Review
star wars squadrons

Star Wars Squadrons is vooral een goede vr-game

Fuck lightsabers, hoera voor X-Wings!

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

Het is een genot om een ruimteschip te besturen in Star Wars Squadrons. Dat is toch eigenlijk het belangrijkste. Vooral in vr is het een ongekend spektakel. Het is jammer dat je daar op een gegeven moment door het povere verhaal en de karige multiplayermodi op raakt uitgekeken.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Fantastische ruimtegevechten, bevredigend diepgaand, goede maps, gemaakt voor vr
 • Minpunten
 • Oninteressant en onevenwichtig verhaal, weinig content, overduidelijk gemaakt voor vr
Denk je aan Star Wars, dan denk je al gauw aan Jedi, lichtzwaarden en mensen uit de Skywalker-stamboom. Hoe vaak komt er nou een game uit waarin de Force helemaal geen rol speelt? Star Wars Squadrons schaart zich in het rijtje van Rogue Squadron en vooral het klassieke TIE Fighter.

Net als die oude pc-game, is Squadrons verrassend lastig om onder de knie te krijgen. Het is niet zomaar je ruimtescheepje een kant op mikken en knallen; er gaat veel diepgang schuil onder de motorkap (hebben ruimteschepen die?). Probeer allereerst maar eens behendig je X-Wing of TIE Fighter heen en weer te dirigeren. De schepen voelen aanvankelijk log aan, als een olietanker die een bochtje probeert te maken.

star wars squadrons

Elke knop doet iets

Maar al gauw krijg je het in de vingers. Op volle snelheid draaien is niet aan te raden. Wie een beetje soepel door het slagveld wil zoeven, kan beter afremmen, op halve snelheid een bocht maken en er daarna weer als een speer vandoor gaan. Maar er is meer om rekening mee te houden. Zo kun je de kracht van je ruimteschip in verschillende subsystemen pompen. Wil je even meer power in je lasers, dan laat je daar alle stroom naartoe gaan, ten koste van je wendbaarheid en schilden. Word je onder vuur genomen, dan is een snelle schakeling naar je schilden geen overbodige luxe.

Elke knop op je controller wordt op deze manier gebruikt. De vier verschillende klassen schepen aan elke kant van de oorlog hebben namelijk ook nog speciale vaardigheden, zoals doelzoekende raketten, een reparatiedroïde of een hittezoekende mijn. Je komt bijna vingers en breincapaciteit tekort om alles in de gaten te houden. Daardoor is de ‘skill ceiling’ van deze game erg hoog: je kunt er heel goed in worden, als je maar genoeg oefent.

Maar ook de meer casual spelers en Star Wars-fans halen veel genot uit Squadrons. Het oogt en voelt allemaal zo Star Wars-achtig, en geeft je het idee dat je een coole piloot bent. Het gevoel wanneer je net op een tijd een vijandelijk schip opblaast en dwars door de explosie vliegt, is onbetaalbaar.

star wars squadrons

Verhalend mager

Let wel: Squadrons is vooral een multiplayergame. Er zit een verhaalmodus in, maar die is er duidelijk een beetje bijgeplakt en dient vooral als tutorial, een manier om alle schepen even uit te proberen. Het verhaal is bijzonder oninteressant: een bevelhebber loopt over van de Empire naar de rebellen (gaap), waar ze een groot ruimteschip te pakken krijgen dat de Dark Side vervolgens weer wil vernietigen. Het duurt maar een paar uurtjes en is weinig bevredigend, ondanks de verschijning van een aantal semi-bekende personages.

Het probleem is vooral dat jij niet een van de hoofdpersonen speelt, maar twee naamloze avatars aan beide kanten van de oorlog. Je hebt geen invloed op het verhaal en personages spuien vooral hun hele achtergrondverhaal in een monoloog jouw kant op, zonder dat je iets terugzegt. Het feit dat je beide kanten van de strijd meekrijgt, pakt daarnaast slecht uit. De kant van de Empire is gewoon niet interessant. Het zijn ontzettende slechteriken, duistere ruimte-nazi’s zonder redelijke motivaties. Je kunt niet echt voor ze juichen, zeker niet als een van je missies is om vluchtende, onschuldige burgers uit de lucht te knallen.

star wars squadrons

Speel het in vr

Star Wars Squadrons is gemaakt om in virtual reality te ervaren. De ondersteuning voor vr is goed gelukt, vooral door alle details in de cockpits. Je waant je echt in een Y-Wing of TIE Bomber en elke cockpit ziet er weer anders uit. Het is jammer dat de PlayStation VR eigenlijk te slecht is om alles scherp in beeld te brengen, maar op pc heb je mogelijk een betere ervaring. Eenmaal in de actie is het spektakel overweldigend. Voor de barrel rolls en loopings heb je een sterke maag nodig, maar als je het volhoudt, is het echt magisch.

In virtual reality ben je compleet ondergedompeld in de Star Wars-wereld. Elke cockpit zit vol met knopjes en roestplekken, en als je even uit het raam tuurt, zie je je laserkanonnen imposant uitsteken. Je krijgt ook een veel beter gevoel voor het slagveld, omdat je je doelwit beter in de gaten kunt houden door je hoofd te draaien.

Star Wars Squadrons is gemaakt om in virtual reality te ervaren.

Het is zelfs zo goed in virtual reality, dat de ervaring op platte schermen daar onder te lijden heeft. Dit is duidelijk een vr-game, die ergens halverwege de ontwikkeling ook voor ‘gewone’ consoles gemaakt moest worden. Je mag gerust een half punt bij het cijfer optellen als je in vr speelt (en een half punt aftrekken zonder vr). Alles is geënt op vr-gebruikers. Je kunt bijvoorbeeld niet rondlopen in je hangar, maar teleporteren van plek naar plek, zoals gebruikelijk is in vr-games. Er is een optie om je ruimteschip van alle kanten te bekijken, wat een beetje raar overkomt op een tv of monitor. En alle personages praten recht in de camera, ook als twee mensen samen een gesprek voeren, om jou en je headset het beste zicht te geven. In vr is het allemaal logisch, maar op een plat scherm komt het vreemd over.

Je hebt in vr bovendien een klein voordeel in multiplayer. Je kunt de actie immers beter zien. Een groot deel van het scherm wordt ingenomen door je cockpit. In vr is dat logisch en helpt het om misselijkheid tegen te gaan, maar op een tv is het vooral schermvervuiling.

star wars squadrons

Twee speltypen

De multiplayer is zoals gezegd de grote trekpleister van Squadrons. Het is dan ook verbijsterend dat er maar twee speltypen worden meegeleverd. Zelfs voor een game van veertig euro is dat aan de karige kant. Dogfighting is daarbij de simpelste modus, waarin twee teams van vijf elkaar uit de lucht proberen te knallen. Wie als eerste dertig punten scoort, heeft gewonnen. Het klinkt misschien hersenloos, maar het kan daadwerkelijk enerverende wedstrijden opleveren.

Dat komt vooral door de uitstekende maps in de game. Toegegeven, het zijn er maar zes, maar ze bieden een perfecte speeltuin om langs elkaar heen te razen. Ruimtegevechten als deze kunnen snel uitmonden in twee schepen die elkaar in het vizier hebben en rondjes om elkaar heen blijven draaien. Maar door de omgevingen vol met scheepswrakken, asteroïden en ruimtestations wordt het eerder een spannende race. Het loont de moeite om vlak langs allerlei oppervlakken te razen en raketten van je af te schudden, om vervolgens een vijand vanuit een onverwachte hoek te bestoken.

star wars squadrons

Het tweede speltype heet Fleet Battle en is wat grootser van aard. De twee teams moeten niet alleen elkaar verwoesten, maar ook twee grote schepen en uiteindelijk het vlaggenschip. Hoe meer vijandelijke spelers je neerhaalt, hoe meer de tij van het gevecht jouw kant op helt. Het zijn epische veldslagen die tot wel een halfuur kunnen duren, maar eerlijk gezegd wordt dat ook een beetje repetitief. Je blijft steeds hetzelfde doen: wat schepen uitschakelen, naar het volgende doel vliegen en raketten afvuren op een enorme Star Destroyer. Squadrons speelt leuk, maar een halfuur in dezelfde match is wat teveel van het goede. Bovendien is het jammer dat je deze modus in wordt gedwongen wanneer je competitief speelt, omdat alleen hier een klassement wordt bijgehouden.

De gameplay is over het algemeen heerlijk, maar Squadrons biedt uiteindelijk te weinig om je lang te blijven boeien. Wellicht worden er in de toekomst meer speltypen toegevoegd - al heeft Motive eerder gezegd dat dit geen live service game moet zijn en dit een compleet pakket is. Voor nu is het iets om je een weekje mee zoet te houden, en daarna misschien af en toe met vrienden op te starten. Maar dat is dan wel een fantastisch weekje, zeker in virtual reality

Star Wars Squadrons is getest op een PlayStation 4 Pro en een PS VR. De game is nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Meer reviews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Video toont de binnenkant van PlayStation 5 voor het eerst Live om 14:30 uur: Cody vs. de Rest
15

Reacties op: Star Wars Squadrons is vooral een goede vr-game

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • fonsrutte

  • 7 oktober 2020 14:47
  @Erik: je bent een ,5 vergeten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 7 oktober 2020 15:12
  @fonsrutte vandaar de opmerking: als je in vr speelt, mag je er een half punt bij optellen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 7 oktober 2020 15:39
  "De kant van de Empire is gewoon niet interessant. Het zijn ontzettende slechteriken, duistere ruimte-nazi’s zonder redelijke motivaties. Je kunt niet echt voor ze juichen, zeker niet als een van je missies is om vluchtende, onschuldige burgers uit de lucht te knallen."

  Tja als Star Wars kenner die deze game koopt en speelt weet je dat toch? Beetje vreemd om dit zo uit te lichten, vind ik. Ze blazen planeten op en proberen de hele Galaxy te veroveren onder hun rule.

  Ik vond het wel interessant om het verhaal vanaf hun kant te zien omdat het een kant is die niet vaak in game verhalen is uitgelicht (Piloot voor de Empire).

  Edit: Voor de rest een goede recensie. Ben het wel met de punten eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 7 oktober 2020 15:52
  @Paxopoxo er is een hele helft van het verhaal waarbij je geen enkele sympathie hebt voor de mensen om je heen en qua verhaal eigenlijk hoopt dat je faalt. Ieder zn eigen mening, maar ik vind dat wel een minpunt. Er zijn immers zat voorbeelden van slechteriken die wel interessant zijn en een boeiende motivatie hebben, waardoor je enigszins hun punt kan zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 7 oktober 2020 16:18
  @ErikNus Ben ik het wel mee eens, vond het ook het mindere gedeelte van de al redelijk magere story. Alleen is het toch gewoon bekend dat de Empire dit soort dingen doet. Vond het wel interessant om een keer te zien hoe het aan de "andere kant'' gaat van de oorlog.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 7 oktober 2020 18:29
  @ErikNus Tja had het raar gevonden als er juist sympathie was aan de kan van de Empire, deze stormtroopers worden getraind om emotieloos en koud te zijn, vanwaar ook dat Finn in het begin van The Force Awakens zich moest melden/checken op orders van Phasma nadat hij niet schoot op onschuldigen in het begin van de film.

  Ook verder in de andere films en series zie je deze emotieloze momenten terug, dit is wat iedereen verwacht van ze.

  Ik ben het dus ook eens met de reactie van Paxopoxo dat dit juist geen minpunt hoeft te zijn.

  Voor boeiende motivaties moet je juist niet zijn bij de stormtroopers en piloten maar bij de echte slechterikken van het star wars universum (in de films bv Darth Vader en the Emperor).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 7 oktober 2020 18:46
  @MelvinChowder je kan ongetwijfeld een heleboel redenen verzinnen waarom precies de motivaties niet boeiend zijn. Dat maakt ze echter niet boeiender. Je speelt uiteindelijk nog steeds een halve game waarbij het verhaal niet boeiend is, en dus is het (voor mij) een minpunt.

  Er zijn trouwens niet alleen maar stormtroopers tegen je aan het praten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heer Mida

  • 8 oktober 2020 11:02
  @ErikNus Alsof de Republikeinse kant van het verhaal zo interessant is. Cliché personages all around.

  Als je een interessant verhaal in Star Wars wil spelen, ga dan voor KotOR of wat recenter Jedi: Fallen Order. Of wat dichter bij Squadrons' genre, X-Wing Alliance of de originele Rogue Squadron. Squadrons' verhaalmodus heeft dezelfde functie als bij Call of Duty; de speler leren hoe te spelen voor de multiplayer en je nog iets te doen geven wanneer de uitgever vroeg of laat de stekker uit de server heeft getrokken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 8 oktober 2020 11:16
  @Heer Mida ja klopt, daarom noem ik het ook zo teleurstellend in de review :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 8 oktober 2020 13:46
  @Heer Mida mee eens. Ubergoede rebellen tegen vreselijk slechte tegenstanders. Als je een boeiend verhaal wil zien of spelen blijf je ver weg van starwars

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heer Mida

  • 9 oktober 2020 11:32
  @gotcha123 Jouw woorden, niet de mijne.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Exalian-1

  • 7 oktober 2020 16:04
  Enig idea hoe smooth de framerate is in PSVR op een gewone PS4?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 7 oktober 2020 18:47
  @Exalian-1 heb ik helaas niet kunnen testen! Maar op de Pro was het soms al een beetje behelpen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 7 oktober 2020 23:43
  Gemaakt voor VR? Heb valve index en heb het even geprobeerd maar op max settings ziet het schip er leuk uit maar de sterren…. jeetje wat zijn die laag in resolutie. En dit spel is te snel voor vr, ben wel wat gewend maar dit is toch echt te snel. Leuk voor single player maar online is het niks. Speel liever zonder VR.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heer Mida

  • 8 oktober 2020 10:58
  Op de pc schort er nog wel het een en ander aan Squadrons. Het heeft enorm lange laadtijden waardoor het kan gebeuren dat je uit je lobby gegooid wordt vanwege loading timeout.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.