Review

Steep

Verrassend lekker

Geschreven door Ron Vorstermans op
De Alpen in Steep zijn even spannend als ontspannend. Zowel het slijpen van je vaardigheden in de vele challenges als het verkennen van de weergaloos mooie bergomgeving is uren achter elkaar leuk - in je uppie of met anderen. Zolang je het paragliden maar voor de korte termijn bewaart, want de kracht van Steep schuilt in het skiën, snowboarden en vliegen met je wingsuit.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grafisch weergaloos, gevoel van snelheid, zowel relaxt als competitief, toffe challenges
 • Minpunten
 • Soundtrack, paragliden valt uit de toon, matige inleiding
Na zeker twintig uur spelen hebben we de Mont Blanc bereikt. Het letterlijke hoogtepunt van de Alpen is het figuurlijke hoogtepunt van Steep. Om zover te komen hebben we time-trials overwonnen en stunts uitgevoerd die aan het begin van de game ondoenlijk leken. Steep hield ons altijd optimistisch dankzij idioot mooie vergezichten en verrassend toffe wintersportactie.

Nee, Steep is geen surrogaat-SSX 3.

Steep heeft niet de fijne stunts van SSX, diens imponerende snowboardsegmenten of de toffe soundtrack. Steep staat ver af van de kwaliteiten van SSX. Wat Steep dan wel is, is een beetje moeilijk te omvatten. Het is geen simulator zoals de Xbox één-snowboardgame Amped, maar net als die game kampt Steep wél met een fletse stijl. Steep heeft eigenlijk niets dat van begin af aan schreeuwt: deze wintergame wil je deze gamewinter absoluut niet missen.

Toch zijn we blij dat Steep iets anders probeert te doen dan SSX. Het resultaat is een vrije maar competitieve openwereldgame.

Vrijheid

Mocht je proberen Steep samen te vatten, dan zou je het kunnen omschrijven als een openwinterwereldsportgame in de Alpen waar je vrijuit kunt rond bewegen in vier disciplines: skiën, snowboarden, paragliden en vliegen met een wingsuit. Op ieder willekeurig moment kun je tussen de vier sporten schakelen – tenminste, als je op dat moment geen uitdaging binnen een van de vier disciplines speelt.

Volgens Ubisoft is Steep op zijn best in een party met wildvreemden of vrienden. Het party-systeem laat spelers op een effectieve manier de geheimen van de bergen ontdekken, omdat gebieden die door een medespeler worden vrijgespeeld voor iedereen in de betreffende party ontgrendeld worden. Dat is handig, maar het maakt samenspelen met overigens maximaal vier anderen zeker geen vereiste. Sterker nog, we hebben vooral in ons uppie de Alpen verkend. Dat gaat prima.

Steep heeft niet echt een duidelijk doel. In de praktijk ligt de focus op het voltooien van challenges. Des te hoger het level van je personage door het voltooien van challenges, des te meer gebieden en cosmetische items je vrijspeelt. In die challenges strijd je om goud en kan van alles het doel zijn. Denk bijvoorbeeld aan een race door checkpoints, een duik langs de klippen van een klif of zelfs het incasseren van zoveel mogelijk letsel.

...we hebben vooral in ons uppie de Alpen verkend. Dat gaat prima.

Om punten te vergaren ben je tijdens het snowboarden en skiën afhankelijk van stunts en tricks. Het uitvoeren daarvan is aanvankelijk onduidelijk omdat het nauwelijks wordt uitgelegd. Heb je het tricksysteem door, dan volgt er alsnog weinig gewenning. We hebben bijna alle challenges die tricks vereisen tot nu toe behaald met willekeurige knoppencombinaties. Omdat de besturing eenvoudig is, voelt dat niet als buttonbashen, maar eerlijk is eerlijk: soms gebeurt compleet het tegenovergestelde van wat we voor ogen hebben.

Blijkbaar maakt dat weinig uit. We haalden zo naast tientallen gouden medailles zelfs de hoogste highscore van de dag.

Blijheid

Steep had erg gebaat bij betere uitleg, maar ook bij een toffe soundtrack die je gelijk in de game zuigt. Het loont om door die zure appel heen te bijten. Het op vrije voet verkennen van de bergen is naast heerlijk zen, ook ontzettend belonend. Zie je een plekje waar meer te beleven valt (een zogeheten dropzone), grijp dan naar je verrekijker en scan het betreffende gebied. Op die manier ontdek je nieuwe challenges en andere uitdagingen.

Dat wisselen tussen de vele challenges gaat enorm gemakkelijk, want het navigeren door de Alpen is op een imposante en overzichtelijke manier in de game verwerkt. Met één druk op de knop zoomt het spel uit en bekijk je het gigantische berggebied opeens vanuit een indrukwekkend vogelperspectief. Vanuit dat zicht kun je bijvoorbeeld een route naar het dal uitstippelen of jezelf naar een andere uitdaging teleporteren.

De map die je van bovenaf ziet wordt in real-time gerenderd. Als je ver genoeg inzoomt, kun je daadwerkelijk andere mensen op de voet volgen. Nooit kom je daarbij een laadtijd tegen: alles in Steep gebeurt meteen, of je nu naar een challenge teleporteert, een replay wilt kijken van de hoogste score van de dag of een eigen challenge wilt maken, waaraan andere spelers en vrienden zich vervolgens kunnen wagen: het is altijd binnen no-time geklaard.

Sowieso steekt Steep technisch uitmuntend in elkaar. We spelen de game op een PlayStation 4 Pro, op een mid-range 4K-tv met HDR-ondersteuning. Steep presteert in die set-up dingen waarvan wij niet wisten dat de console daartoe in staat was.

Wat allereerst opvalt is dat de game draait op zestig frames per seconde (met heel soms een dipje), terwijl die framerate op dertig bleef haken in de bèta. Op onze set-up is Steep daarnaast een waar plezier om naar te kijken. De waanzinnige winterse vergezichten laten je snakkend naar chocomel achter. De neerdwarrelende sneeuw, de dag- en nachtcyclus, prachtige belichting en draw distance zonder duidelijke pop-up dragen daar allemaal onlosmakelijk aan bij. Het enige merkbare visuele gebrek is het ontbreken van spray als je met je latten of board door de sneeuw ragt.

Heerlijk (bij vlagen)

Zo prachtig als de bergen zijn, zo heerlijk kan het zijn ze te benutten. Het is enkel al bevredigend om op een rustige piste lijnen in het maagdelijke witte poeder te snijden met je snowboard. Als de snelheid later wordt opgevoerd en je wel heel erg stijl naar beneden suist, kan het ondoenlijk lijken om op je plank(en) overeind te blijven. Zeker als de actie ternauwernood te volgen is en je bij iedere sprong te pletter lijkt te slaan op de dreigende klifwand onder je. Maar lukt het, dan is de bevrediging des te groter.

De challenges waarin je moet paragliden zijn daarentegen een doorn in het oog en hebben we met cynisch plezier overgeslagen. Die hemeltergend trage manier van voortbewegen breekt in onze optiek veel te veel met de andere speelstijlen in Steep. Toch ontkom je niet helemaal aan het paragliden, met name als je een bepaald gebied effectief wilt verkennen of als je juist moet klimmen in plaats van afdalen.

Helaas, geef ons maar de challenges met de wingsuit, ski’s of snowboard. Met name in je wingsuit word je in sommige challenges tot het uiterste gepusht. Gelukkig is Steep zo’n game waarin je je lekker op uitdagingen kunt stukbijten. We hebben meerdere middagjes besteed aan het halen van een en dezelfde challenge of het neerzetten van een puike highscore, al hebben we ons evenzeer vermaakt met het mondjesmaat verkennen van de Alpen. Die wisselwerking is echt heel erg lekker, ook als je graag in je eentje speelt.

Steep is op dit moment beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc. Wij speelden de game op de PlayStation 4 Pro.

Dit artikel delen:

Lees meer

Crash Bandicoot N Sane Trilogy vergeleken met origineel Schrijver Westworld werkt mee aan The Last of Us Part 2
11

Reacties op: Steep

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • danieldebruin

  • 9 december 2016 11:12
  Op deze review heb ik gewacht! Een 8 heeft mij wel verbaasd.

  Jullie schrijven dat de game 60FPS heeft en ik zie dat jullie Steep hebben getest op de PS4 Pro.
  Is het ook 60FPS op een normale PS4?

  In de beta heb ik mij uitstekend vermaakt met deze game! Zeker een aanrader als je even ontspannend wil gamen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MChellinga

  • 9 december 2016 11:17
  Wow! Voor het eerst een echt positieve review!(Vergeleken met andere review sites) Dat heeft me dan wel weer echt aan het denken gezet om deze titel te halen.. toch maar doen dan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 9 december 2016 11:44
  Ik ga hem zeker nog wel een keer kopen zodra hij wat goedkoper is.
  Hoor van veel mensen dat het een leuke game is maar het prijskaartje te hoog voor wat je krijgt.

  Single player schijn je zo klaar mee te zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HighNesZ

  • 9 december 2016 11:45
  Extreem hoog cijfer voor een game welke door de gemiddelde gamer niet lang gespeeld gaat worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 9 december 2016 12:39
  Heb deze game mogen beta testen. Als groot liefhebber van snowboard (en bijv. ook skateboard) games was ik mega siked voor deze game. De beta viel mij echter wat tegen. To little to do..
  Ik ben dan ook erg benieuwd hoe het met content zit in de uiteindelijke versie.. en of ze dat nog gaan uitbreiden. Goed om te lezen dat er ook positief op de game gereageerd wordt. Er zijn nog maar weinig board-games op de huidige gen.. Deze is faaacking mooi maar haalt er wat mij betreft niet alles uit om hem direct te kopen, maybe later..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 9 december 2016 13:15
  Ik kom zelf niet hoger dan een 7,5. Ik had gehoopt dat dit een sportgame zou zijn die mij sportgames weer zou laten waarderen. Maar ik heb na de beta alweer m'n fix gehad qua sportgames

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tweewh33ler

  • 9 december 2016 15:00
  Ik heb de beta geprobeerd. Dat heeft mij gelijk duidelijk gemaakt om deze game lekker te laten liggen. Op het eerste gezich ziet het er mooi uit, maar voornamelijk tijdens het snowboarden begon het me duidelijk te worden dat dit niet de game is waar ik op gehoopt had.

  Je plakt op een of andere vage reden aan de sneeuw alsof er 2x zoveel zwaartekracht is. De jumps gaan totaal niet lekker. Je remt continu op een of andere vage manier af vlak voordat je wilt springen. Zwaar frustrerende gameplay naar mijn beleving.

  Had gehoopt op een zelfde ervaring als vroeger met cool boarders op de PSX. Maar helaas…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Furrr

  • 9 december 2016 21:22
  Iets waar ik jaren op heb gewacht en voor mij is het geen teleurstelling.
  Na de 2e closed en een week later de open beta totaal overtuigd van de gameplay. Vooraf erg voorzichtig met de Ubisoft online freeroam multiplayer insteek.

  Veel gehoord kritiekpunt is het tricksysteem, hier zit inderdaad een leercurve aan en voelt (in het begin) niet logisch. Maar eenmaal mee bekend stoor ik me er totaal niet aan en voelt het prima.

  Ondanks dat Ubi insteekt op multiplayer is de game gelukkig prima af zonder, genoeg challenges en offline content in de vorm van mountainstorys. Verwacht geen verhaallijnen, maar het is een welkome afwisseling van de challenges. Uiteraard moeten challenges je liggen aangezien er in de basis maar 2 type zijn: tricks en time. Maar voor wie er van houdt om keer op keer opnieuw te starten totdat je eindelijk goud of highscore hebt, dan zit je goed met Steep.

  Groot minpunt, welke ik niet lees in jullie review, is dat het grinden/de rail ontbreekt. Hoort toch wel in een snowboard game.
  Level cap staat momenteel op 25, dit is vrij laag. Na paar goede avonden zitten heb je deze bereikt. Maar met level 25 kan je ook overal komen mits unlocked met drop zone of point of interrest. Het vinden en unlocken van drop zones met verrekijker voelt overigens natuurlijk aan, het voelt niet alsof je voor de 30e keer een kerktoren beklimt…

  Game ziet er prima uit, ook op de 'gewone' ps4. En dat alles zonder laadtijden, dik pluspunt!

  Al met al eens met cijfer, misschien zelfs 8.5. Benieuwd naar de uitbreidingen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bojackhors

  • 11 december 2016 18:49
  Magere omgeving en doodse wereld. Jammer, spel is een teleurstelling geworden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 15 december 2016 22:52
  @Bojackhors

  Levendige sfeervolle wereld game is een redelijk succes als ik Metacritic mag geloven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 12 december 2016 20:19
  Heb het spek gekocht en geen spijt maar ik zou iedereen aanraden om hem niet voor 60 euro te kopen super spel voor 30 ofzo

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.