Ontwikkelaars van de meeste consoleracegames doen er alles aan om features te introduceren die het racen aanvullen. Het is alsof racen alleen niet meer genoeg is om racegames interessant te houden. Zaken als een photomode, de mogelijkheid om je optisch helemaal uit te dossen, tot een volledige revisie van een carrièremodus moet meer mensen naar het misschien wel ietwat droge simulatie genre brengen. Niets van dit alles is echter van de partij in Superstars V8 Racing, deze game is oldskool in alle opzichten.

Superstars V8 Racing is racegame waarvan bij voorbaat al is te verwachten dat deze niet bijster succesvol zal zijn. Het Italiaanse tourwagenkampioenschap, waar deze game op is gebaseerd, is nou niet echt iets waar veel Nederlanders naar zitten te kijken. Ook wordt het bij het selecteren van je auto duidelijk dat de uitgever problemen heeft gehad met het verkrijgen van licenties. Auto's van merken als Mercedes, Chrysler en Cadilac zijn aanwezig onder een andere naam en een ietwat andere vorm. Kijk je deze kleine onvolkomenheid door de vingers dan kom je erachter dat het aanbod met merken als Audi, BMW en Jaguar toch genoeg keuzevrijheid en variatie geeft. Het aanbod van in totaal tien circuits klinkt wat mager, maar weet door de aanwezigheid van een aantal onbekende circuits redelijk te boeien.

De opbouw Superstars V8 Racing houdt zich aan de aloude regels van het genre. Quick Race, Training (tijdrit), Race Weekend en Championship laten je proeven van een vlugge race op een circuit naar keuze tot een volledig kampioenschap inclusief alle test- en kwalificatiesessies. Een optie, genaamd Superstars Licences, geeft je diverse uitdagingen, zoals het halen van checkpoints of het voldoen aan een bepaald race-scenario. Een multiplayer-modus laat je met maximaal twaalf spelers online racen. Al met al is het genoeg om de verstokte racefanaat bezig te houden, maar het voelt toch wel wat inspiratieloos aan.

Wel erg makkelijk

Maar wat heeft Superstars V8 Racing te bieden ten opzichte van een game als Race 07, een racesim die wel alle licenties heeft en bovendien gelauwerd wordt om realistische rijeigenschappen. Als je van realisme en uitdaging houdt, kun je beter voor Race 07 gaan. Voor een casual racervaring is Superstars V8 Racing een goede keuze.

Opvallend is wel dat alle ingrediënten aanwezig zijn om de game als ware simulator te spelen. Instellingen van de auto kunnen worden gewijzigd en alle hulpmiddelen zijn uit te schakelen. Zelfs bandenslijtage kan een factor worden als de race maar lang genoeg duurt. De AI is echter zo langzaam dat je op de hoogste moeilijkheidsgraad (Legend) zelfs met alle hulpmiddelen uitgeschakeld nog redelijk makkelijk een race wint.

Maak je echter een klein foutje, dan kan het gebeuren dat je midden in het startveld belandt en aan de bak moet. Ook dan blijkt maar weer dat de AI niet beschikt over veel menselijkheid, want zonder pardon word je buiten de baan gedrukt door een coureur wiens enige doel het aanhouden van de perfecte racelijn is. Je hoeft je trouwens niet druk te maken om eventuele schade, want je moet het wel erg bont maken, wil je een auto een permanente afwijking geven naar links.

Best vermakelijk

Ondanks de slechte AI verveelt het racen minder snel dan je zou denken. De auto's rijden misschien niet super-realistisch, maar het rijgedrag laat je zonder teveel moeite goede racelijnen volgen. Een klein beetje overstuur kan je soms in een slip laten belanden, maar dit is een uitzondering. Het is bovendien de moeite waard om telkens van merk te wisselen, want elke auto heeft net een wat andere wegligging. Een die-hard simulatiefan neemt me dit waarschijnlijk niet in dank af, maar de auto's in Superstars V8 Racing rijden gewoon lekker weg.

Grafisch kan Superstars V8 Racing niet helemaal mee komen met de concurrentie. Het algehele plaatje ziet er niet onaardig uit, maar de ruime hoeveelheid bloom-effecten en de nadruk op de kleur bruin zijn net wat teveel van het goede. Het beeld ziet er bovendien wat wazig uit, iets dat doet vermoeden dat de game niet op een resolutie van 720p draait. Het inmiddels bijna standaard cockpit-perspectief is een grote afwezige. Op het gebied van geluid weet de game wel te overtuigen.  Het V8-motorgeluid wordt goed overgebracht en het gieren van de overbrenging versterkt het gevoel dat je in een echte racewagen zit.