Start the Party! voelt als de volgende stap in de Eyetoy-franchise, vooral omdat de PlayStation Eye op een soortgelijke manier wordt gebruikt. Je ziet jezelf net als bij EyeToy op het scherm tijdens het spelen. Door de vrij lage resolutie van de PlayStation Eye ben je helaas wat wazig op het scherm, maar daar kunnen de ontwikkelaars van Start the Party! zelf niet zo veel aan doen. In tegenstelling tot de oude EyeToy-games, waarin je met je handen naar virtuele objecten moest slaan, verandert de Move-controller op je televisie in verschillende voorwerpen, waarmee je echter opnieuw naar virtuele objecten mag slaan.

Grote rubberen vinger

Eerlijk is eerlijk: vanaf het moment dat de Move-controller in een grote rubberen vinger verandert die bij elke beweging die je maakt er lustig op los wiebelt, werden we enthousiast. Move blijkt een heel precies instrument. Elke beweging die je maakt wordt heel nauwkeurig overgezet op je televisie. Het lijkt echt alsof je in een (ietwat smerige) spiegel kijkt en die grote vinger in je hand vasthoudt. “Kijk, het lijkt net alsof ik hem in mijn mond stop!” Na een halve minuut giechelen kan het spel zelf beginnen.

Dat spel biedt precies wat je er van te voren van verwacht: een stel minigames waarin de controller in verschillende voorwerpen verandert. Zo sla je in Bug Bash met een racket insecten van het beeldscherm. Zolang je de juiste raakt gaat je score omhoog. Ook Picture This is leuk: de Move-controller verandert in een kwast en je moet verschillende figuren zo snel mogelijk inkleuren. Maar vooral Spooky Shootout maakte indruk. Hierin is de Move-controller een zaklamp, waarmee je op een zwart scherm spookjes moet vinden en wegjagen voordat ze jou laten schrikken. Bepaalde spoken mag je echter niet zien, dus als die op het scherm komen moet je de lichtbol op de Move-controller afschermen. Het werkt allemaal als een trein.

Dit alles wordt aan elkaar gepraat door de meest enthousiaste commentator die we ooit in een game hebben mogen aanhoren. Dat is niet per se positief: de beste man werkt na een paar minuten behoorlijk op onze zenuwen, maar ach, wanneer je met een groepje aan het spelen bent is het natuurlijk wel grappig.

Multiplayer?

Maar daar komt het grootste probleem van Start the Party! om de hoek kijken. Tijdens het spelen in je eentje kun je constant maar aan één ding denken: dit is vast nog veel grappiger met vrienden die meedoen. Hectisch met z’n tweeën of zelfs vieren om je heen slaan, dat is een recept dat op de Wii ook werkt. Maar laat dat nou net niet mogelijk zijn in Start the Party! In plaats van tegelijk met meerdere mensen spelen, moet je om de beurt de controller afgeven. Natuurlijk handig als je er maar één hebt, maar waarom in hemelsnaam niet de optie voor meerdere spelers in je game verwerken voor gamers die wel de dure investering voor meer controllers hebben gedaan? Een werkelijk onbegrijpelijke keuze als je het ons vraagt.

Wat overblijft is een verzameling minigames die niet diep genoeg is om langer dan een half uurtje per dag te vermaken, waarna je ze na een week wel helemaal hebt gezien. De negen aanwezige minigames duren elk maar een minuutje, veranderen de regels niet gedurende het spel en bieden eigenlijk alleen maar de optie om een hogere score te halen. Maar waarom zou je? Hier is niets van de diepgang van een game als Wii Sports te vinden – vergelijk het eerder met de minigame-collectie Wii Play. Het verschil is dat laatstgenoemde voor een tientje extra bij een Wii-controller werd geleverd en deze game je zomaar veertig euro kan kosten.