Review
State of Decay 2

State of Decay 2

Overleven is afzien

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

  • Net als een zoveelste seizoen van The Walking Dead, voelt State of Decay 2 net even iets té vertrouwd. Overleven is doordacht en spannend, waardoor je constant nadenkt en je volgende actie plant. Technisch is State of Decay 2 echter zo ondermaats, dat een hoop plezier verloren gaat. De op veler verzoek toegevoegde coöperatieve modus is daarnaast erg basaal en daarmee slechts een pleister op de wonde.
    Score: 60 Oké
    • Diepgaande gameplay, uitdagend, nu met co-op
    • Technisch zeer ondermaats
Met State of Decay 2 honoreert ontwikkelaar Undead Labs de wens van velen door een coöperatieve modus toe te voegen. Helaas vergeet de ontwikkelaar om ook een ander verzoek in te willigen: een technisch stabiele game. Het is daardoor een game die je maar wat graag wilt spelen, totdat je ‘m speelt.

Je speelt als complete groep overlevenden en kunt constant tussen de verschillende personages wisselen, maar uiteindelijk staat alles wat je doet in het teken van domweg zien te overleven. Je bouwt en onderhoudt een nederzetting, scharrelt wat grondstoffen bij elkaar en slaat uiteraard af en toe wat zombies de afgestorven hersens in. Buiten de poorten van je nederzetting wacht enkel dood en verderf – en kostbare spulletjes zoals eten en brandstof. Die zijn nodig, want voorraden raken op en de spanningen lopen op. Zie dan maar eens alle kikkers in de kruiwagen te houden. Buitenstaanders kunnen helpen of een bedreiging zijn. Je weet het pas wanneer het te laat is.

State of Decay 2

Zo is een wereld vol zombies

Het gevolg is dat je constant moet nadenken en moet plannen. Als voedsel op dreigt te raken, kan een tripje naar een naburige supermarkt nuttig zijn. Maar ga je lopend of met de auto? Met de auto kun je meer spullen mee terug nemen, maar heb je genoeg brandstof voor de reis? En ga je alleen, of neem je een kompaan mee? Heeft hij dan wel de juiste wapens en is hij überhaupt fysiek en mentaal fit genoeg voor de trip? Voortdurend moet je jezelf dat soort vragen stellen, want een foute actie kan zomaar resulteren in een ramp. Leden van je groep worden ziek of gaan dood, of met een beetje pech word je overvallen door een horde en moet je rennen voor je leven – zonder boodschappen, zonder auto. Herstarten is geen optie, het leven gaat gewoon verder. Scharrel maar opnieuw je zooitje bij elkaar. De game is hard en onvergeeflijk, maar zo is een wereld vol zombies nu eenmaal.

State of Decay 2 is ook logisch en, in goede zin, voorspelbaar. Vanaf uitkijkpunten spot je nieuwe locaties. Supermarkten hebben nog wat restjes eten, bij benzinepompen haal je wat brandstof en bij een (dieren)arts zijn de benodigde medicijnen te vinden. Beschadigde auto’s zijn te repareren met de juiste onderdelen en als je eenmaal zelf wat gewassen weet te verbouwen, moddert je nederzetting zelf wat gemakkelijker verder. Een vers bakkie troost bij een koffietentje scoren krikt het moraal nog wat verder op, dus er is altijd wel weer een goede reden om naar buiten te gaan.

State of Decay 2

Samen zombies slaan

Al was het maar omdat je de game nu eindelijk ook in co-op kunt spelen. Drie van de vier spelers zijn dan wel ‘te gast’ bij Speler 1, en lopen dus rond in zijn wereld, in zijn basis en tussen zijn overlevenden. Je kan je daardoor afvragen waaróm je coöperatief zou spelen, omdat je alleen wat snuisterijen mee kan nemen naar jouw eigen wereld. De kostbare rugzakken met belangrijke middelen voor je basis sta je af aan de basis van Speler 1. Wanneer je met vrienden speelt is de gezelligheidsfactor als je gebroederlijk zombies in elkaar slaat leuk genoeg, maar een goede reden om vreemden te helpen, ontbreekt. De coöperatieve modus levert waar om gevraagd werd bij deel één, maar ook niets meer dan dat.

State of Decay 2

Wereld vol bugs

Jammer genoeg heeft Undead Labs andere kritieken niet zo ter harte genomen. State of Decay 2 verkeert namelijk in een technisch dermate matige staat dat een hoop van de potentie verloren gaat. Dat de game grafisch aandoet als een game van de vorige generatie, compleet met zielloze gezichten en houterige animaties, zal ons een worst wezen – daar prikken we wel doorheen als we helemaal opgaan in het overleven. Maar wanneer het moeilijk is om granaten te gooien bij gebrek aan enige indicatie van wat een granaat precies doet op het moment dat je ‘m loslaat, of wanneer je kostbare auto vol boodschappen vast komt te zitten, of wanneer je zelf niet door een deur komt die open lijkt te staan, maar volgens de game gewoon potdicht zit, of elkaar coöperatief in de weg loopt, maakt spanning plaats voor irritatie.

Dat zijn helaas geen momentopnames bij State of Decay 2; de techniek hapert aan de lopende band. Van visuele glitches en framedrops, tot echt gameplayverstorende zaken; eigenlijk draait de game geen moment echt lekker. Zeker gezien dat de game ook grafisch geen hoogvlieger is, is het onbegrijpelijk en vooral onvergeeflijk dat State of Decay 2 zo slecht draait. Bij deel één kwam Undead Labs nog weg met slechte techniek omdat we door het goede en originele concept een hoop door de vingers zagen, maar van een vervolg mogen we toch meer verwachten.

Wie bij de eerste State of Decay al door de technische malheur wist te bijten, vermaakt zich met dit tweede deel ook prima. Sterker nog, met de nieuwe coöperatieve modus is er een hele goede reden om lekker door te survivallen. Eenieder die het eerste deel echter vanwege de bugs links liet liggen, hoeft ook bij dit tweede deel geen poging te wagen.

FPS

State of Decay 2 is vanaf 22 mei verkrijgbaar op Xbox One en pc. Voor deze review is de game getest op zowel de Xbox One als pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Forza Motorsport 7 krijgt Time Attack, Drag Mode en meer SNK kondigt Neo Geo Mini-presentatie aan
67

Reacties op: State of Decay 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • geeMc

    • 18 mei 2018 12:15
    Haha, maar wanneer PUBG technische gebreken heeft, krijgt het nog steeds een hoger cijfer. Dank gamer.nl, jullie weten wel hoe jullie mensen aan het lachen moeten krijgen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • RavenBlack

    • 18 mei 2018 13:04
    @geeMc Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

    [Mod-edit: RavenBlack is geband wegen het omzeilen van een eerdere ban.]

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 18 mei 2018 13:07
    @geeMc
    PUBG is Early Access, dit is een gereleasde game die niet zoveel bugs zou moeten bevatten. Subtiel verschil.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • geeMc

    • 18 mei 2018 15:34
    @Sander999 sinds wanneer verdient early access of een beta game anderzins een volledige review dan? Als de hype rondom PUBG er niet was geweest, had het ook nergens zo hoog gescoord. Early access of niet, iets dat aan het publiek wordt opengesteld (tegen betaling) hoort op z'n minst fundamenteel goed te werken en dat doet PUBG niet. Het feit dat ik voor SOD2 dan hetzelfde betaal met veel meer content en een stuk minder gameplay-brekende bugs en toch nog steeds een lager cijfer krijgt, is toch ongelooflijk?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • LarsCornelis

    • 18 mei 2018 23:27
    @geeMc en RavenBlack, de PUBG review is op basis van de pc-versie, in die review staat ook dat je ver weg moet blijven van de Xbox-versie omdat die veel problemen had (heeft? Geen idee hoe het er nu mee staat). Belangrijk verschil tussen een early access-game is wel dat je als speler er bewust voor kiest om een work-in-progress aan te schaffen. Je kan dus logischerwijs bugs verwachten. Wil je die niet? Dan moet je de game niet kopen, zo simpel is het. Maar bij een game die 'af' is verwacht je ook dat ie 'af' is. State of Decay is dat absoluut niet. Microsoft heeft zijn eigen previewprogramma op Xbox dus er is geen enkel excuus om deze game in deze staat te lanceren, en de erbarmelijke staat van de eerste game geeft ook weinig hoop op patches die verbeteren.

    Daarnaast is de ene bug de andere niet. Die in State of Decay staan haaks op de hele realistische uitvoering van overleven. Dat weegt zwaar.

    Tot slot is de ene reviewer de ander niet, en de ene review de ander niet, en de ene mening de ander niet. Ik zou PUBG misschien een ander cijfer hebben gegeven, jij zou State of Decay een ander cijfer hebben gegeven… het zijn maar invalshoeken he.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • geeMc

    • 19 mei 2018 01:30
    @LarsCornelis maar ook het feit dat het spel op een bepaald platform belabberd werkt zou meegenomen moeten worden in het eindcijfer. Het is toch apart dat een spel volledig onspeelbaar op een platform is, maar nog steeds zo'n hoog cijfer krijgt?

    Ik snap heel goed wat early access inhoudt, maar het is geen excuus om fundamentele aspecten van de game gewoon niet voor elkaar te hebben. Een early access game mag best bugs bevatten, maar lang niet zoveel als dat het deed (en op de xbox nog steeds doet).

    Overigens vraag ik me echt af waar al die bugs blijven. Behalve een aantal simpele slordige dingetjes, moet ik na een hele avond nog mijn eerste bug tegenkomen.

    Desalniettemin snap ik je punt best, maar er stinkt gewoon iets aan deze cijfers.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • water

    • 19 mei 2018 05:52
    @geeMc in de tijd van de pc review was de xbox versie nog niet eens gelanceerd ;)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Swieb

    • 19 mei 2018 04:00
    @geeMc

    Hoi, ik ben de reviewer die PUBG een 8,5 gegeven heeft. Als die game beter was afgewerkt, had ik hem zelfs een 10 gegeven. De staat van de Xbox One-versie heb ik niet betrokken bij het cijfer, want die versie is nog (lang) niet af.

    De technische problemen van de ene game zijn die van de andere niet en zo te lezen verkeert State of Decay 2 technisch in slechtere staat dan PUBG. Je kunt er bovendien niet zomaar van uitgaan dat zonder de technische problemen beide games hetzelfde cijfer hadden gekregen, want het zijn twee behoorlijk verschillende games.

    Doei!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • geeMc

    • 19 mei 2018 12:36
    @Swieb

    Hi Swieb,

    Maar het is toch logisch dat iemand een review leest over een game en deze platform-onafhankelijk interpreteert? Ik snap niet zo goed hoe je kunt zeggen dat SoD2 in slechtere staat verkeert dan PUBG, want dat is naar mijn ervaring tot zo ver echt niet waar. Dat beide games totaal verschillend van elkaar zijn doet er toch niet toe? Wat voor de één een leuk spel is, vindt de ander dat totaal niet. Iets met smaak.

    Eerlijk gezegd vind ik het idee van PUBG heel leuk, maar alle technische gebreken hebben het voor mij gewoon verpest en dat is iets wat SoD2 gewoon niet doet. Ik ga niet ontkennen dat de game helemaal geen bugs heeft, maar ik moet de 'grotere' bugs die in deze review staan na ongeveer 4 uur spelen nog steeds ontdekken. Ook snap ik niet waarom er zo gebasht wordt op de graphics. Die zien er prima (lees: kan beter in deze tijd) uit. Beter dan PUBG in ieder geval.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Swieb

    • 19 mei 2018 19:26
    @geeMc

    Onder elke review geven we expliciet aan op welk platform we de game hebben gespeeld. Onder de review van PUBG ben ik nog eens verder in gegaan op de staat van de Xbox One-versie. Die versie, ik herhaal het nog maar eens, is nog niet af.

    De pc-versie van PUBG is gereviewd en de pc-versie is, ik herhaal het nog maar eens, zo te *lezen* in betere staat dan State of Decay 2. Dat jij die bugs niet bent tegengekomen is alleen maar mooi, maar voor Lars waren ze een duidelijk minpunt.

    En dan:

    "Dat beide games totaal verschillend van elkaar zijn doet er toch niet toe? Wat voor de één een leuk spel is, vindt de ander dat totaal niet. Iets met smaak."

    Laten we dan maar voortaan elke game een 10 én een 1 geven.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • xtiman

    • 18 mei 2018 12:48
    Je was mij voor geeMc. Je moet Gamer.nl maar met een dikke korrel zout nemen. Als je PUBG (welke door de vele bugs niet eens fatsoenlijk te spelen is) waardeert met een 9, dan sla je de plank blijkbaar volledig mis. En dan ga je State of Decay 2 waarderen met een 6? Echt what the fuck.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • darkmanwls

    • 18 mei 2018 12:55
    @xtiman Ik ben het met jullie eens over gamer.nl z'n enorme aandacht voor alles wat battle royale is hoor. Maar is PUBG niet nog steeds in beta en deze game niet? en dat ze daarom anders beoordeeld worden? Ik kan mij vergissen, ik speel geen PUBG of andere battle royale game aangezien het mij echt geen bal interesseert.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Tet_Pr

    • 18 mei 2018 17:46
    @darkmanwls PUBG is al sinds december uit early access en is ook geen beta meer.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 18 mei 2018 19:02
    @darkmanwls dat zou geen verschil moeten maken, je betaalt er nog steeds 30€ voor en daar moet ie op beoordeeld worden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Het_wonder

    • 18 mei 2018 13:25
    Nou nou nou nou

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Swieb

    • 19 mei 2018 04:49
    @xtiman

    State of Decay 2 is door iemand anders gereviewd dan degene die PUBG heeft besproken. Dat was ik, namelijk. *zwaait*

    Los van het feit dat smaken kunnen verschillen, is het nogal kort door de bocht om de twee games op die manier te vergelijken. Allereerst is PUBG helemaal niet zo buggy als je hier beweert. Zijn er problemen? Ja. Maken die het spelen onmogelijk? Verre van. Ten tweede bieden beide games een heel andere ervaring. Ik vind de ervaring van PUBG weergaloos en zou de game zelfs een 10 hebben gegeven als die niet feitelijk als een bèta was uitgebracht. Nu blijft hij steken op een mooie 8,5, omdat PUBG desondanks een fantastische shooter-ervaring neerzet.

    Vind jij dat State of Decay 2 een 10 verdient, als je de technische staat van de game buiten beschouwing laat? Dan hoor ik graag waarom je dat vindt. :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Jurry1984

    • 18 mei 2018 12:53
    Jammer, stond op mijn verlanglijstje

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • The Chosen One

    • 18 mei 2018 19:08
    @Jurry1984 En waarom nou niet meer? Gemiddeld cijfer is nog steeds een 7. Paar probleempjes die nog wel gepatched worden. Moet nog 1e deel uitspelen maar deze komt er wel ooit.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 18 mei 2018 13:11
    En weer een matige Xbox exclusive :( Zo zonde. Keek echt uit naar deze game.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • RavenBlack

    • 18 mei 2018 13:19
    @Sander999

    Misschien zelf de game proberen en deze review met een flinke korel zout nemen, zeker als ze PUGB een 9 geven die technische gebreken heeft :).

    [Mod-edit: RavenBlack is geband wegen het omzeilen van een eerdere ban.]

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.