Review

Tembo the Badass Elephant

Oliedom of olifantastisch?

Geschreven door Erik Nusselder op

Tembo staat vooral in de spotlights vanwege ontwikkelaar Game Freak. De makers van de Pokémon-games moeten toch wel met wat leuks op de proppen kunnen komen? Helaas biedt deze olifant niet meer dan wat standaard platformactie met een leuk tekenfilmsausje.

6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Heerlijke tekenfilmstijl, prima platformactie
 • Minpunten
 • Weinig origineel of verbazingwekkend, te kort, strenge barrières
Wat doe je als een gestoorde gek je stad overneemt met zijn robotleger? Dan bel je die ene soldaat die je ooit in de donkere jungle ontmoette en je al eerder hielp met een vijandig leger! Klinkt als een logisch verhaal, alleen in dit geval is die soldaat geen mens, maar een olifant genaamd Tembo. Het is geen toeval dat dat klinkt als Rambo, want met een rode bandana en wat oorlogsverf op zijn wangen boezemt hij menig tegenstander direct angst in.

Het verhaal wordt verteld in grappige stripboekpanelen en ook de rest van de game heeft een heerlijke tekenfilmstijl. Tembo lijkt zo te zijn weggelopen uit een aflevering van Dexter's Laboratory of Gravity Falls. Die stijl is gelijk het grootste pluspunt van de game. Tembo loopt en springt met vloeiende animaties en de vijanden rennen overtuigend van je weg. Kleine soldaten proberen je met een mes te steken, terwijl gigantische helikopters je bestoken met bommen. Het is jammer dat het verhaal niet veel voorstelt, want kleurige cutscenes in deze stijl waren meer dan welkom geweest.

Ook de gameplay is in principe prima in orde. Tembo heeft een aantal vaardigheden die het platformen een stuk makkelijker maken. Hij kan als een speer vooruit rennen en alles in zijn weg omver beuken, als een olifant in een porseleinkast. Of hij kan water uit zijn slurf spuiten om aankomende vuurballen te doven. Andere kunstjes zijn direct afgekeken van andere platformhelden. De olifant kan met een dubbelsprong eventjes in de lucht blijven zweven, zoals Rayman. En hij slingert met zijn slurf aan bepaalde punten en laat zich wegschieten in kanonnen zoals Donkey Kong dat kan.

Tembo the Hedgehog

We kiezen het woord 'prima' niet voor niks, want meer dan dat is het ook niet. Het is best aardig om de missies te voltooien, maar wat zich afspeelt op het scherm daagt nergens echt uit en verbaast ook nauwelijks. Vijanden zijn ontzettend standaard, met legersoldaten, tanks en wat grotere robots. Zo af en toe zet je je tanden in een eindbaas, maar ook die zijn niet bijster origineel. Een gigantische robot die op de achtergrond staat en met zijn grote handen af en toe op de grond slaat hebben we al duizend keer gezien. Deze eindbazen bieden nog wel enige uitdaging, totdat je hun patronen hebt geleerd en je ze met slim springwerk kunt verslaan.

En er zijn wel meer ideeën gejat van zijn collega's, zoals de collectibles. Alle levels zijn bezaaid met gele pinda's om te verzamelen. Als je er genoeg hebt verdien je een extra leven, precies zoals dat bij Sonic werkt. En dan zijn er nog mensen om te redden, verstopt op geheime plekken in het level, die ons wel erg doen denken aan de kooien in Rayman. Het jatwerk kan nog schaamtelozer: tijdens een missie in een pretpark moet Tembo door een soort levensgrote flipperkast manoeuvreren, met ronde bumpers die je wegkaatsen. Het is bijna een exacte kopie van de Casino Night Zone in Sonic 2, maar dan minder leuk. Er zijn namelijk geen fruitmachines om in te vallen of felle neonlampen die de boel opleuken. Misschien is het een eerbetoon aan de egel of komt het doordat SEGA deze game uitgeeft, maar Tembo kan zich een vergelijking met Sonic niet veroorloven.

Uitgeslurft

Het enige nieuwe is dat elk level een bepaald aantal vijanden heeft en de game ook bijhoudt hoeveel je er hebt omgebracht. Om de zoveel levels wordt een barrière geplaatst waarvoor je eerst een bepaald aantal vijanden moet hebben uitgeschakeld om verder te mogen. Het probleem is dat die barrières wel erg streng zijn: je moet bijna elke soldaat in elke missie vinden om door te kunnen spelen. Daardoor word je verplicht om levels meerdere keren te doorlopen, voorzichtig op zoek naar elke vijand. Die speelwijze verpest wat er nou juist zo leuk is aan Tembo, het momentum dat je opbouwt met rennen, beuken en springen. Door sloom door elk level te speuren verdwijnt de snelheid, alsook het speelplezier, als sneeuw voor de zon.

Het feit dat je sommige levels moet herspelen verhelpt helaas niet dat de game veel te kort is. Binnen vijf uur hadden we het kwaadaardige robotleger vernietigd. Dan zou je nog kunnen proberen de levels op 100 procent te halen door alle vijanden en gegijzelde mensen te vinden, maar daar haal je als gezegd maar weinig plezier uit. 13 euro is dan net iets te duur voor zo'n korte, standaard platformer. 

Tembo is nu verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

The Witcher krijgt tabletop role-playing game Rocket League meer dan 5 miljoen keer gedownload
7

Reacties op: Tembo the Badass Elephant

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  ShadowX

  • 30 juli 2015 11:38
  Oftewel je krijgt er een leuke platformer voor terug, wat betreft het jat werk tja ach dan kan je voortaan wel bij elke review een min punt geven over jat werk want bijna elke game jast iets van een ander.

  Dus weinig origineel of verbazing wekend kan ik me in een review zeker niet vinden want elke game lijkt wel op een andere.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 30 juli 2015 11:54
  Tsja, ik vind het wel een minpunt als je nergens wordt verrast of mentaal uitgedaagd door een spel. Ik game juist voor die momenten dat ik denk "wow dat is vet!!' of juist 'wauw wat mooi', als dat er helemaal niet inzit valt dat toch een beetje tegen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 30 juli 2015 13:44
  Dat kan ik begrijpen maar dan moeten games als Call of Duty en Battlefield en nog vele anderen aangepast worden want die verrassingen zijn er gewoon niet meer in de vele vervolgen maar zie zelden dat dat soort games daar een min punt voor krijgen.

  Maar goed zolang een game mij voldoening geeft en of dat dan inhoud dat het als eens gedaan is dan boeit mij dat niet zo, het is jou mening en die respecteer hem alleen tja ben het er niet mee eens maar heeej ook dag mag toch :D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ries

  • 30 juli 2015 12:15
  Gelukkig is een review dan ook niet meer als een mening van 1 persoon. En wat ShadowX zegt ben ik het helemaal mee eens wat betreft jatwerk. Neem bijvoorbeeld Shovel Knight…echt een tegekke platformer, en waarom ?Die game bevat zware invloeden van Duck Tales, Megaman, Rocketknight en Digger T Rock… niks mis mee. Zo pakt Sonic gouden ringen en Mario gouden coins.. Alle platformers hebben wat gemeen met elkaar en dat hoeft niet verkeerd te zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 30 juli 2015 13:27
  Nadat ik vorige week Ori & The Blind Forest gespeeld heb moet er veel gebeuren wil een platformer weer indruk maken. Ik zal dit weekend beginnen met The Swindle die platforming met Invisible Inc-achtige heist gameplay combineert.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ComicsReader

  • 30 juli 2015 19:09
  Bij de titel Tembo the badass elephant verwacht ik al geen mentale uitdaging…..blijft over een vermakelijke game dus. Leuk voor tussendoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 30 juli 2015 20:52
  Precies!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.