Review
Starcraft

Starcraft: Remastered

I have returned

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Conclusie

Starcraft: Remastered doet wat veel remasters je beloven: oude tijden herleven, zonder de teleurstelling van een verouderde game. Het uiterlijk en het geluid zijn keurig opgepoetst en de gameplay is perfect geconserveerd, weliswaar met de oude ergernissen intact.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Opgefriste presentatie, multiplayer kan weer twintig jaar vooruit, de gameplay die van Starcraft een klassieker maakte
 • Minpunten
 • De klassieke gameplay kraakt op plaatsen, de singleplayer en lan-multiplayer kun je ook gratis krijgen.
Start een game van voor de eeuwwisseling op en de ervaring is meestal dezelfde. Warme herinneringen aan een eenvoudigere tijd waarin een weergave van 640 bij 480 pixels nog het scherpst van de snede was en ‘achievements’ de wapenfeiten waren die je aan je schoolvrienden vertelde, worden bruut aan stukken gescheurd na een klik op ‘New Game’. Twintig jaar is een lange tijd in gamejaren en lang niet elk spel wordt even mooi oud.

Waar Starcraft: Remastered bijzonder goed in slaagt is dat de game oogt als de real-time strategieklassieker zoals je hem herinnert en niet hoe die in werkelijkheid is. De oude, gepixeleerde sprites zijn vervangen met haarscherpe figuren die veel meer details bevatten, nieuwe lichteffecten brengen de eenheden tot leven en ook de campagne is voorzien van een lik verf. Breedbeeldresoluties tot en met 2160p worden ondersteund – al blijft Blizzard allergisch voor de 21:9-beeldverhouding – en je kunt zowaar inzoomen om de stugge Terrans en monsterlijke Zerg van dichtbij te bewonderen.

Kraakhelder

Het geluid en de muziek zijn net zo grondig gerenoveerd en klinken geweldig als nooit tevoren. Meer nog dan het uiterlijk, weet de soundtrack het nostalgische verlangen naar die goeie ouwe tijd te stillen. De piepjes en alarmsignalen van de interface; het bevel om meer Pylons te bouwen; het gemopper dat door de intercoms van de Marines kraakt: het klopt allemaal. Alles klinkt net zo goed als vroeger, maar dan kraakhelder.

Starcraft

Wat Blizzard volledig met rust heeft gelaten, is de gameplay zelf. De eenheden, besturing en de balans tussen de drie facties zijn identiek aan het origineel en de missies van de campagne zijn exact hetzelfde. Dat is niet per se een goede zaak. De balans is nagenoeg perfect na bijna twintig jaar aan precieze afstemming, tot grote vreugde van – als we de spelersaantallen op Battle.net mogen geloven – met name de Koreaanse fanbase. Aan de andere kant voelt een limiet van twaalf tegelijkertijd geselecteerde eenheden aan als archaïsch en blijven troepen door de gebrekkige pathfinding soms hulpeloos rondjes lopen. Latere innovaties van het strategiegenre waar je nu niet meer bij nadenkt, zoals het met een hotkey selecteren van inactieve werkers, geven geen thuis.

Of 33 gulden, omgerekend

De nieuwe illustraties en pratende hoofden tijdens de briefing voor elke missie kunnen niet verhullen dat de campagnes van het origineel en de uitbreiding Brood War nogal stoffig overkomen. Meestal is het een kwestie van alle grondstoffen in de omgeving opslurpen, een horde aan geavanceerde eenheden opbouwen en de hele kaart platwalsen. Gelukkig blijft het lekker melodramatische verhaal sterk genoeg om ook in 2017 mee te leven met de idealistische Jim Raynor, die ontdekt dat zijn medemensen minstens zo monsterlijk kunnen zijn als de alles verorberende zwerm van de Zerg.

Starcraft

Voor de speler die enkel geïnteresseerd is in de singleplayer en potjes via een lokaal netwerk, is Starcraft: Remastered echter een relatief dure aanschaf. Niet dat de vijftien euro die je er voor neerlegt buitensporig veel geld is, maar met nul euro blijft het moeilijk concurreren. De ontwikkelaar heeft er namelijk voor gekozen om Starcraft en de uitbreiding, minus het Remastered-gedeelte, gratis beschikbaar te stellen. Dan moet je naast de opgefriste presentatie het tevens doen zonder de multiplayermatchmaking, ranglijsten, Cloud Saves en ondersteuning voor meerdere talen.

Blizzard schiet zichzelf een beetje in de voet met de gratis optie, maar er zijn weinig strategiegames die online zo’n grote uitdaging kunnen bieden als Starcraft: Remastered. Ook als je geen interesse hebt in tweehonderd acties per minuut halen om een kans te maken tegen Koreaanse pro’s, valt er iets te zeggen voor de opgepoetste klassieker. Het nieuwe uiterlijk maakt het spelen van de campagne aanmerkelijk minder pijnlijk voor de ogen en de muziek is van uitstekende kwaliteit. Zelfs al vertoont de campagne tekenen van ouderdom, het verhaal over de Terrans, Zerg en Protoss blijft een space opera van de bovenste plank.

Starcraft: Remastered is nu beschikbaar voor Windows en MacOS.

Dit artikel delen:

Lees meer

Super Lucky’s Tale (hands-on) Gratis demo voor PES 2018 verschijnt volgende week
9

Reacties op: Starcraft: Remastered

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  N3cro_Manc3r

  • 26 augustus 2017 13:53
  Leuke review, vermaak me weer prima met deze game. Ik wil nog even vermelden dat je sinds een week ongeveer ook kunt betalen met Ideal bij Blizzard. Voorheen moest dat met credit card of paypal. Daar kon ik bij SC2 omheen door ze fysiek te kopen maar deze game is alleen digitaal verkrijgbaar. Voor mij scheelde dit want ik heb geen credit card en paypal werkt ook niet goed (bij mij).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 26 augustus 2017 16:15
  @n3cro_manc3r Ik kan al jaren met ideal betalen in de blizzard store hoor. Zo betaalde ik altijd mijn gametime voor WoW en zo heb ik ook overwatch gekocht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  N3cro_Manc3r

  • 26 augustus 2017 22:05
  @darkmanwls Hm ok dat vind ik dan gek. Heb er het er zelfs nog met een medewerker van Blizzard over gehad. Terwijl mijn land etc allemaal wel goed stond. Dan werkt het systeem dus blijkbaar soms niet helemaal goed :) Iets waar ik bij bijv. Steam geen last van heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 26 augustus 2017 22:14
  @n3cro_manc3r Er gaan wel vaker dingen mis, zo heb ik heel lang geen WoW token kunnen kopen, de optie was er gewoon niet. En eenvriend van mij kan via bankoverschrijving betalen, ik kan dat niet. Waarom zou ik niet weten. Overigens kan je ook prepaid credit cards kopen waar je dan via ideal weer geld op kan storten. Zo betaal ik meestal voor online zaken die geen ideal of paypal ondersteunen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 27 augustus 2017 02:23
  @darkmanwls

  Klinkt een beetje als A B testen op hun website. Om te kijken waar de conversie het beste bij is..

  Of het is gewoon een stomme fout, het blijven mensen uiteraard :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MaTriX50

  • 27 augustus 2017 00:56
  Het had een 9 a 10 gekregen als er vernieuwingen in zaten, ze hadden de humans beter waterpistooltje kunnen geven dan had het op ze minst toch zeker een 10 geweest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 27 augustus 2017 15:20
  @matrix50

  Je hoeft niet onder elke review zoutig te mopperen over die 7 voor Lost Legacy.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MaTriX50

  • 28 augustus 2017 01:52
  @swieb Eeeeh whut?, het is toch zo dat als er vernieuwingen in hadden gezeten dan had het een dikke 9 gehad nu is het maar een magere remaster.

  Doen ze een remaster en verneuken ze het nog door er niet eens vernieuwingen in te stoppen, ik had graag gezien dat de battlecruisers omgetoverd werden door vliegende hamburgers en dat de humans waterpistooltjes hadden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 28 augustus 2017 08:57
  @matrix50

  Je zou ook gewoon de review kunnen lezen, maar ik krijg de indruk dat je simpelweg ruzie aan het zoeken bent. Persoonlijk heb je m'n irritatiegrens al lang bereikt, maar als moderator houd ik me in.

  Ik citeer de huisregels:

  "6. Haal geen oude koeien uit de sloot

  Het kan voorkomen dat je het grondig oneens bent met de mening van Gamer.nl of je medebezoekers. Dat kan uiteraard. Maak er echter geen kruistocht van om onder ieder artikel te verkondigen dat je het nog altijd niet eens bent met het artikel dat drie weken eerder geplaatst was."

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.