Met The Siege of Spinner Cay verschijnt alweer het tweede hoofdstuk van Tales of Monkey Island. Waar de episodes van bijvoorbeeld Sam & Max en Wallace & Gromit opzichzelfstaande verhalen waren, is The Siege of Spinner Cay de volgende stap in een nieuw, groots avontuur voor Guybrush Threepwood. Dit maakt het bespreken van de losse brokjes lastig, want ze zijn niet los te zien, en niet los te kopen, van het grote geheel. Maar omdat we niet tot november willen wachten, wanneer het vijfde en laatste hoofdstuk verschijnt, een tussentijdse evaluatie.

Tales of Monkey Island mag dan één groot, doorlopend avontuur zijn, qua locaties wordt er veel minder gerecycled dan bij bijvoorbeeld Sam & Max. Geen enkele locatie uit The Launch of the Screaming Narwhal zal in The Siege of Spinner Cay opnieuw worden bezocht. Als dit zo wordt voortgezet over de komende episodes, dan biedt Tales of Monkey Island een zeer gewichtig avontuur voor een schappelijke prijs, maar die conclusie zullen we te zijner tijd trekken. Vooralsnog focussen we op dit tweede hoofdstuk.

Qua opzet is The Siege of Spinner Cay erg vergelijkbaar met The Launch of the Screaming Narwhal, al zul je nu meerdere kleine eilandjes bezoeken in plaats van één grote. Een opvallende terugkeer maakt de vrij eentonige, sober aangeklede jungle, waarbij je zeker in het begin het ene paadje niet van het andere kunt onderscheiden, waardoor je lang zult ronddolen en tegelijk hele locaties zult missen. Ook zal je grootste opdracht opnieuw bestaan uit drie subonderdelen die je los van elkaar mag oplossen, een opzet die kenmerkend is voor Monkey Island en die op een vrij natuurlijke manier toestaat dat de puzzels parallel van elkaar opgelost kunnen worden. Kom je bij de ene puzzel niet verder, dan vind je vast een aanknopingspunt voor een andere.

Androgyne zeemeerminnen

In The Siege of Spinner Cay mag je op zoek naar drie kostbare artefacten die nodig zijn om legendarische zeemonsters op te roepen. Alleen die zeemonsters kunnen je de weg wijzen naar La Esponga Grande, een magische zeespons (zonder vierkante broek) en de enige remedie tegen The Pox, een vloek die gemene piraten tot nog gemenere wezens maakt. Je wordt in je queeste bijgestaan door de Merfolk, een androgyn en zeer belezen zeemeerminnenvolk, bijzonder bedreven in het repareren van scheepsmasten. Voor Monkey Island-fans, en voor Guybrush zelf, is het even wennen dat je ineens moet samenwerken met je eeuwige vijand LeChuck, wat toch iets van zijn magie afdoet.

De puzzels in The Siege of Spinner Cay zijn van ongeveer hetzelfde niveau als in het eerste hoofdstuk. Een aantal zijn goed bedacht, maar de echte hoofdbrekens komen opnieuw niet voort uit goed puzzelontwerp. Zo geeft het spel soms overduidelijke hints in de verkeerde richting, dat het haast irritant wordt, of krijg je voorwerpen opgezadeld waar je wel iets mee kunt doen, maar die uiteindelijk nergens toe leiden en geen nut hebben in het hele verhaal. Het lijkt hier haast alsof er halverwege enkele puzzels zijn geschrapt, maar dat er nog restjes van in het spel zijn achtergebleven. Gelukkig is er een goed hintsysteem, dat als je even geen progressie boekt, je enigszins de juiste kant op zal sturen. Al zitten er wat hints tussen, die je juist verder van huis brengen.

Ook wat betreft de humor wordt geen grote stap vooruit gezet. Nog steeds zitten er genoeg goede grappen in, maar wordt het niveau van de oude Monkey Island-games niet geëvenaard. Dit komt met name doordat de nieuwe personages iets te stereotype en te weinig extravagant zijn. Androgyne zeemeerminnen is leuk bedacht, maar het gegeven wordt weinig uitgebuit.