Review
Subnautica

Subnautica

Wonderlijke waterwereld

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Conclusie

Subnautica dompelt je onder in een fascinerende onderzeewereld. Terugkerende prestatieproblemen dreigen soms de betovering te verbreken, maar de game is zo slim gestructureerd dat een beetje gestotter ons niet tegenhoudt tijdens onze verkenningstocht van deze wonderlijke en soms huiveringwekkende waterwereld.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Prachtige, handgemaakte onderzeewereld om te verkennen, goed gebalanceerde progressie, doeltreffende vertelling
 • Minpunten
 • Gestotter bij het laden van omgevingen, matige vr-implementatie
Openwereldgames waarin het de voornaamste taak is om te overleven zijn dertien in een dozijn. De gemene deler: een teruglopende hongermeter, een paar planken om je eigen basis te bouwen, een totaal gebrek aan focus en om het spannend te houden een paar zombies. De hausse is gelukkig alweer een paar jaar over zijn hoogtepunt, maar het Early Access-moeras van Steam zit nog steeds vol met survivalgames die heus – echt waar! – binnenkort verschijnen. Een enkele keer weet zo’n game boven de middelmaat uit te stijgen, zoals het onverbiddelijke The Long Dark. Tot die categorie behoort ook Subnautica.

Neergestort op de waterige planeet 4546B ben je moederziel alleen. Als je uit jouw reddingscapsule klimt, is het enige teken van leven het smeulende wrak van het ruimteschip Aurora. Onder de zeespiegel bevindt zich echter een druk ecosysteem van planten, vissen en roofdieren. Scholen aan Peepers en Bladderfish zwemmen schuw van je weg en verbergen zich in bossen zeewier, terwijl krokodilachtige Stalkers spelen met de wrakstukken van de Aurora. In de diepte kun je nog net ontwaren hoe een Sandshark omhoog duikt om een Bladderfish te vangen. Subnautica weet uitstekend de illusie te wekken dat je door een levende, ademende wereld zwemt. Keer op keer keken we met open mond naar de bizarre fluorescerende levensvormen die de planeet herbergt in zijn diepe troggen.

Subnautica

Mens versus natuur

Aangespoord door je trouwe PDA maak je jezelf meester van die vreemde natuur. Uit de omgesmolten wrakstukken en mineralen, die in de zeebodem zijn ingebed, maak je met behulp van de 3d-printer in je reddingscapsule gereedschap. Je scant de flora en fauna om hun nut te bepalen. Peepers zijn bijvoorbeeld lekker voedzaam en Bladderfish kun je gebruiken om water te filteren. In tegenstelling tot veel survivalgames ben je niet afhankelijk van een wikisite om uit te vogelen waar je naartoe moet. Je krijgt hints van je PDA en noodsignalen van andere overlevenden dagen je uit om steeds dieper te duiken.

Naarmate je vordert in Subnautica wordt het steeds makkelijker om te voorzien in je primaire levensbehoeften. Je bouwt een onderwaterbasis of twee, met daarin aquariums gevuld met voedzame vissen. Plantenbakken met buitenaards fruit en groenten houden je maag gevuld en zolang je stroom hebt, komt het wel goed met de productie van zuurstof. Toch ben je de natuur nooit helemaal de baas. De meeste roofdieren kun je nog wel verjagen met je mes, maar de verschillende reusachtige leviathans die je tegenkomt vreten zonder pardon jou en je onderzeeër op.

Het duurt niet lang voordat je het verre gekrijs van een Reaper leert te vrezen. Subnautica is geen horrorgame, maar onze eerste ontmoeting met een Mesmer is voer voor nachtmer-… een fantastische ervaring die we iedereen kunnen aanraden.

Subnautica

Metroidvania

Al verkennend vind je blauwdrukken en grondstoffen die je toegang verschaffen tot locaties die voorheen levensgevaarlijk waren. Zo ontstaat een bijna Metroidvania-achtige progressie. Een voorbeeld: met lood en rubber maak je een duikpak dat beschermt tegen straling, waarmee je zonder problemen het wrak van de Aurora kunt benaderen. Daar vind je weer de blauwdrukken om een voertuig te maken waarmee je probleemloos door onderwaterrivieren van corrosief pekel kunt waden. En daarin vind je weer de grondstoffen om… enzovoort. Het knappe is dat je tegelijkertijd meer leert over de planeet waar je als onwelkome gast verblijft, hoe je bent neergestort en de aard van de geheimzinnige bacteriële infectie, die je moet genezen voordat je kunt vertrekken.

In veel opzichten is Subnautica een van de beste survivalgames die we ooit gespeeld hebben, maar op één punt schiet de game duidelijk te kort. Hoewel Subnautica niet uitzonderlijk veel vraagt van de videokaart of de processor, ondervonden we regelmatig hinderlijk gestotter. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de wijze waarop de game omgevingen laadt, maar een ssd mocht niet baten. In sommige gevallen werd het zelfs zo erg, dat we dreigden in een eindeloze diepte te vallen, omdat de grond waar we op wilden landen nog niet was geladen. We raden tevens af om Subnautica in vr te spelen. Naast de prestatieproblemen zit de interface te dicht op je gezicht, is het beheersen van je inventaris een crime en teleporteren voertuigen spontaan van je vandaan om honderd meter boven de zeespiegel te blijven hangen.

Subnautica

Het regelmatige gestotter tijdens het spelen is ergerlijk, maar dat weet ons vurig enthousiasme voor Subnautica niet te doven. De ontwikkeling van weerloze schipbreukeling tot een ware kapitein Nemo is bevredigend, maar er blijft altijd wel iets om te vrezen in deze fantastisch gerealiseerde onderwaterwereld. Het is een genot om de diepten van planeet 4546B te verkennen en dankzij de overdachte structuur raak je nooit verdwaald in het subtiel vertelde verhaal. Ook als je het survivalgenre zat bent, is Subnautica het waard om in te duiken.

Subnautica is nu beschikbaar voor pc en Xbox One. De pc-versie ondersteunt de Oculus Rift en de HTC Vive. De review is gebaseerd op de pc-versie, in combinatie met de Vive.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fortnite op Xbox One wordt ook cross-play, maar niet met PS4 Makers PS4-versie Shadow of the Colossus werken aan nieuwe remake
8

Reacties op: Subnautica

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Sander999

  • 12 maart 2018 09:47
  Toffe game. Één van de weinige Early Access games die ik heb gespeeld die uiteindelijk de moeite waard zijn om te spelen (en één van de weinigen die überhaupt uit EA komt).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Shoney

  • 12 maart 2018 10:07
  Wat mij betreft is Subnautica het schoolvoorbeeld van hoe een Early Access game geïmplementeerd moet worden. Er was constant duidelijke communicatie tussen de developers en de community. Ook had de community constant inzicht via hun Trello pagina. Ik heb dat alleen nog meer gezien bij Factorio.

  Ik ben het eens met Wilbert dat het "gestotter" kon en moest worden opgelost. Dit probleem speelt al erg lang en ze hebben nooit een oplossing hier voor kunnen vinden. Dat is jammer, maar het doet niet af aan de geweldige ervaring de dit spel je levert. Zoals aangegeven is dit momenteel een van de beste en leukste survival games beschikbaar en voor € 20,- kan je niet echt mis gaan. Een must have!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 12 maart 2018 10:32
  Fantastisch spel. Ooit op aanraden van een vriend in early access gekocht en na een uur gespeeld te hebben weggelegd. Toen de game recent uitkwam ben ik er weer aan begonnen zonder verwachtingen en ben compleet weggeblazen. Vooral het ontbreken van een minimap is een briljante keuze geweest - zouden meer games moeten doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MaTriX

  • 12 maart 2018 12:10
  Zit in de preview van deze game op de X1, denk dat ik hem vandaag is ff aan slinger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 13 maart 2018 14:51
  Worden de cameras van de scanner room nog steeds gejat door stalkers?
  Was een beetje irritant altijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 13 maart 2018 15:33
  @LordLuc

  Yup, dat doen ze nog steeds. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 13 maart 2018 19:17
  @Swieb Jammer. Dan moet ik ze blijven fileren met mijn mesje!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 13 maart 2018 19:12
  Voor mensen die toch een minimap willen:
  SubnauticaMap op nexusmods.
  Met fog, dus niet alles is meteen zichtbaar.

  Als je op een planeet crasht zou je die uiteindelijk in kaart willen brengen.
  Tegenwoordig is er al 3D sonar mapping voor de visserij, dus dan moet het in de toekomst helemaal mogelijk zijn.

  Andere mods die ik gebruik:
  -AutosortLockers.
  -MoreQuickSlots: 12 quickslots met hotkeys
  -SeaglideMapControls: Toggle voor de map en flashlight.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.