Review

Tales from the Borderlands: Episode 4 – Escape Plan Bravo

Stilte voor de storm

Geschreven door Gijs Scheltens op

De vierde aflevering van Tales from the Borderlands valt tegen, vergeleken met de uitmuntende derde episode. Hoewel de nieuwe setting erg welkom is, zit er weinig vaart in deze aflevering. Bovendien is het lastig om details te onthouden die van belang zijn tijdens keuzemomenten.

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Absurde humor, nieuwe setting
 • Minpunten
 • Details moeilijk te onthouden, weinig interactieve scènes
Na de piek van Catch a Ride zakt Tales from the Borderlands weer wat in met de vierde episode, Escape Plan Bravo. Waar de vorige aflevering vakkundig geregisseerd was en daardoor strak en afgewerkt aanvoelde, is de vaart eruit in Escape Plan Bravo. Los van enkele vermakelijke actiescènes weet deze aflevering de aandacht slecht vast te houden.

Absurd

Telltale probeert per aflevering consequent een nieuw decor tevoorschijn te toveren en ook dit keer is dit weer het geval. De helden worden door een nieuwe vijand gedwongen om een belangrijke technologie te stelen en moeten het hiervoor letterlijk hogerop zoeken. De nieuwe setting en missie brengen uiteraard allerlei complicaties met zich mee, wat leidt tot absurde en lugubere, maar tegelijkertijd geestige situaties. Wat betreft humor heeft deze aflevering in elk geval niets ingeleverd.

Toch mist deze aflevering het tempo dat episode drie zo sterk maakte. Een van de redenen daarvoor is dat Telltale dit keer een stuk minder royaal geweest is met actiescènes. Langzaam wen je aan het haast filmische verloop van de aflevering en zak je onderuit, als je opeens weer een knop in moet drukken. De actiescènes zijn duidelijk onzorgvuldig verweven met de niet-interactieve delen, wat klungelig aanvoelt.

Herinneringen

Hoewel de tijd tussen de episodes dit keer korter is dan ooit, is een gat van twee maanden te lang om alle belangrijke details te onthouden. Zeker als het spel je vanaf het begin voor de leeuwen gooit met keuzes die teruggrijpen op gebeurtenissen uit de vorige afleveringen. De kans is groot dat je je tijdens keuzemomenten enkele details probeert te herinneren en de zandloper gestaag leegloopt.

Dat is beter te behappen omdat Telltale vooral de belangrijkste personages naar voren schuift om hun persoonlijke en innerlijke conflicten te belichten. De schrijvers tonen zich op dit gebied weer van hun beste kant: schrijnende dilemma’s waar geen hapklaar antwoord op te geven is. Ook blijkt maar weer eens wat een meedogenloze planeet Pandora is, waar iedereen z’n eigen hachje vooropstelt en zonder blikken of blozen kameraden een mes in de rug steekt. De kwaliteit van het verhaal weet het ondermaatse tempo enigszins goed te maken.

Een nieuwe engine zou de Telltale-games goed doen

Technische foutjes

Zoals in de eerder afleveringen al bleek, begint de engine van Telltales spellen steeds meer te kreunen van ouderdom. We hebben de houterige animaties en plastische gezichtsuitdrukkingen meermalen aangehaald, maar het blijft een cruciaal punt in een serie die helemaal draait om het overbrengen van emoties. Meer dan ooit beseffen we dat een nieuwe engine de Telltale-games goed zou doen.

Het lijkt bovendien alsof de afwerking met de aflevering slordiger wordt, of wellicht vallen de technische foutjes nu simpelweg meer op. Een personage dat net een zin start voor je ergens op klikt, wordt afgekapt en ook de haperingen zijn weer veelvuldig aanwezig. Het lijken kleine smetten, maar ze halen je telkens weer uit de ervaring.

Stilte voor de storm

Dat gezegd hebbende weet de een-na-laatste aflevering je net genoeg creatieve grappen en interessante scenario’s te bieden om boeiend te blijven. Het is geen hoogvlieger in de serie, maar weet wel een cliffhanger neer te zetten waar je u tegen zegt. Hopelijk weet de volgende en laatste aflevering van Tales from the Borderlands het een en ander recht te zetten, want het zou zonde zijn als de serie niet met een klapper eindigt.

Tales from the Borderlands: Escape Plan Bravo is op pc gespeeld. Het spel is beschikbaar op pc, Mac, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360, Android en iOS.

Lees ook de recensies van de vorige episodes van Tales from the Borderlands:
Zer0 Sum, Atlas Mugged en Catch a Ride.

Dit artikel delen:

Lees meer

Guitar Hero Live Nintendo vraagt patent aan voor schijfloze console
6

Reacties op: Tales from the Borderlands: Episode 4 – Escape Plan Bravo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • gimbal2

  • 22 augustus 2015 15:22
  Ik vond het juist de beste aflevering tot nu toe. Weinig last gehad van keuzes op basis van historische gebeurtenissen - maar mijn geheugen is dan ook niet een zeef, zoals blijkbaar het uitgangspunt is van dat minpuntje. Echt waar, er zijn nog genoeg mensen die wel iets langer dan een dag kunnen onthouden.

  Ik was echter niet erg blij ben met het feit dat een bepaald karakter Borderlands 3 blijkbaar niet mag halen :/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • warie

  • 22 augustus 2015 15:58
  beter kan ik het niet verwoorden ! Best episode so far ! Een 7 op 10 is VEEL te weinig imo…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  eduardkhil

  • 22 augustus 2015 16:07
  Ik heb toen de recensie af was even rondgekeken op internet, en de meningen waren erg verdeeld. Veel mensen vonden het inderdaad de beste aflevering tot nu toe, en de vorige aflevering bijvoorbeeld juist weer heel slecht. Ik heb echter ook zesjes en zevens voorbij zien komen. Dat laat maar weer zien dat recensies allereerst een mening zijn.

  Ik snap je punt over het herinneren van gebeurtenissen. Toch viel het me op dat details uit de vorige aflevering niet waren blijven plakken, hoewel dit de kortste tijd tussen afleveringen is tot nu toe. Dat was vanuit mijn optiek vaak wel nodig om keuzes te doorgronden. Bovendien heb ik over het algemeen een prima geheugen, al zeg ik het zelf. Los daarvan blijf ik van mening dat twee maanden, laat staan meer, behoorlijk lang is als gat tussen twee afleveringen.

  Overigens vond ik dit de slechtste aflevering tot nu toe, maar een 7 is een prima cijfer. Escape Plan Bravo doet ook genoeg goed om boeiend te blijven, maar naar mijn idee is deze aflevering simpelweg minder sterk dan de vorige afleveringen. Maar goed, smaken verschillen, ik hoop en verwacht dat de laatste aflevering deze zal overtreffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 22 augustus 2015 18:17
  Ieder ze mening toch, men kan klagen dat het te laag is maar uiteindelijk zijn we allemaal mensen met een eigen mening vandaar dat de 1 het de beste van allemaal vond en de ander weer niet.

  Denk zelf dat men uiteindelijk na deel 5 het een geheel cijfer moet geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 22 augustus 2015 18:19
  Vanmiddag dit deel uitgespeeld en hij was geweldig, een cijfer plak ik er niet aan vast want dat doe ik eigenlijk liever niet maar als het een cijfer moet worden dan geef ik het een dikke 9 en zou ik dit cijfer dus te laag vinden maar uiteindelijk blijft het de mening van de persoon die hem speelt en iedereen heeft zo een eigen mening.

  Kijk nu al uit naar laatste deel en dan ga ik hem zeker nog een keer spelen net als Game of Thrones die ook zo geweldig is.

  Kijk enorm uit naar een 3e deel van The Walking Dead ik wil weten hoe het verder gaat met mijn verhaal lijn en dat is dat ik wil weten hoe het met Kenny afloopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 22 augustus 2015 19:37
  Nieuwe setting? Volgens mij begon het verhaal hier…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.