Review
Super Mario Party

Super Mario Party neemt een juiste stap terug

Creatief bordspel voor feestbeesten

Geschreven door Thijs Barnhard op

Conclusie:

Super Mario Party voelt als de juiste stap terug voor de serie. Door de focus weer te leggen op de competitie in de hoofdmodus gaat het er een stuk gezelliger en fanatieker aan toe op dit feestje. Slimme veranderingen aan de formule zorgen er bovendien voor dat het spel toegankelijker en tegelijkertijd ook tactischer wordt. De wel heel erg kleine hoeveelheid speelborden en minigames in specifieke standen zijn kleine missers die de houdbaarheidsdatum van dit feestje toch ietwat beperken.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Terugkeer naar originele bordspel, creatief gebruik van controllers, enkele slimme tactische toevoegingen
 • Minpunten
 • Beperkt aantal speelborden, weinig minigames in co-op, weinig content voor de eenzame speler
Ook bij Nintendo is de boodschap aangekomen. Het feestje van Mario was na meer dan tien delen wel over zijn hoogtepunt heen. Met name de laatste paar delen gaven de reeks een rare nieuwe richting die de sfeer niet bepaald ten goede kwam. Dat de nummering voor dit nieuwe deel achterwege wordt gelaten is daarom veelzeggend. Dit is Mario Party in ouderwets goede vorm.

Dat wil zeggen: een bordspel en vier spelers die in beurten dobbelen om als eerste bij de ster te komen. Tussen iedere ronde worden er korte minigames gespeeld voor kostbare muntjes die weer ingeruild kunnen worden voor sterren. Wie aan het einde van tien, twintig of dertig beurten de meeste sterren heeft, mag zichzelf de winnaar noemen.

Dobbelen voor sterren

Tot zover is dat allemaal de typisch klassieke opzet van Mario Party, maar er zijn een aantal grote en kleine wijzigingen die dit deel zijn eigen unieke draai geven. Sterren kosten nu bijvoorbeeld nog maar tien muntjes, waardoor er veel sneller van dit soort kostbare glimmers in de omloop zijn. Ieder personage – waaronder deze keer ook een heleboel van Bowser’s volgelingen – heeft daarnaast een eigen unieke dobbelsteen. Op drie zijdes van Wario’s steen staat bijvoorbeeld een zes, maar valt ie op een van de andere kanten, dan gaan er twee muntjes van hem af en mag hij geen stap verzetten.

De hoofdmodus is vaak nog even onvoorspelbaar en gezellig oneerlijk als altijd. Er zijn altijd genoeg speciale vakjes voor onverwachte wendingen en last-minute wijzigingen in de tussenstand zodat het altijd spannend blijft. In feite komt het allemaal nog steeds neer op digitaal ganzenborden, maar toevoegingen zoals computergestuurde partners, items en de unieke twist van ieder bord maken ieder potje anders.

Super Mario Party

Vrij spel

De traditionele opzet van het bordspel wordt compleet omgegooid in Partner Party. Hierin spelen feestgangers in teams van twee tegen elkaar en bepaal je zelf welke richting je op het bord rondloopt. Een tactisch spelend team kan op die manier twee helften van het speelveld onder controle houden en alle sterren onder de neus van het andere team vandaan kopen. Het is hierbij jammer dat dezelfde vier beschikbare borden hiervoor gebruikt worden, waardoor Super Mario Party op dit gebied een beetje tekortschiet.

De andere speelstanden ruilen het mens-erger-je-niet in voor een andere aanpak. In River Survival moeten vier spelers samen al roeiend de open zee bereiken. Dat doen ze door om obstakels heen te varen en kostbare tijd te winnen in verschillende coöperatieve minigames. Het is een fijne afwisseling voor wie de haat en nijd in de andere speelstanden niet meer trekt. De verschillende vertakkingen van de rivier zorgen voor veel mogelijke routes, maar het aantal minigames is wat beperkt. Met maar tien co-op minigames in totaal heb je deze speelstand redelijk snel gezien.

Super Mario Party
Super Mario Party
Super Mario Party

Joy-cons stelen de show

Het minstens zo leuke Sound Stage heeft helaas last van hetzelfde probleem. De competitie draait hier om minigames waarin een beetje gevoel voor ritme nodig is. Marcheren op de maat, op de beat muntjes verzamelen of ritmisch ramen wassen werkt bijzonder aanstekelijk. Dat is vooral te danken aan het creatieve en afwisselende gebruik van de Joy-Con. De ene keer beeld je er dansmoves mee uit en de andere keer sla je mollen ritmisch op hun hoofd met een hamer. Het is leuk bedacht, maar met maar tien minigames niet zo uitgebreid als je misschien zou willen.

Er is natuurlijk ook een mogelijkheid om alleen minigames in alle soorten en maten te spelen. Dat kan in een groep, maar ook in een uitgebreide challenge modus waarin je in je eentje alle minigames met specifieke eindscores moet zien uit te spelen. Wat mogelijkheden voor spelers die liever alleen spelen betreft, blijft het helaas daarbij. Computergestuurde tegenstanders zijn op ieder moment op te roepen, maar die zijn meestal te dom en te traag om echt weerstand te bieden.

Super Mario Party

Experimenteel feestje

Zonder vrienden mis je simpelweg een heleboel. Toad Rec Room is daar een voorbeeld van. De wat uitgebreidere en experimentele minigames zijn hier namelijk te vinden. Een potje miniatuur honkballen en met twee naast elkaar gelegde Switches tegelijk spelen zijn de voornaamste redenen om deze modus op te starten. Het gebruik van twee schermen is erg tof bedacht en hoewel je het waarschijnlijk niet heel vaak zult spelen, is het een veelzeggende toevoeging. Super Mario Party durft gekke nieuwe ideeën toe te voegen.

De minigames stelen wat dat betreft echt de show. Niet iedere speelstand heeft er evenveel, maar er zitten weinig missers tussen. Of je nu razendsnel een stukje vlees moet braden, op een klein fietsje racet om als eerste over de finish te komen of met het getril van de controller moet raden welke Mario-vijand er achter een gordijn voorbijloopt - het maakt simpelweg niet uit. Het is gewoon leuk om samen te doen, het maakt slim gebruik van wat de Joy-Cons allemaal kunnen en het is alweer voorbij voordat je er echt erg in hebt. Super Mario Party is daarmee Mario’s beste feestje in jaren.

Super Mario Party is vanaf 5 oktober 2018 verkrijgbaar voor de Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Win kaarten voor GameForce in het Belgische Mechelen Wees creatief met materialen in Hitman 2
7

Reacties op: Super Mario Party neemt een juiste stap terug

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  armilo-theus

  • 3 oktober 2018 15:31
  Hey Thijs Barnhard je vergeet The Witcher3 en Zelda Breath of the Wild toe te voegen aan je lijstje van de beste games ooit. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ThijsBarnhard

  • 3 oktober 2018 19:25
  @armilo-theus Heb The Witcher 3 nog nooit gespeeld?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 3 oktober 2018 20:23
  @ThijsBarnhard Ow ben je van plan om het te gaan doen of is RPG niet jouw stijl?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ThijsBarnhard

  • 3 oktober 2018 22:05
  @armilo-theus Ik ben niet zo van de fantasy rpg's. Breath of the Wild vind ik overigens wel geweldig, maar Zelda is een beetje een uitzondering voor mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 3 oktober 2018 22:42
  @ThijsBarnhard ah ok dan snap ik het. Ieder zijn eigen smaak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 3 oktober 2018 15:41
  Kan niet wachten! Kan wellicht wel een van de beste Switch games worden, vooral omdat ik veel vrienden heb die langskomen. In m'n eentje zal ik het ook niet zo snel oppakken, dus daar kijk ik ook niet zo naar om.

  Trouwens, de animatie van Monty Mole tijdens de whack-a-mole minigame is hilarisch!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 4 oktober 2018 09:08
  Ik heb hem al een weekje voorgeinstalleerd staan op mijn switch, kan niet wachten! Even mn vrienden bij elkaar appen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.