit”.

Nu we de game gespeeld hebben is het logisch dat Davey niet eerder een aankondiging heeft gedaan. Enerzijds omdat The Beginner’s Guide zich lastig in één zin of enkele screenshots laat uitleggen, maar vooral ook omdat het een bijzonder persoonlijk project is. Hij slingert een deel van zichzelf in de wereld en dat is makkelijker als je de lanceerknop indrukt en hard wegrent. Toch wil hij wel onze ervaringen lezen. Een van de eerste dingen die je hoort na het starten van de game is Davey die zijn persoonlijk Gmail-adres geeft. 

Essay

In The Beginner’s Guide laat Davey je kennismaken met een gamemaker die hij Coda noemt. Tussen 2009 en 2011 heeft deze man een serie aan bijzondere korte game-ervaringen gemaakt, maar toen bleef het stil. Het is niet duidelijk waarom hij gestopt is, maar Davey hoopt dat Coda verdergaat.

Coda’s gamemakerij begon met een level voor Counter-Strike. Daarna ging hij door met kleine games die stuk voor stuk iets te zeggen hebben over Coda als persoon. Als speler speel je deze game-ervaringen achter elkaar, terwijl Davey commentaar levert als voice-over. Wat volgt is een soort essay over games maken, iemands werk interpreteren, creativiteit, depressie, writer’s block en veel meer. Het is een verhaal dat ook in de vorm van een artikel of video verteld had kunnen worden, maar juist de interactiviteit geeft het een extra laag. Het essay gaat hierdoor niet alleen over Coda en Davey, maar ook over jou als speler.

Interpretatie

Uiteindelijk draait alles om hoe we het creatieve werk van iemand interpreteren. Niet enkel als product, maar vooral wat het zegt over de maker. Hoewel het hier specifiek gaat om het maken van games, kan iedereen die op enige manier creatieve producties maakt zich hier mee identificeren.

Om je de kans te geven alles van Coda’s games te zien, maakt Davey aanpassingen tijdens het vertellen. Bijvoorbeeld bij een game waarin je een uur lang in een gevangenis hoort te zitten voordat de deur open gaat. Omwille van de tijd spoelt Davey even vooruit. Andere voorbeelden zijn hoe hij je een tergend langzame trap sneller op laat lopen en een doolhof laat overslaan. Dit maakt deze gameverzameling speelbaar, maar het is jammer dat je niet eens de optie krijgt om de hulpmiddelen uit te schakelen. Zouden we dat doen als die optie er wel was? Waarschijnlijk niet, maar dan hadden we in ieder geval de mogelijkheid gehad om het werk zelf te ervaren.

Coda’s Parable

Hoewel Davey de game heeft aangekondigd als zijn vervolg op The Stanley Parable, heeft het weinig met de voorgaande game te maken. The Stanley Parable had ook wat te zeggen over verhaalvertelling in games, maar gaat voornamelijk om het vinden van vele komische eindes. De korte games van Coda zijn daarentegen erg lineair en Davey is van begin tot eind serieus. Dat is niet gek, want zijn verhaal gaat over de donkere kant van het games maken en dat is zeer persoonlijk. Uiteindelijk leren we via de game niet alleen over Coda, maar vooral ook over Davey zelf.

De korte games zelf stellen niet heel veel voor, maar dat is het punt ook niet. Het gaat om de onderliggende gedachte van ervan. Davey interpreteert deze op een zeer specifieke manier, maar jij als speler ook. 

En nu?

Davey houdt de echte reden waarom je deze games speelt grotendeels geheim tot het eind. Na anderhalf uur spelen draait het nauwelijks meer om de spelletjes, maar allemaal om de laatste akte waar we niets over willen zeggen.

Het moge duidelijk zijn dat The Beginner’s Guide absoluut geen game is voor een groot publiek. Toch willen we het je aanraden als je ook maar een beetje interesse hebt in de mensen die games maken. Door spelers te forceren het creatieve werk van een ander te interpreteren is dit tevens een mooie stap op weg naar het accepteren van games als kunstvorm. Wat het allemaal betekent? Na de release plaatste Davey op Twitter: “en nu is het tijd om een heel lange pauze te nemen :). En toen bleef het stil. Hij is er nog niet om uitleg te geven. Het draait nu allemaal om onze eigen interpretatie.

The Beginner's Guide is verkrijgbaar voor pc, Mac en Linux, en is te koop via Steam voor 8,99 euro.

Dit artikel delen:

Lees meer

Silent Hills had elementen vergelijkbaar met The Last of Us Rise of the Incarnates niet meer beschikbaar na 15 december
10

Reacties op: The Beginner's Guide

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  GoRightAhead

  • 15 oktober 2015 11:59
  Ik was er totaal niet weg van. En ik raad iedereen af om hem te spelen. Die game is niet leuk en duurt anderhalf uur. Laat deze vooral aan je voorbij gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  arthurvv

  • 15 oktober 2015 12:05
  Ik was er helemaal weg van en raad juist iedereen aan om hem te spelen. De game is niet leuk, maar wel interessant en duurt anderhalf uur. Laat deze vooral niet aan je voorbijgaan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • luuk86

  • 15 oktober 2015 12:11
  Ik raad hem juist aan. De game duurt inderdaad maar 1,5 uur maar is een andere ervaring dan de dertien in een dozijn games die we veel zien. Juist heel vernieuwend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Maxim Nighthawk

  • 15 oktober 2015 13:31
  Ik vond het best interessante "game". De gameplay is totaal ondergeschikt aan het verhaal.
  Ik zie het zelf als een lineaire Telltale game waarbij je een actie moet uitvoeren in plaats van een keuze te maken.
  Aanrader voor mensen geïnteresseerd in de wereld van games of psychologie, afrader voor mensen die hersenloos een spelletje willen spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sTIMpie1979

  • 15 oktober 2015 13:35
  ik heb m niet gespeeld, maar ik zou net als met sommige films, af en toe een sprong in het donker zeker niet aan je voorbij laten gaan. dus als ik de kans krijg zou ik m zeker spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gillian

  • 15 oktober 2015 14:18
  Ik werd aangeraden om deze game te gaan spelen door mensen die er weg van zijn. De game is blijkbaar niet leuk, maar wel een interessante ervaring van anderhalf uur. Ik zal deze niet aan me laten voorbijgaan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chemicalscum

  • 15 oktober 2015 16:17
  Een steengoede film hoeft ook niet "leuk" te zijn. Dus waarom zou dat met een game niet kunnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Nuda_Veritas

  • 15 oktober 2015 21:48
  Het is absoluut geen aanrader, de ervaring is teveel de mening van de verteller…

  Wat je duidelijk merkt is dat hij echt alles wat hij niet begrijpt interessant vindt en een interessante plek probeert te geven in zijn eigen psyche.

  Ik vond het niet interessant om te kijken naar iets wat iemand zegt over wie hij als een vriend bestempelt en aan het einde blijkt ook dat 'zijn vriend' er niets van wil weten maar we maken er toch maar een game van om iets te verdienen ( we weten namelijk zelf beter wat hij denkt)

  De maker had er ook een "gratis" youtube-filmpje over kunnen maken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheColdDutchman

  • 16 oktober 2015 03:04
  Dat is het punt niet van The Beginners Guide (NOTE: zo denk IK erover, jouw mening kan en mag verschillen) Hij plaatste 'zijn' game op de wereld om weer contact te krijgen met Coda, om Coda weer games te laten maken. Hij doet iets wat Coda niet wilt zodat hij wel MOET reageren.
  Also: wat zal meer op vallen een youtube filmpje van 1,5 uur of DE VERVOLG OP STANLEY PARABLE ZO MAAR GERELEASED OP STEAM (en de prijs maakt het zodat het nog echter lijkt)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Maxim Nighthawk

  • 16 oktober 2015 11:09
  Inderdaad erg meta dat het uitbrengen van het spel onderdeel van het spel is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.