Terwijl de apocalyps in volle gang is en energiedrankmutanten de straten van Sunset City domineren, wordt de kleurrijke stad met een nieuw probleem geconfronteerd. Wie Mystery of the Mooil Rig heeft geïnstalleerd en Sunset Overdrive opstart, ziet al snel een nieuw soort mutant aanspoelen op het strand. Deze OD’s blijken op het olieplatform vlak voor de kust van Sunset City van de olie gesnoept te hebben en veranderen na de ontmoeting met een explosieve haarlakbus of rondvliegende langspeelplaat niet in een fontein van oranje energiedrankbloed, maar in een brandende plas olie. Reden genoeg om eens een kijkje te nemen op het olieplatform, hoewel de rest van de stad en alle activiteiten ook gewoon tot je beschikking blijven.

Sunset Overdrive - Mystery of the Mooil Rig

Weinig content

Helaas valt er in de praktijk weinig te zien op het olieplatform, laat staan dat er echt sprake is van een mysterie. Samen met de ledemaatloze Bryllcream onderneem je slechts zes nieuwe storymissies waarin je op zoek gaat naar Bryllcreams verdwenen zus. Daarnaast zijn er nog welgeteld twee zijmissies op het olieplatform te vinden, waarvan eentje zich voor het grootste gedeelte gewoon in de stad afspeelt, en een paar nieuwe challenges, Chaos Squad missies (voor de multiplayermodus) en een nieuwe Night Defense basis.

Het ergste is echter dat Insomniac voor bijna al die missies wederom vervalt in dat generieke stramien van drie hendels overhalen of drie items verzamelen, een cliché waar ze zelf nota bene de spot mee drijven in de hoofdgame. De geringe hoeveelheid content zorgt ervoor dat je na anderhalf à twee uur wel weer klaar bent op het olieplatform, maar het zijn de generieke missies die ervoor zorgen dat uiteindelijk weinig van dit kleine zij-avontuur je bijblijft. Zelfs de extra eindbaas die in Mystery of the Mooil Rig zit, verandert daar weinig aan.

Bovendien werden we in dat korte tijdsbestek meerdere keren geplaagd door gamebrekende glitches. We kwamen bijvoorbeeld meerdere keren vast te zitten in een muur, of glitchten er doorheen en konden alleen terugkeren naar de gewone spelwereld door naar een fast travel-punt te reizen, wat in sommige gevallen ervoor zorgt dat je de missie faalt en opnieuw mag beginnen. Ook een manier om de speelduur van deze dlc te verlengen, maar natuurlijk niet de bedoeling.

Sunset Overdrive - Mystery of the Mooil Rig

Heerlijke speeltuin

Het is jammer dat Mystery of the Mooil Rig zo weinig content biedt en ook nog eens niet helemaal gepolijst aanvoelt, want het oliebooreiland zelf is wél een goed en doordacht ontworpen attractie vol grindbars en drijvende reddingsvlotten die prima dienst doen als trampoline. Het platform is compact en vooral in de hoogte gebouwd, waardoor je met speels gemak van de ene rail naar de andere springt en slingert. En mocht je een keer in het water vallen, dan zijn er nog wat nieuwe moves voor op het water, waardoor je als een funky Jezus over het water skate of als een dolfijn hoog uit het water springt en zo zonder al teveel inspanningen weer voet op het oliebooreiland zet. Aangezien alle content van Mystery of the Mooil Rig gewoon bij de rest van de game wordt gevoegd, kun je ook tijdens de rest van je avontuur in Sunset City gebruik maken van deze handige nieuwe moves. Dat geldt overigens ook voor de twee nieuwe wapens, twee nieuwe amps en de nieuwe trap. Wat integratie met de hoofdgame betreft hebben we dus helemaal niets te klagen, maar we hopen wel dat de volgende dlc wat meer missies bevat zodat die wél zijn geld waard is.

Sunset Overdrive and the Mystery of the Mooil Rig is te koop via Xbox Live en kost €9,99. De dlc is ook onderdeel van de Season Pass.