Review
Starbound

Starbound

Poor Man’s Sky?

Geschreven door Wilbert Meetsma op

None

Onder een kleurrijke en aandoenlijke presentatie gaat in Starbound een verrassend diepe platformer schuil die No Man’s Sky het nakijken geeft. Het verhaal stelt niks voor en de vele werelden die je bezoekt beginnen na lang spelen op elkaar te lijken, maar het bouwen van een kolonie op een planeet vol ridderlijke alpaca’s of plantachtige jagers-verzamelaars maakt veel goed.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Breed scala aan omgevingen vol verrassingen, charmante vormgeving, bevredigend kolonie-systeem, goede progressie, strakke platformer-besturing
 • Minpunten
 • Verhaal geen knip voor de neus waard, het déjà vu-gevoel van procedurele generatie

De zomer van 2016 kent twee games die de speler uitnodigen om een compleet procedureel gegenereerd sterrenstelsel te verkennen, maar daar houden de overeenkomsten op. Waar No Man’s Sky gebukt ging onder een hype die astronomische hoogtes bereikte, bleef Starbound ruim twee jaar lang aanmodderen in Steams Early Access. De initiële wow-factor van No Man’s Sky staat in schril contrast met de geleidelijk groeiende waardering voor de mix van eenvoudige gameplaysystemen die Starbounds universum een suggestie van levendigheid geven.

Die geleidelijke waardering van Starbound wordt tegengewerkt door een verhaal dat rechtlijniger is dan een stroom fotonen in een intergalactisch vacuüm en zo vrij van emotionele ontwikkeling als een supermassief zwart gat. De aarde wordt plotseling vermorzeld door een octopusachtig gevaarte ter grootte van een planeet en jij bent de enige de het heelal kunt behoeden voor de totale vernietiging. Gesteund door een wijs oud dametje zoek je naar zes artefacten, één voor elk ruimtevarend ras, vind je het monster en hak je er op in tot zijn levensbalk leeg is. Even probeert de game je te laten geloven dat je de climax niet overleeft. Dan bedenk je dat je na elke mislukte sprong over een lavapoel zo goed als nieuw uit de 3D-printer van je schip stapt. Dag spanning.

Starbound

De handgemaakte missies om de artefacten te pakken te krijgen zijn lichtpuntjes in de duisternis. Hier schittert de responsieve besturing, mede dankzij de verschillende speciale vaardigheden die je ontdekt en verbetert. Een Double Jump of Metroid-achtige transformatie tot een bol zijn de sleutel voor het vinden van schatten. Kisten bevatten speciale en bijzondere wapens als raketwerpers, bijlen en tentakelgeweren. Die zijn op hun beurt nodig tegen de eindbazen die enthousiast pijnlijke projectielen in het rond spuwen. Ontzettend vermakelijk, maar voor je zo ver bent moet je eerst de locatie van de artefacten bepalen door op de schilderijen, sarcofagen en standbeelden van het desbetreffende ras te klikken. Dat is exact zo spannend als het klinkt.

Met je hoofd in de wolken

Het volgen van het verhaal zou dus een verspilling van tijd zijn, ware het niet een uitstekend raamwerk om de speler de weg te wijzen. Na de vernietiging van de aarde bevind je je in een defect schip boven een tamelijk veilige wereld. De scheepscomputer helpt je vriendelijk op weg: “Hak een boom om, zodat je met het hout een kampvuur kunt maken”. Gestuurd door het plot vindt Starbound al snel die heerlijke flow van jungleplaneten afstruinen naar titanium, zodat je de bepantsering kunt maken om veilig op oceaanplaneten te graven naar het zeldzame durasteel, zodat je de module kunt fabriceren om de kou te trotseren op de planeten waar de aapachtige Apex hun onderzoekslaboratoria houden, enzovoort.

Starbound

Met uitzondering van locaties die nodig zijn voor het plot, zijn alle werelden die je aandoet procedureel gegenereerd. De omgevingen van Starbound zijn door het beperkte tweedimensionale perspectief nooit zo ontzagwekkend als die van Minecraft of die andere verken-de-melkweg-game. De game weet dat echter te compenseren met een uitzonderlijke variatie in bizarre flora, verraderlijk schattige fauna en uitgebreide bouwstijlen. De ene keer loop je tussen bomen met wolken in plaats van bladeren, de volgende planeet kent meerdere robotische diersoorten en een andere keer schiet je je een weg langs bandieten in een vergeten gevangenis.

Na verloop van tijd worden de naden van het algoritme zichtbaar en is een knalblauw gebergte niet zo indrukwekkend meer als je een planeet terug dezelfde rotsformatie in het rood tegenkwam. Alles went, zelfs de oneindigheid. Dat neemt niet weg dat Starbound ons na vijftig uur nog steeds weet te verrassen met zijn charmante 16-bit-stijl. Een belangrijke reden hiervoor is dat je veel meer te doen hebt dan alleen maar rondreizen.

Starbound

Met je handen uit de mouwen

Je eigen kolonie bouwen is meer dan een leuke afleiding, maar wordt al snel een doel op zich. Wil je een middeleeuws kasteel bouwen met een open haard, hooibalen en tapijten aan de muur? Een futuristisch laboratorium van wolfraam boven een vulkaan? Of liever een statig paleis zoals die in het feodale Japan werd gebouwd? Met tientallen verschillende blokjes en decoraties kan het allemaal. Als je een speciaal object in een kamer plaatst, teleporteert een huurder naar je kersverse paradijs en neemt deze een beroep op basis van hoe je de kamer hebt ingericht. Voer een paar simpele opdrachten voor ze uit en ze bieden bovendien aan om mee te gaan op reis. En als je nu net zo denkt als wij: je kunt ze inderdaad een rood uniform geven en in een sadistische bui meenemen naar een levensgevaarlijke planeet.

In grotten en kerkers kun je onderdelen vinden om je Matter Manipulator – waar je mee graaft en bouwt – te verbeteren. Ook het bescheiden scheepje waar je mee begint kan uitgroeien tot een reusachtig moederschip met alle ruimte die je ooit nodig gaat hebben. Met landbouw, veeteelt, speelbare arcadekasten, zweefmotoren, meer recepten dan een gemiddelde kookgame, een elektrisch systeem met schakelaars en bewegende platformen, en een uitgekookte archeologie-minigame zit Starbound vol met activiteiten die afzonderlijk niet heel diepgaand zijn, maar versmelten tot een bevredigende ervaring.

Starbound

Een beetje Minecraft, een beetje No Man’s Sky, een beetje Stardew Valley, een beetje Metroid, een beetje Diablo; Starbound kent veel invloeden, maar weet deze overtuigend samen te knopen tot een coherent geheel. Laat je niet ontmoedigen door het matige verhaal en duik zo snel mogelijk in het plezier van een kolonie bouwen en het doen van bizarre ontdekkingen. Starbound is niet alleen de beste indiegame met een compleet procedureel gegenereerd sterrenstelsel, maar ook simpelweg een toffe game.

Starbound is nu verkrijgbaar voor pc via Steam voor 13,99 euro.

Dit artikel delen:

Lees meer

Deus Ex-treem leuk spel: Gamer.nl Podcast 82 Helft van Final Fantasy 15 is open wereld, andere helft lineair
9

Reacties op: Starbound

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • serphilith

  • 28 augustus 2016 16:28
  Leuk spel, heb samen met een maat van me meerdere malen door de alpha's en Beta's gespeeld.. Toen eenmaal de 1.0 update uitkwam hebben we het nog een keer gespeeld maar die ronde duurde maar kort.

  Zoals de review hier ook zegt, het verhaal was so simpel, het leek wel uit een voorgekauwde database te komen :O . En omdat we het spel al meerdere male hadden uitgespeeld zover dat kon was 1.0 alweer snel klaar. Huizen bouwen zagen we het nut niet van in dus na wat uniques grinden gaven we het maar op. Ook mods kon het niet leuker maken, niets wat ons kon prikkelen.

  Starbound time played: 210hrs
  Terraria time played: 289hrs

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 28 augustus 2016 20:14
  Puntje bij paaltje is het spel veel te eenvoudig, beide in mogelijkheden als in moeilijkheid. Je kunt er rustig enkele tientallen uren helemaal los in gaan, maar uiteindelijk doe je simpelweg totaal niets nieuws meer en dan is er weinig reden om het spel nog eens op te starten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 28 augustus 2016 21:08
  @gimbal2 Hoe dan ook, krijg je voor 14 euro een behoorlijke sloot aan gameplay, en daar kunnen meerdere AAA developers nog wat van leren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Battlestar28

  • 29 augustus 2016 16:39
  @darkmanwls
  Appels en peren vergelijken…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 29 augustus 2016 21:46
  @Battlestar28 Hoezo? Als ik bij de ene 60 euro betaal voor een game met amper 5 tot 6 uur aan gameplay en met starbound krijg ik voor 14 euro vele uren aan gameplay, ook al doe je t maar 1 keer dan is dat gewoon een betere deal. Dat heeft niets met appels en peren te maken, maar gewoon de ene prijs kwaliteit verhouding vergelijken met de andere.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Battlestar28

  • 30 augustus 2016 15:24
  @darkmanwls
  Anno 2016 games met 5-6 uur gameplay? Ik weet niet wat jij koopt maar ik ken geen 1 game in 2016 wat AAA is met zo'n korte speelduur. Daarnaast zijn AAA games met een relatief korte speelduur (10u) vaak voorzien van COOP en mutliplayer, betere graphics etc. Dus ja, appels met peren vergelijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 30 augustus 2016 20:19
  @Battlestar28 Graphics zijn leuk, maar voegen niets toe aan de duur van een game. Er zijn zat AAA games met zo'n korte speelduur. En Starbound heeft ook co-op en mutiplayer. Dus gewoon appels met appels vergelijken. Of peren met peren, wat jij wil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • The Chosen One

  • 28 augustus 2016 22:36
  Terraria blijft toch nog steeds beter en completer. Ja beide zijn prima en goede games maar toch als je er maar 1 wilt kopen blijft er nog steeds 1 de beste.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 29 augustus 2016 08:34
  @The Chosen One Mee eens, als je beiden nog niet hebt en je wil er maar 1 kopen dan zou ik ook voor terraria gaan. Om vervolgens op een later tijdstip ook starbound nog te kopen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.